Senatorii, despre interzicerea fumatului:”Nu poți să omori un om. Lasă-i un locșor, acolo, de fumat! „

Senatorii, despre interzicerea fumatului:Nu poți să omori un om. Lasă-i un locșor, acolo, de fumat!
Publicat: 18/02/2015, 21:17

Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spațiul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor și unităților de învățământ, precum și în unitățile sanitare de stat și private.

Interzicerea completă a fumatului în instituțiile publice, prin modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, propusă de un grup de 22 de parlamentari, a determinat discuții contradictorii în Senat.

Mai mulți senatori au susținut că o astfel de restricție nu va putea fi respectată și că fumatul nu trebuie să fie interzis complet în Senat, cea mai vehementă în acest sens fiind senatoarea PC Cristian Anghel.

„În momentul în care va trece această inițiativă inițiativă, nu vom mai veadea aici fumând niciun senator? Se va duce jos să fumeze?”, a întrebat ea, adăugând că o parte dintre inițiatori ai propunerii sunt fumători.

„Fumătorii plătesc o taxă pe viciu. Și așa sunt discriminați, că sunt goniți tot timpul. Și așa au buzunarele goale, că dau bani și pe țigări și pe taxa respectivă. (…) Nimeni nu va putea să-mi demonstreze că toți cei care fumează se îmbolnăvesc și cei care nu fumează nu se îmbolnăvesc. Câți mor de cancer și nu au fumat în viața lor?”, a spus Anghel.

Ea a cerut, ironic, să se interzică vânzarea țigărilor, dacă îi convine statului român. „Statul câștigă o grămadă de bani, că eu am dat, din munca mea, bani pe țigări. Nu văd pe nimeni să spună: „Ce ne facem cu băutura, pentru că suntem pe primele locuri? Nu am auzit până acum pe cineva să spună că se face crimă la o țigară, ci la un pahar de băutură”, a arătat senatoarea.

Ea a susținut că interzicerea fumatului în toate încăperile Senatului va face ca sala de plen să rămână goală.

„Păi, și așa, uneori, nu suntem câți trebuie, dacă mai plecăm și fumătorii, în pauza Senatului, să fumăm, rămâne sala asta goală”, a anticipat ea.

Cristiana Anghel a ținut să precizeze că primul în istorie care a interzis fumatul a fost Hitler, „care voia copii sănătoși pentru front”.

În replică, senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a menționat că fumătorii români cheltuiesc anual pentru acest viciu mai mult decât bugetul Ministerului Apărării și bugetul Ministerului de Interne la un loc.

Acesta a arătat că a fost fumător a câte două pachete de țigări pe zi, dar a renunțat la acest viciu, care „cu cheltuială se ține”.

„În Senat nu există un exemplu pozitiv, poate din contră. Haideți să devenim un exemplu pozitiv și un prim pas ar fi ca doamna senator să se lase de fumat”, a comentat el.

Potrivit afirmațiilor sale, costurile pentru sistemul de sănătate, pentru bugetul țării, de la tratamente, până la pensii de boală și alte efecte care se manifestă la nivelul familiilor respective trebuie să fie plătite de toți românii.

La propunerea senatorului Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sănătate pentru a fi modificat, în sensul reglementării posibilității ca în instituțiile păublice să poată fi amenajate totuși spații speciale pentru fumat.

„Dacă stai zece ore în această instituție, sunt zile când am stat și 12, sunt zile în care am stat foarte puțin, unde să fumez? Chiar nu pot să am un loc amenajat într-o instituție publică, unui mic, să fumez o țigară, pentru că (…), atunci când devii dependent de tutun, e tot un fel de drog. Nu poți să omori un om cu această lege. Lasă-i un locșor, acolo, de fumat!”, a argumentat conservatorul, care e fumător.

Potrivit acestuia, este foarte ușor să se spună că, dacă se va interzice fumatul în toate instituțiile, acesta va fi oprit.

Pelican a arătat că, potrivit statisticile OMS, astfel de măruri nu au redus drastic numărul fumătorilor.

Punctul său de vede a fost susținut, în parte, și de senatoarea PSD Gabriela Firea.

„Nimeni nu va putea interzice total, la nivel mondial, fumatul, dar putem găsi soluții pentru ca instituțiile să își organizeze spații special amenajate pentru fumat”, a declarat social-democrata.

Ea a menționat că, potrivit statisticilor, în România, care are cea mai permisivă legislație în domeniu din UE, jumătate de milion de români ajung în spitale din cauza bolilor cauzate de fumatul excesiv și că 40.000 au murit în 2014 din această cauză.

La Senat, parlamentarii fumează atât în lobby-ul sălii de ședință, la bufetul acestei Camere, unde stau și colegii lor nefumători, dar și în sălile de ședință ale unora dintre comisiile de specialitate.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...