Senatorul Valer Marian și prefectul județului Satu Mare, urmăriți penal în dosarul lui Mircea Govor

Senatorul Valer Marian și prefectul județului Satu Mare, urmăriți penal în dosarul lui Mircea Govor
Publicat: 15/01/2016, 19:42

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Oradea au dispus extinderea urmăririi penale în dosarul în care este cercetat președintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, suspendat din funcție.

Astfel, în dosarul lui Mircea Govor au fost puși sub învinuire, pentru complicitate la șantaj în formă agravată, senatorul Valer Marian, președinte al PSD Satu Mare la data faptelor, prefectul județului Satu Mare, Eugen Avram, și Mirel Vlas, administrator al unei societăți comerciale.

Potrivit procurorilor, în aprilie 2010, Mirel Vlas i-a solicitat lui Mircea Govor să îl sprijine în atribuirea unor lucrări publice în favoarea firmei sale.

„În același context, în perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența lui Vlas Mirel, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice”, au scris procurorii în ordonanța de extindere a urmăririi penale.

Mircea Govor i-ar fi precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea lui Mirel Vlas să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice.

„Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpatului Govor Mircea Vasile. Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului”, susțin procurorii anticorupție.

Anchetatori au mai stabilit că, în perioada noiembrie-decembrie 2010, Mircea Govor, cu sprijinul lui Valer Marian și folosindu-se de influența pe care o aveau asupra aceleiași publicații, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.

„Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de Vlas Mirel”, potrivit procurorilor.

De asemenea, în perioada iunie-iulie 2014, Mircea Govor, după ce, în cadrul unei conferințe de presă, dar și personal, i-a solicitat inspectorului șef al ITM Satu Mare să-și dea demisia, și-a folosit în acest sens autoritatea și influența deținute de calitatea de președinte al PSD Satu Mare și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, pe lângă prefectul județului, Eugen Avram, pentru a se dispune, în afara cadrului legal, efectuarea unui control la instituția publică respectivă.

„Solicitarea a fost refuzată de inspectorul șef, motiv pentru care a fost demarată, la data de 23.06.2015, o acțiune de control. Scopul acestei acțiuni de control a vizat atât identificarea deficiențelor în activitatea instituției mai sus amintite, în vederea constrângerii inspectorului șef de a renunța la funcția publică de conducere deținută, cât și dobândirea unui folos material pentru altul (numirea în funcția respectivă a unei persoane agreate de inculpat) și a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea instituției intereselor sale în contextul în care inculpatul și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați)”, au mai arătat procurorii în ordonanță.

Procurorii le-au adus la cunoșință lui Valer Marian, Eugen Avram și Mirel Vlas calitatea procesuală și acuzațiile, a precizat DNA.

Mircea Govor este în arest preventiv din 23 decembrie 2015, fiind acuzat de procurorii DNA Oradea de folosirea influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (două infracțiuni) și șantaj în formă agravată (patru infracțiuni).

În același dosar, deputatul PSD Andrei Dolineaschi, la data faptelor secretar general al PSD Botoșani, este urmărit penal pentru două infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Horoscop, 4 mai 2024. Bani și reușite pentru Berbeci. Zodia care trebuie să fie atentă...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple