ȘERBAN IONESCU A MURIT. Rolul din ION, memorabil

ȘERBAN IONESCU A MURIT. Rolul din ION, memorabil
Publicat: 22/11/2012, 09:38
Actualizat: 30/07/2014, 14:22

ȘERBAN IONESCU, unul dintre cei mai cunoscuți actori români de teatru și film, a murit la vârsta de 62 de ani, viața lui fiind curmată brusc de o boală incurabilă.

ȘERBAN IONESCU s-a născut s-a născut pe 23 septembrie 1950 în Corabia. Din cauză că tatăl, pilot de vânătoare, era detașat mereu în altă localitate, Șerban Ionescu și-a petrecut copilăria între Brașov și Caracal, unde tatăl său lucra. A urmat cursurile Școlii Populare de Artă și după patru încercări a intrat la teatru.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa lui Amza Pelea și la terminarea facultății a fost repartizat la Teatrul din Petroșani, unde a interpretat numeroase roluri precum: „Locțiitorul” de Horia Lovinescu, „Pluta Meduzei” de Marin Sorescu, regia Florin Fătulescu, „În căutarea sensului pierdut” de Ion Băieșu, regia Florin Fătulescu.

Teatrul din Petrosani a fost o rampă de lansare pentru Șerban Ionescu, care a urmat să joace la Teatrul Mic și Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, după care din 2001 a putut fi admirat în producțiile Teatrului Național București (TNB), al cărui actor a fost până la sfârșitul vieții sale.

În ultimii ani a jucat în spectacolele: „Dineu cu proști”, „Eduard al III-lea”, „Livada de vișini” și „Molto, gran’ impressione”, pe scena TNB.

De altfel, pe 26 mai, la Teatrul Național București, s-a jucat spectacolul „Dineu cu proști”, care-l avea pe Șerban Ionescu în distribuție înainte ca acesta să se îmbolnăvească, iar încasările din vânzarea de bilete au fost folosite pentru tratamentul actorului.

Pe de altă parte, Șerban Ionescu a avut și o intensă activitate cinematografică. În 1980 regizorul Mircea Mureșan i-a încredințat ceea ce a fost considerat rolul vieții sale: Ion, în filmul „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”.

A mai jucat în numeroase producții, precum: „Horea”, „Pădureanca”, „Furtună în Pacific”, „Mircea”, „Șobolanii roșii”, „Meurtres par procuration Proxy Murders / Meurtres par procuration”, „Al matale, Caragiale”, „Pacala se intoarce”, „Om sarac, om bogat”.

În ultimii ani a jucat în filmele: „Umilință” (2011), „Websitestory” (2010), „Dincolo de America” (2008), dar și în serialele de televiziune „Anticamera” (2008) și „Fetele marinarului” (2008).

În ultimii ani, starea de sănătate a lui Șerban Ionescu s-a înrăutățit, actorul fiind diagnosticat, în urmă cu aproape un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înțepătura unei căpușe.

În luna mai, actorul a declarat că nu poate să se spele, să mănânce singur și nici să se ridice și să umble, considerând că folosește doar unu la sută din el, dar și-ar dori să se recupereze măcar 40 la sută. De asemenea, el avea probleme cu vorbirea, respirația și deglutiția, având în permanență nevoie de un însoțitor.

Ulterior, Șerban Ionescu a primit un nou diagnostic în Germania, cel de scleroză amiotrofică, boala fiind incurabilă. În luna august, actorul s-a întors din Germania, iar în septembrie, a fost internat la Spitalul Elias din Capitală.

Scleroza laterală amiotrofică constă într-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase din creier și măduva spinării, numite neuroni motori, ce controlează mușchii voluntari, care fac posibilă mișcarea. Scleroza laterală amiotrofică este o boală progresivă, invalidantă și fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul și alte funcții fundamentale ale corpului devin treptat din ce în ce mai dificile și pot provoca diferite alte boli și complicații.

Între timp, ȘERBAN IONESCU a cerut divorțul de actrița Magda Catone, care nu s-a mai concretizat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Adrian Minune nu s-a putut abține. Ce l-a făcut pe manelist să plângă în hohote
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări