Serbia ar fi fost de acord să furnizeze ARME Ucrainei, potrivit unuia dintre documentele secrete scurse de la Pentagon

Serbia ar fi fost de acord să furnizeze ARME Ucrainei, potrivit unuia dintre documentele secrete scurse de la Pentagon
Sursă Foto - Profimedia
Publicat: 12/04/2023, 09:28
Actualizat: 12/04/2023, 09:28

Singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invadarea Ucrainei, Serbia, a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unui document clasificat al Pentagonului.

Documentul, care face un rezumat al modului în care au răspuns guvernele europene la solicitările Ucrainei de instruire militară şi ”ajutor letal” sau trimitere de arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni în ceea ce ar putea fi cea mai gravă scurgere de secrete americane din ultimii ani.

Intitulat ”Europe|Response to Ongoing Russia-Ukraine Conflict”.

Răspunsul la actualul conflict Rusia-Ucraina), documentul, sub formă de grafic, enumeră ”poziţiile evaluate” a 38 de guverne europene ca răspuns la cererile de asistenţă militară ale Ucrainei.

Graficul Pentagonului a împărţit răspunsurile la solicitările de ajutor ale Ucrainei în trei categorii: ţări care s-au angajat să ofere instruire şi ajutor letal; ţări care au oferit deja instruire, ajutor letal sau ambele; ţări cu capacitatea militară şi voinţa politică „de a oferi în viitor ajutor letal”.

Austria şi Malta au fost singurele două ţări care au marcat ”Nu” în toate aceste categorii.

Graficul arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forţelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau l-a furnizat deja.

De asemenea, se spune că Serbia are voinţa politică şi capacitatea militară de a furniza arme Ucrainei în viitor.

Documentul este marcat Secret şi NOFORN, ceea ce interzice distribuirea sa către serviciile de informaţii şi armatele străine. Este datat 2 martie şi are ştampila biroului şefului de Stat Major Interarme.

Guvernul preşedintelui sârb Aleksandar Vucic şi-a declarat neutralitatea în războiul din Ucraina, în ciuda legăturilor istorice, economice şi culturale profunde ale ţării cu Rusia.

„Dacă acest document este corect, fie arată duplicitatea lui Vucic faţă de Rusia, fie se află sub o presiune enormă din partea Washingtonului pentru a livra arme Ucrainei”, a comentat Janusz Bugajski, expert în Europa de Est la Jamestown Foundation, potrivit Reuters.

Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentului, iar biroul preşedintelui sârb Aleksandar Vucic şi ambasada ucraineană nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Pentagonul nu a răspuns încă întrebărilor Reuters

Totuși, Pentagonul nu a răspuns deocamdată la întrebările Reuters cu privire la Serbia şi a refuzat anterior să comenteze în mod specific despre oricare dintre documentele scurse.

Departamentul american de Justiţie investighează scurgerea de informaţii, în timp ce Pentagonul evaluează daunele aduse securităţii naţionale americane.

Dezvăluirea graficului vine la puţin peste o lună după ce documente postate pe un canal pro-Rusia de pe aplicaţia de mesagerie Telegram ar fi arătat trimiterea de către un producător sârb de arme a unor rachete sol-sol Grad de 122 mm către Kiev, în noiembrie.

Documentele includeau un aviz de transport şi un certificat de utilizator final emis pentru guvernul ucrainean.

În martie, Moscova a declarat că a cerut Belgradului o explicaţie oficială cu privire la presupusele livrări de arme, potrivit agenţiei de ştiri de stat TASS, care a citat-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Producătorul de arme Krusik Corp. din Valjevo a negat că ar fi furnizat rachete sau alte tipuri de armament Ucrainei, iar Vucic a calificat acuzaţiile drept ”o minciună notorie”.

„Nu am exportat nicio armă sau muniţie către Rusia sau Ucraina”, a declarat el în timpul unei vizite făcute la 5 martie în Qatar.

De la începutul războiului, în februarie anul trecut, Vucic a încercat să echilibreze legăturile strânse cu Moscova cu obiectivul său de a adera la Uniunea Europeană.

Serbia rămâne singura ţară din cele 44 de state europene care nu a impus sancţiuni Rusiei.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este și cum arată Ana Maria Obreja, amanta lui Dumitru Buzatu. A fost cea...
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
Mare scandal în Zimbabwe unde o tânără blondă și albă a câștigat concursul național Miss...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
UE pregăteşte un nou tip de permis auto: categoria B+. Pentru ce tip de autoturism...
Cât poți merge cu mașina după ce s-a aprins „check engine”? Un mecanic are răspunsul
Tratamente balneare gratuite pentru români în anul 2023. Iată categoriile ce pot beneficia de acestea
Interceptări incredibile, făcute de anchetatori în cazul "Fabrica de vise"
HOROSCOP 25 SEPTEMBRIE 2023. Unii nativi pot avea idei inovatoare şi inspiraţie astăzi
S-a aflat cine câștigă Chefi la Cuțite sezonul 12! El este alesul, a plecat cu...
NU vrei să locuiești AICI! Locul unde se produc cele mai multe cutremure DIN LUME
ADIO, BRUCE WILLIS! Anunțul cumplit a venit acum. Ce tragedie…
Ce surprize pregătește Adela Popescu după plecarea de la „Vorbește lumea”
Chefi la cuțite, sezonul 12. Chef Sorin Bontea și-a format echipa. Cine sunt concurenții care...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...