SERGIU NICOLAESCU: 13 aprilie 1930 – 3 ianuarie 2013

SERGIU NICOLAESCU: 13 aprilie 1930 - 3 ianuarie 2013
Publicat: 04/01/2013, 13:33
Actualizat: 27/09/2018, 20:51

SERGIU NICOLAESCU a murit, pe 3 ianuarie, la ora 08.20, în urma unor complicații cardiace și pulmonare severe. Alături de el s-a aflat cea care i-a fost soție și prietenă, Dana Nicolaescu. Regizorul avea 82 de ani și o boală cu care se chinuia de 12 ani – diverticuloza. Ce este diverticuloza

În urmă cu o săptămână, fusese operat de peritonită. O intervenție laparoscopică. Joi dimineață însă, a făcut stop cardiac, iar zvonul că a încetat din viață a fost confirmat public abia o oră mai târziu.

Mesaj premonitoriu

Mesajul de rămas bun, adresat de Sergiu Nicolaescu la tribuna Senatului, în decembrie 2012, capătă, pentru mulți colegi, valoare premonitorie: „Mai am puțini ani de trăit. Un sincer LA REVEDERE!”, spunea acesta la sfârșitul anului trecut, la încheierea mandatului de senator. „Încă o dată în plus a funcționat ca o premoniție ultimul lui discurs din Parlament. Din păcate, în tot ce a spus acolo a avut dreptate, chiar și în asta. Arată ca într-un film, deși e viață crudă și nemiloasă. Rămân filmele lui, rămâne amintirea, în rest, e tăcerea”, puncta despărțirea de regizor Mircea Diaconu, joi dimineață.

Nu a fost singurul, însă. Rând pe rând, Mircea Albulescu, Tudor Caranfil, Ioana Moldovan, Vladmir Găitan, Sebastian Papaiani, ori Doina Levinta au vorbit cu toții despre regizorul, scenaristul, actorul și prietenul Sergiu Nicolaescu. Colegii de platou și-l amintesc ca fiind foarte strict, „un neamț”, îl descrie Ion Dichiseanu. „Nu trebuia să ne mișcăm în front”, rememorează Daniela Nane experiența de la filmări.

Colegii din platoul Revoluției îl omagiază pe regizor

Senator al României și figură iconică a Revoluției din 1989, SERGIU NICOLAESCU a apărut în fața poporului de la primele transmisii libere ale televiziunii de stat, în 22 decembrie.

Doi nu mai puțin celebri colegi de platou l-au omagiat astăzi pe regizor. Petre Roman a vorbit despre patriotul Nicolaescu – „un om care a riscat la Revoluție, punând talentul său și idealul său artistic și în slujba tuturor românilor, și a cărui creație va rămâne pentru eternitate”. În schimb, fostul președinte Ion Iliescu a a amintind latura artistică a lui Nicolaescu, declarând, la o televiziune, că filmul pe care-l consideră de referință din filmografia regizorului este „Mihai Viteazul”.

Victor Ponta, premierul României a adresat și el un mesaj, la fel și președintele Băsescu.

CTP, editorial nemilos

Post-mortem, aprecierile curg, Sergiu Nicolaescu fiind, pe rând, „o stea a României”, ori „un creator de școală”. Se face apel la cariera de peste 40 de ani a acestuia, dar și la cele peste 60 de filme în care Nicolaescu a fost actor, scenarist sau regizor. Cristian Tudor Popescu, editorialist gândul, produce prima ruptură în corul encomiastic, publicând un comentariu care a provocat și a produs reacții violente pe pagina de Facebook a ziarului.

CITEȘTE AICI editorialul lui Cristian Tudor Popescu: CTP, editorial nemilos despre filmele lui Sergiu Nicolaescu: „Cel mai bun manipulator al maselor de figuranți neplătiți”

Surpriza Pistruiatul: Nicolaescu mi s-a părut un om de gheață

De regizor vorbește și Costel Băloiu, cunoscut românilor ca Pistruiatul. Oarecum surprizător, Pistruiatul își amintește de regizor ca de un om „respingător”. „L-am perceput ca fiind un om rece, un om respingător, un om de gheață. Un tip pe care cu greu îl ghicești”, povestea anul trecut Costel Băloiu, în emisunea de televiziune „Drept la țintă”.

Câteva ore mai târziu, și George Becali opinează, tot în cadul unei emisiuni tv: „Nu cred că era foarte religios”. Motivul? Decizia luată de regizor în timpul vieții – aceea de a fi incinerat după moarte.

Biserica Ortodoă interzice ceremonia religioasă

De altfel, această abatere de la normele bisericii ortodoxe va fi sancționată, Sergiu Nicolaescu neavând parte de de slujbă religioasă la înmormântare. „Pentru că e incinerat nu va avea slujbă de înmormântare”, avea să declare pentru gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Astfel, trupul neînsuflețit al regizorului va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzești din București. Până atunci însă, Sergiu Nicolaescu va fi al familiei.

Vineri, la ora 12.00, trupul neînsuflețit al acestuia va fi depus la Cercul Militar Național din București. Aici, prietenii, colaboratorii și toți cei interesați pot să își ia rămas bun de la cunoscutul regizor și actor. Familia „solicită decență și discreție tuturor celor care doresc să se încline pentru ultima dată în fața Maestrului”. Detalii, aici.

Rugămintea soției lui Sergiu Nicolaescu

Nu este singura solicitare. Dana, soția regizorului, a mai transmis public un mesaj, interzicând difuzarea oricăror imagini de la înmormântarea soțului ei. „Vă solicit să tratați cu decență și respectul cuvenit, tragicul eveniment cauzat prin dispariția soțului mei, Sergiu. Vă interzic să publicați/difuzați materiale de presă scrisă, și/sau audiovizuală ori internet, respectiv fotografii sau filme audio/video de la înmormântarea soțului meu”, scrie Dana Nicolaescu.

CITEȘTE ȘI SERGIU NICOLAESCU A MURIT. O carieră prolifică, roluri antologice, filme mari

VEZI Cele mai memorabile filme regizate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?