Serviciul 112 depinde de Windows XP, un software învechit, care poate ceda

Serviciul 112 depinde de Windows XP, un software învechit, care poate ceda
Publicat: 22/09/2018, 10:25
Actualizat: 25/03/2019, 21:13

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a întocmit o notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului „Modernizarea infrastructurii hardware și software a Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU)”, în calitate de administrator al sistemului informatic.

Documentul publicat în Monitorul Oficial arată că, eși performanțele SNUAU sunt recunoscute la nivel european, infrastructura critică ce asigură funcționarea acestuia pentru 40 din cele 41 de centre 112, cu dispeceratele și substațiile aferente acestora, are o vechime de peste 41 de ani, iar funcționarea neîntreruptă din această perioadă a dus la o uzură excesivă. S-a constatat o triplare a intervențiilor neprogramate de natură tehnică, iar riscul de nefuncționare crește de la an la an și nu poate fi diminuat fără înnoirea echipamentelor sau a sistemului.

Specialiștii în telecomunicații arată că sistemul 112 funcționează pe o platformă software Windows XP învechită, iar celelalte componente suferă în egală măsură din pricina faptului că nu au fost înnoite.

„Componenta de bază a sistemului 112 este într-o situație critică, generată în principal de umătorii factori: uzură fizică, ca urmare a funcționării neîntrerupte de la punerea în funcțiune a sistemului național în anul 2005 și până în prezent, dar și uzura morală a componentelor sistemului cauzată de evoluția tehnologică. Mai mult, la nivelul infrastructurii IT, după încheierea perioadei de acordare a suportului pentru platforma Windows XP, 8.04.2014, nu se mai produc sisteme de operare, aceste constrîngeri ducând la imposibilitatea înlocuirii infrastructurii hardware care asigură funcțiile de bază ale sistemului existând pe măsura defectării acesteia, un risc de nefuncționare a serviciului 112. Aplicația 112 actuală funcționează doar pe platforma hardware-software Windows XP uzată moral, iar introducerea unor beneficiari noi în sistem nu mai este posibilă, limitîndu-se astfel interoperabilitatea SNUAU cu noi sisteme sau agenții de urgență”, arată STS.

În plus, multe dintre componentele sistemului de urgență 112 nu mai beneficiază de garanție, iar uzura lor poate conduce în orice clipă la o defecțiune.

„Echipamentele de comunicații care asigură interconectarea dispeceratelor cu centrele 112 județene, conform arhitecturii de rețea implementate în anul 2014, prin intermediul sistemelor radio de bandă largă cu acces multiplu în tehnologia LMDS, în banda 28 GHz, nu se mai fabrică și nu mai beneficiază de suport postgaranție iar modulele și componentele necesare pentru reparații nu mai sunt disponibile. În condițiile în care rata de defecte apărute în funcționarea acestora este foarte mare în ultima perioadă, iar posibilitățile de remediere sunt limitate, este necesară implementarea unei noi soluții de asigurare a serviciilor de comunicații în amplasamentele operaționale din cadrul SNUAU”, informează STS.

Prin modernizarea SNUAU, se arată în nota de fundamentare a proiectului, va crește capacitatea de primire a mesajelor, informațiilor și apelurilor de urgență, precum și capacitatea de răspuns a sistemului la solicitările cetățenilor aflați în situații de urgență, prin distribuirea inteligentă a apelurilor la nivel național în funcție de gradul de disponibilitate a operatorilor 112/dispecerilor.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, avertizează că sistemul se află în acest moment la limita funcționării.

„Sistemul 112 devine mai sigur, pentru că foarte multe dintre echipamente sunt foarte vechi.O parte din echipamente dateză încă din anii 2003-2004, servere, tot… Software-ul poate fi modernizat prin acest proiect, să ajungem la un software de management al urgențelor și al apelurilor de urgență mult mai modern decât îl avem acum și să includem niște facilități pe care nu le avem, precum video-call, precum conexiuni cu anumite aplicații din social-media care pot fi interesante în gestionarea apelurilor de urgență. Oricum, ce se face acum este foarte necesar și este un proiect extrem de important. Consider că suntem chiar la limită și trebuia să se facă de ceva timp, așa că mă bucur că acum se face”, a declarat Arafat.

Prin documentul întocmit, STS mai arată că modernizarea sistemului va conduce la „reducerea timpului de gestionare a urgențelor, atât la nivelul operatorilor 112, cât și la nivelul dispeceratelor, alertarea imediată a entităților înrolate în SNUAU, îmbunătățirea posibilităților de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate apelurilor de urgență în vederea creșterii gradului de acuratețe și de precizie a localizării apelanților aflați într-o situație de urgență. Modernizarea SNUAU va genera o creștere a calității în procesarea apelurilor de urgență, prin distribuirea inteligentă a apelurilor la orele de vârf sau în situații de amploare către toți operatorii disponibili la nivel național, reducerea cu minimum 5 secunde a timpului mediu de procesare a urgențelor la nivelul centrelor 112 și al dispeceratelor”.

Despre reducerea timpilor de preluare a apelurilor prin 112, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că ” cele 5 secunde contează pentru că înseamnă să iei alt apel în așteptare. Datorită noului software, s-ar putea să reducem mai mult, pentru că avem niște proiecte împreună cu STS, finanțate de guvernul elvețian, prin care încercăm să schimbăm și modul de lucru în dispecerate. Va mai dura un pic, însă eu consider acest proiect pozitiv și foarte bine venit „.

La acest moment, timpul mediu de răspuns la situații de urgență, valoarea de referință este stabilită la 59 de secunde, iar valoarea țintă, după implementarea programului, este 54 de secunde.

Finanțarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operațional infrastructură mare 2014-2020 axa prioritară 5 și de la bugetul de stat prin bugetul STS, va fi derulat pe o perioadă de 36 de luni începând cu intrarea în vigoare a contractului de finanțare, iar valoarea totală estimată a proiectului este de 221.740.000 lei, inclusiv TVA.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...