Și-a început afacerea, într-un balcon, cu bani împrumutați, iar acum e căutat de chefii restaurantelor de lux

Și-a început afacerea, într-un balcon, cu bani împrumutați, iar acum e căutat de chefii restaurantelor de lux
Publicat: 19/03/2017, 11:05
Actualizat: 19/03/2017, 20:38

Cristi Tudor a început afacerea în urmă cu 4 ani, în timp ce lucra pentru o companie din Grecia, care producea răsaduri. S-a documentat și a început business-ul.

„Ideea a venit în anul 2013, în perioada în care lucram pentru o companie multinațională din Grecia, producătoare de răsaduri. Eram responsabil de două zone din țară. Oltenia și Moldova, vindeam răsaduri și ofeream consultanță clienților, în perioada de vegetație. Pentru că aveam o situație cu o boală nou aparută la o cultură de pepeni undeva în tară, mă documentam pe un portal al Universității de Agronomie din Florida și într-un mic subsol am descoperit titlul care avea să-mi rămână întipărit în cap – „Mighty microgreens, new food generation”. Fix din acel moment am simtit că asta este, că asta vreau să fac și am crezut din toată inima”, a declarat, croespondentului MEDIAFAX, Cristi Tudor.

Afacerea a început-o în balconul locuinței. Apoi, sera părinților avea să devină câmpul său de testare.

„Am pus primele semințe în balconul apartamentului în care locuiam, în Drumul Taberei. Mă aflam într-un moment crucial al carierei mele, eram angajat de câteva luni, era anul în care terminasem facultatea și nu-mi permiteam să neglijez nici jobul și nici ideea, care m-a prins atât de tare, încat am început treaba serios, fără să stau pe gânduri prea mult. Părinții mei aveau o seră de plastic în care aveau plantate tomate și castraveți, le-am defrișat tot, am improvizat câteva mese de cultura și ne-am apucat de treabă. Au urmat câteva luni de testare, în care am cizelat produsul, l-am stabilizat și am verificat piața”, a adăugat tânărul afacerist.

Cristi spune că a luat legătura cu bucătarii pentru că ei aveau să beneficieze, în mare parte, de produsele sale. Tot bucătarii au fost cei care l-au ajutat să facă cele mai bune plante.

„Oamenii către care ne-am dus încă de la început au fost chefi din top, cu ajutorul cărora, chiar sub îndrumarea lor, pot spune, am făcut în așa fel încât să creștem plantuțele din ce în ce mai bine, până le-am stăpânit. Primul nostru client, prima factura emisă, este chiar Joseph Hadad, care ne-a rămas client până în ziua de azi, cu comenzi săptămânale”, a povestit Cristi.

Tânărul recunoaște că nu i-a fost ușor. Și-a crescut propria afacere în paralel cu jobul pe care-l avea. De mare ajutor i-a fost mama, care tocmai rămăsese fără serviciu când a început afacerea și s-a dedicat creșterii plantelor.

„Nu a fost ușor deloc, aceste testări, le-am desfășurat în paralel cu jobul, cu ajutorul mamei, care în perioda aceea tocmai își dăduse demisia de la jobul pe care îl avea și pe care am convins-o să-și amâne angajarea, lucru care s-a întamplat până a ajuns angajat la Microgreeens. Nu aș fi putut face acest lucru fără ea, sub nicio formă. Ea a fost cea care a făcut munca de testare atunci când eu eram la job, cea care a dus prima greul începuturilor”, a mai spus tânărul.

Sera și-a construit-o cu bani împrumutați și nu avea bani pentru a plăti angajați, așa că a fost „agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, șofer livrator”, după cum spune Cristi Tudor.

„Într un final am avut un produs pe care l-am condus calitativ doar ascendent, nu invers așa cum se mai întamplă în perioada de testare. A urmat imprumutul la banca – împrumuturi mici la 3 bănci diferite, un total de aproape 30.000 de euro. Am construit sera, mi-am dat demisia și așa a început distracția. Am fost mai bine de un an, agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, șofer livrator și tot ce mai presupunea activitatea”, precizează Cristi.

Microplantele pe care le produce sunt o nouă categorie de legume, sub forma unor plante tinere comestibile, deja intrate în categoria de superfood. Acestea sunt crescute într-o fază incipientă a evoluției lor, moment în care planta, conform ultimelor cercetări, acumulează cantități foarte mari de vitamine, minerale sau alte substanțe benefice, cantitățile putând fi de la 50 până la 100 de ori mai concentrate decât părțile comestibile ale plantelor mature.

„Plăntuțele pe care noi le cultivam nu sunt certificate, dar le cultivăm bio. Le spunem că sunt crescute social responsabil. Toate varietățile pe care noi le creștem sunt apreciate, testăm și verificam specii și varietăți noi tot timpul în ideea de a avea diversitate, în așa fel încât clienții să nu ajunga să se plictiseasca de unele sau de altele”, a mai declarat Tudor.

Preferatele agronomului sunt câteva specii originare de pe alte continente – Asia , America de sud. Una din ele este Shiso – un busuioc japonez.

În serele lui Tudor se pot găsi și florile comestibile care sunt utilizate doar pentru plating, pe deserturi, dar și pe altfel de preparate.

„Florile pe care noi le cultivăm, mare parte sunt cele de panseluțe, begonie, borago. Florile de panseluțe sunt apreciate pentru culorile diverse, dar și pentru faptul că au o aromă neutră, foarte greu sesizabil, un gust ușor mentolat și nu impactează preparatul chefilor, în special deserturile. Are o cantitate destul de mare de vitamina A si C, studiile demostrând că poate ajuta la întărirea sistemului imunitar. Când discutăm de begonie, ea este utilizată în mare parte în preparate cu carne, aceasta având un gust usor acrișor”, a mai spus tânărul afacerist.

Clienții care cumpără plantele comestibile produse de Cristi Tudor, sunt, în cea mai mare parte, restaurantele de lux.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”