Sindicalist britanic, la București: Dacă continuăm să restricționăm accesul românilor, nu facem decât să înrăutățim situația

Sindicalist britanic, la București: Dacă continuăm să restricționăm accesul românilor, nu facem decât să înrăutățim situația
Publicat: 13/02/2013, 17:48
Actualizat: 13/02/2013, 17:48

Limitarea accesului la muncă de către Marea Britanie pentru imigranți nu face decât să înrăutățească situația, a declarat Sean Bamford, expert în politici de migrație la Trades Union Congress (TUC), una dintre cele mai mari confederații sindicale din Regatul Unit.

„Poziția confederației noastre este că ne opunem măsurilor de tranziție pe piața muncii. Acestea nu ne ajută deloc. Dacă le restricționăm, nu facem decât să înrăutățim situația. Problemele pe care le întâmpină muncitorii în Marea Britanie nu li se datorează lor, polonezilor sau românilor. Se datorează capitalismului de tip ‘casino’ și eșecului guvernanților de a-l ține sub control”, a declarat Sean Bamford la dezbaterea „Șase ani de restricții pentru români pe piața muncii din Uniunea Europeană”.

Sindicalistul britanic a precizat că, în cele mai multe cazuri, muncitorii români și bulgari lucrează pe salariul minim în Regatul Unit. „Nu există dovezi că muncitorii români și bulgari au pus în pericol locurile de muncă pentru cetățenii britanici. Măsurile tranzitorii i-au făcut pe români și pe bulgari vulnerabili la forme extreme de exploatare”, a susținut el.

Sean Bamford a vorbit și despre soluția self-employment (echivalentul Persoanei Fizice Autorizate din România) la care mulți imigranți apelează pentru a putea munci în Marea Britanie. „Nu este o soluție tocmai bună. Dacă sunt PFA, nu dispun de drepturile legate de politicile de sănătate și de securitate a muncii”, a precizat britanicul. El a vorbit și despre situațiile în care PFA li s-au impus taxe de către unii angajatori cu care au încheiat contracte, deși legislația britanică prevede că o persoană fizică autorizată trebuie să plătească contribuții și impozite direct către stat.

Referitor la temerile apărute în presa britanică în legătură cu efectul liberalizării accesului la piața muncii pentru români și bulgari, începând cu 1 ianuarie 2014, Sean Bamford afirmă că studiile realizate la nivelul confederației lui arată că „există o legătură foarte slabă între fluxurile de migranți și scăderea locurilor de muncă”.

Prezent la aceeași dezbatere, ambasadorul Irlandei la București, Oliver Grogan, a declarat: „Nu am înregistrat un aflux de muncitori români. Țările care vor să mențină restricțile să învețe din experiența noastră”.

Marea Britanie trebuie să ridice, începând cu 1 ianuarie 2014, toate restricțiile aplicate românilor și bulgarilor pe piața muncii. Guvernul Marii Britanii intenționează însă să lanseze o campanie anti-imigrație.

În România, gândul a demarat campania „Why don’t you come over?”, derulată pe parcursul a două săptămâni, prin care am încercat să transmitem cel mai eficient răspuns la campania „Nu veniți în Anglia!”, prin care ziarul britanic The Guardian voia să dea o mână de ajutor autorităților care ar fi fost îngrijorate de valul de imigranți români și bulgari ce ar intenționa să vină în Regatul Unit, în 2014, după ridicarea restricțiilor de muncă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice