SINDICALIȘTII DE LA METROU amenință că intră în GREVĂ dacă Metrorex trece în subordinea Primăriei București fără fonduri

SINDICALIȘTII DE LA METROU amenință că intră în GREVĂ dacă Metrorex trece în subordinea Primăriei București fără fonduri
Publicat: 18/09/2012, 13:19
Actualizat: 03/02/2019, 03:47

Sindicaliștii de la metrou vor declanșa conflictul de muncă, ce poate merge până la grevă generală, dacă Metrorex va trece în subordinea Primăriei Capitalei fără asigurarea fondurilor necesare, a declarat, marți, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi, citat de Mediafax.

Liderul sindical a spus că Metrorex nu a primit nicio precizare privind condițiile în care ar urma să se facă transferarea de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei și îi acuză pe premierul Victor Ponta și pe primarul Sorin Oprescu de faptul că „acționează în pripă”, având în vedere că nu există nicio hotărâre de guvern și niciun document scris despre cum ar urma să se facă acest transfer.

Sindicaliștii au mai spus că au solicitat de mai multe ori răspunsuri sau întrevederi cu reprezentanții Primăriei Capitalei și cu cei ai Guvernului, dar niciodată nu au primit vreun răspuns.

Ion Rădoi a precizat că atunci când se vorbește despre un transfer, acesta presupune inclusiv transferarea de personal cu respectarea Contractului colectiv de muncă, precum și transfer de capital, însă niciunul dintre cei doi oficiali nu a făcut vreo referire la aceste aspecte.

„Se iau hotărâri în pripă. Spuneau că toate metrourile din marile capitale se află la primărie. Le amintesc însă că la Londra metroul beneficiază de o dublă subvenție, de la municipalitate și de la guvern, iar la Madrid subvenția este chiar triplă, pentru că există și un guvern local. Noi nu ne-am lămurit dacă există fondurile necesare pentru această trecere”, a spus președintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou.

Ion Rădoi a adăugat că pentru prima dată s-a afirmat că la metrou vor fi cinci operatori privați, atrăgând atenția că acest lucru ar însemnat „un mare risc” și că peste tot în lume metroul aparține statului.

Sindicaliștii de la metrou spun că nu înțeleg necesitatea acestui transfer atât timp cât acest sistem funcționează fără probleme de 33 de ani.

Rădoi a mai spus că directorii de la metrou au fost convocați la Guvern pentru a li se comunica transferul către Primărie, însă nu au fost lăsați să vorbească.

„Le mai amintim că 70 la sută din metrou este obiectiv strategic și acesta este motivul pentru care s-a dispus să rămână în ordinea Guvernului. Cred că s-a uitat acest lucru. Noi aflăm doar că acest transfer trebuie făcut foarte repede, odată cu autoritatea metropolitană, care de doi ani există doar pe hârtie, fără a avea vreun ban”, a mai declarat Rădoi.

Liderul sindical a adăugat că nu mai înțelege nici necesitatea unui manager privat, atât timp cât oricum se dorește trecerea la Primărie.

Rădoi a anunțat că sindicaliștii de la metrou au decis să fuzioneze cu cei de la RATB, existând deja un acord în acest sens pentru înființarea Federației Sindicatelor Transporturi.

Președintele USLM a precizat că noua structură va avea aproximativ 50.000 de membri, atragând atenția premierului și primarului general că nu au luat în calcul acest aspect.

Totodată, sindicaliștii i-au invitat pe Oprescu și Ponta să lucreze ei la metrou dacă angajaților nu le mai este garantat locul de muncă.

Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că în cazul Metrorex, discuția avută în Guvern cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depășit „zona de principiu”, precizând că statul va asigura în continuare subvenții și derularea investițiilor deja începute, precum noul tronson către Drumul Taberei.

Autoritatea Metropolitană de Transport va trece în subordinea Primăriei odată cu Metrorex, intenția fiind de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport.

Regia locală de transport funcționează deja în subordinea Primăriei Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers