Gândul
  • Publicat:
Știri

Sindicatele din penitenciare cer DEMITEREA lui Tudorel Toader: Fondurile alocate îmbunătățirii condițiilor închisorilor sunt la un MINIM ISTORIC

Cele mai importante știri ale după-amiezii

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) cere demiterea ministrului Justiției Tudorel Toader după prezentarea raportului de activitate, precizând că dintr-o listă de 136 de pretinse investiții în penitenciare în realitate sunt doar 12.

„În mandatul Tudorel Toader la Justițe cele 22 de lucrări „în execuție”, dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare, sunt 12 în realitate. Restul sunt declarații de bune intenții. Fondurile alocate îmbunătățirii condițiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar și de către fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc. Sigur, există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare și de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. Faptic însă nu se întâmplă nimic. Penitenciarele noi de la Unguriu și Berceni, n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce privește finanțarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Conisliului Europei. După 2 ani”, transmite Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sindicaliștii avertizează că în mandatul Tudorel Toader la justiție au avut loc 8.632 de incidente negative în penitenciare, a crescut numărul cazurilor de agresiune între deținuți (2.920) și la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) și descoperire de droguri (544). Potrivit acestora, s-au mai înregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerări de obiecte metalice și substanțe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar și, surprinzător, 288 de accidente de muncă.

„Între timp, peste 15.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime și vor produce alte prejudicii. În mandatul Tudorel Toader, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deși au fost anunțate mai multe astfel de proceduri care s-au desfășurat parțial, dar n-au fost finalizate. Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar și peste limita legală de 1 an și aplică o politică de vasalizare și politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani”, potrivit sursei citate.

Sindicaliștii avertizează că deficitul de resurse umane rămâne unul sever, fiind cu aproape 8.000 de angajați mai puțini față de necesar, situație care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate.

„Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acțiunilor sindicale. Ministrul Toader se laudă cu Strategia de reintegrare socială care a produs întâlniri, diagnoze, baze comune de acte legislative, rapoarte, studii și proceduri. Rezultate zero. Nici măcar un deținut n-a fost inclus în programe de reintegrare socială finanțate și implementate ca măsură de reducere a ratei recidivei. Secțiunea care se referă la investiții din Raportul de activitate prezentat de către ministrul Toaderoferă imaginea dezolantă a unor promisiuni neonorate aflate într-o veșnică stare de proiect (pag. 55). Rezultate zero. Nici măcar un loc de cazare în penitenciare nu a fost modernizat în mandatul Tudorel Toader și ca urmare a măsurilor dispuse de către acesta”, arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Potrivit sindicaliștilor, ministrul Toader se laudă cu o serie de rezultate obținute în urma protestelor sindicatelor și prin negociere directă cu prim-ministrul de la acea vreme, precizând că majorarea salariilor cu 10%, suplimentarea statelor de funcții cu 1000 de posturi și plata orelor suplimentare începând cu aprile 2018 sunt rezultatul acțiunilor sindicale, iar ministrul nu a susținut în niciun fel aceste demersuri chiar dacă ulterior a fost obligat să le pună în practică.

„În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunț pentru incompetență, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgență”, conchide Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Nicolicea, despre Toader: La Augustin Lazăr a tărăgănat revocarea. Văd că îl lasă să iasă la pensie

Eugen Nicolicea a declarat că Tudorel Toader „a tărăgănat” revocarea din funcție a procurorului general. Deputatul PSD a adăugat ironic că ministrul Justiției a fost „mai impresionat” de activitatea lui Augustin Lazăr, decât de cea a Laurei Codruța Kovesi, de îl lasă pe acesta să iasă la pensie.

„Aici nu poate să îi nege nimeni ministrului că a început procesul de evaluarea și a început procesul de revocare, în cazul Laurei Codruța Kovesi. La Lazăr se vede că a tărăgănat revocarea acestuia și văd că îl lasă la pensie. Nu văd de ce ar trebui să se oprească și să meargă mai departe în a cere revocarea. Se pare că a fost mai impresionat de activitatea domnul Lazăr și i-a îngăduit să iasă la pensie”, a afirmat Eugen Nicolicea, marți la Antena 3.

Social-democratul a vorbit și despre felul în care a inițiat Toader ordonanțele de urgență în domeniul justiției. Nicolicea a precizat că ministrul Justiției se laudă că a făcut modificările impuse de CCR, însă dacă ai astfel de acțiuni doar după deciziile Curții Constituționale, înseamnă că nu construiești nimic nou.

„În ceea ce privește ca administrator rămâne să îl credem, deși Opoziția inserează critici la anumite chestiuni necesare mersului justiției, critici cu care nu sunt de acord. În ceea ce privește calitatea de ministru, nu pot să vin cu critici, dar se lăuda cu ce lucruri nu a făcut. Spunea că nu a produs proiectul de coduri, proiectul pe legile justiției. Aici nu sunt de acord. Delimitarea pe care a făcut-o față de Parlament și cei care susțin. Dacă sunt «proaste» e meritul Parlamentului. El înaintase Parlamentului legile lui Prună. De aceea Parlamentul a trebuit să facă alte proiecte. Nu puteam să mergem cu legile lui Prună mai departe. A inițiat-o selectiv, în sensul că anumite prevederi au încercat să fie implementate. Domnul Toader se lăuda că a făcut modificările pe care le-a impus CCR. Dacă faci doar ce spune Curtea tu cârpești, n uconstruiești ceva nou. Ori dacă facă după ce Curtea decide, înseamnă că nu faci nimic înainte ca CCR să o ia înainte”, a mai spus deputatul PSD.

Ministrul Justiției a anunțat, pe 21 februarie, că declanșează procedura de numire a unui nou procuror general, precizând că până la finalul lunii aprilie, când expiră mandatul lui Augustin Lazăr, România va avea un nou procuror general.

Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general în data de 24 octombrie 2018, procedura fiind avizată negativ de către Consiliul Superior al Magistarturii. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr din funcție.

Mandatul lui Augustin Lazăr în fruntea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) expiră pe 27 aprilie.

 

×
Inchide