Singura primărie din România care are interpret în limbajul mimico-gestual

Singura primărie din România care are interpret în limbajul mimico-gestual
Primăria Buzău are, de miercuri, un interpret în limbajul mimico-gestual, după ce un anagajat al municipalității a absolvit un curs în acest sens, reprezentanții asociației care a organizat cursul spunând că în țară nu mai există o altă instituție publică unde să fie un astfel de specialist.
Publicat: 07/08/2013, 14:26
Actualizat: 07/08/2013, 14:26

Primăria Buzău are, de miercuri, un interpret în limbajul mimico-gestual, după ce un anagajat al municipalității a absolvit un curs în acest sens, reprezentanții asociației care a organizat cursul spunând că în țară nu mai există o altă instituție publică unde să fie un astfel de specialist.

O angajată de la Serviciul de Relații cu Publicul al Primăriei Buzău a absolvit un curs de interpret în limbajul mimico-gestual, organizat de Asociația „Centrul de pregătire pentru o viață independentă în limbaj mimico-gestual”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Primăria m-a desemnat să merg la acest curs. Acești oameni cu nevoi speciale mi-au dat o lecție de viață. Nu știam absolut nimic despre viața lor, nici măcar că știu să scrie normal, nu știam că au urmat o facultate de oameni normali. Credeam că lumea lor este închisă. A fost o surpriza plăcută și le mulțumesc că i-am cunoscut. Sper să fiu mereu aproape de ei și să îi ajut”, a declarat, miercuri, la primirea diplomei Larisa Dinu, referent relații publice la Primăria Buzău.

Potrivit primarului municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, un alt angajat din cadrul administrației locale va fi trimis la cursuri în perioada următoare, pentru a exista continuitate în relația funcționar – persoane cu dizabilități, în perioada în care Larisa Dinu va fi în concediu.

„Am decis sa trimitem un funcționar public pentru a învăța limbajul mimico-gestual pentru a ieși în întâmpinarea cetățenilor care au probleme de auz astfel încât problemele lor să fie rezolvate cât mai repede. Cel mai probabil vom mai trimite un angajat la acest curs pentru ca în concedii sau zilele libere să avem tot timpul la dispoziție un astfel de funcționar care cunoaște acest limbaj”, a declarat Constantin Boșcodeală.

În prezent, Asociația „Centrul de pregătire pentru o viață independentă în limbaj mimico-gestual” este autorizată pentru cursuri de formare în cazul absolvenților de studii superioare, însă din toamnă va începe o serie de cursuri și pentru absolvenții de studii medii.

„Legea 448/2006 obligă toate autoritățile să ofere informații pentru persoanele surde. Noi ne-am autorizat pentru acest curs de specializare pentru cei care au absolvit o facultate. Acum urmează să ne autorizăm și pentru persoane cu studii medii pentru a crea locuri de muncă și ne dorim să implicăm persoane hipoacuzice sau chiar copiii care provin din familii de surzi care învață limbajul de la părinți iar la absolvirea liceului sunt cei mai buni interpreți”, a declarat Ionica Tarău, coordonatorul cursului.

Potrivit sursei citate, Primăria Buzău ar fi singura administrație locală din țară în care ar exista un angajat specializat în limbajul mimico-gestual.

Potrivit Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, în județ există aproape 420 de persoane surdo-mute, majoritatea adulți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului