SITUAȚIA din România și INDEPENDENȚA justiției – teme de dezbatere pentru COMISIA LIBE

Publicat: 01/10/2018, 11:13

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reunește, luni seară, la Strasbourg, într-o ședință extraordinară pe tema situației din România, înaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la protestele din 10 august și statul de drept.

Potrivit unui anunț oficial postat de Parlamentul European, membrii Comisiei LIBE vor face un schimb de opinii cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situația din România, inclusiv independența justiției”.

La dezbaterea despre România au fost incluse, ca puncte de referință, două rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE.

Astfel, dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Al doilea punct de referință din Comisia LIBE, la dezbaterea despre România, va fi Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a legilor justiției – Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind CSM.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi, pentru Mediafax, că Parlamentul European a amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea Rezoluției privind statul de drept în România.

„Da, s-a luat decizia. Dar rezoluția va fi făcută în comisia LIBE, comisia de drepturi și libertăți. Sunt mai multe ședințe ale Comisiei LIBE. Prima este luni după-amiază, dar este întâlnirea cu prezența lui Frans Timmermans (prim-vicepreședintele Comisiei Europene – n.r.)”, a afirmat eurodeputatul ALDE.

Întrebată de Mediafax ce impact are asupra României adoptarea acestei rezoluții, Nicolai a răspuns: „Este un document politic.Nu are niciun impact. Poate să conțină evaluarea asupra situației statului de drept și eventuale recomandări făcute României”.

Pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august și a statutului de drept în România, discuție la care cutuma europeană prevede invitarea premierului țării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.

Surse europene au precizat pentru Mediafax că, în a doua săptămână a lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis va susține un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este și motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluției, au adăugat sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marți și miercuri, o vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit și a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European. Șeful Executivului a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, premierul discutând cu aceștia despre protestele din 10 august și reforma în domeniul justiției în România, potrivit Guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024