Situația financiară a Televiziunii Române s-a agravat: Angajații TVR nu și-au primit salariile

Situația financiară a Televiziunii Române s-a agravat: Angajații TVR nu și-au primit salariile
Publicat: 15/02/2016, 23:46

Contactat de agenția MEDIAFAX, Dragoș Bocanaciu, președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ al Televiziunii Române, a confirmat faptul că nu au fost plătite salariile angajaților TVR.

Dragoș Bocanaciu a mai spus că, marți, la ora 10.00, este convocat un birou executiv de urgență al sindicatului, în care vor fi luate deciziile care vor fi puse în practică având în vedere această situație.

„Dacă se cere într-adevăr intrarea în insolvență a Televiziunii Române, eu cer intrarea în insolvență atât a conducerii Televiziunii Române actuale, dar în același timp și intrarea în insolvență a Parlamentului, cel care potrivit legii este conducătorul de drept al Televiziunii Române”, a spus Dragoș Bocanaciu.

Pe de altă parte, Irina Radu, directorul general interimar al Televiziunii Române, a avertizat conducerea Parlamentului, printr-o scrisoare, că situația financiară a SRTv s-a agravat considerabil, în urma executărilor silite cerute de o parte dintre angajați, pentru obținerea unor indexări salariale, după cum relatează Știrile TVR.

Suma pe care ar trebui să o achite TVR către angajați în procesele de majorare a salariilor cu indicii prețurilor de consum, la care se adaugă plata diferențelor salariale rezultate în urma acestei majorări, se ridică la 62 de milioane de lei, potrivit surselor citate.

De cealaltă parte, Dragoș Bocanaciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că „toată lumea discută despre aceste executări silite pe care le-au făcut angajații Televiziunii Române în momentul de față, dar nimeni nu discută despre executările silite la care a fost supusă Televiziunea Română de-a lungul timpului”.

Dragoș Bocanaciu a spus că, în 2008, șefului TVR de la momentul respectiv, Alexandru Sassu, „i-a fost cerut imperativ” de către Comisiile de Cultură ale Parlamentului să cumpere drepturile de difuzare pentru Liga Campionilor, indiferent de costuri, și acesta a plătit din banii SRTv o sumă de 38 de milioane de euro. „Puțină lume știe că pentru campionatele mondiale din 2010-2014 și pentru campionatul european din 2012, TVR a scos din buzunar, din banii plătitorilor, 27 de milioane de euro, tot așa impus”, a mai spus Bocanaciu.

Pe de altă parte, Dragoș Bocanaciu a făcut referire și la scrisoarea transmisă Parlamentului de către conducerea TVR. „Este totuși ciudat, pentru că acea hârtie are un număr de ieșire (din TVR, n.r.) în data de 11 februarie și data de intrare la Parlament este astăzi. Poate cineva s-ar putea întreba dacă nu cumva acest lucru a fost premeditat”, a spus Bocanaciu.

În respectiva scrisoare, Irina Radu, directorul general interimar al SRTv, spune că situația TVR s-a agravat, făcând referire la faptul că Televiziunea Română a pierdut un proces colectiv cu un număr de 726 de salariați ai SRTv, prin care instanța a impus televiziunii publice să le majoreze salariile de bază cu indicii prețurilor de consum și să le plătească diferențele salariale rezultate în urma acestei majorări, decizia instanței fiind definitivă, după cum MEDIAFAX a relatat la începutul lunii februarie.

Pe de altă parte, alți angajați ai TVR, care au câștigat deja procese similare cu Televiziunea Română, au început să execute silit instituția.

Astfel, luni, TVR a fost în situația de a nu putea să plătească salariile angajaților săi, potrivit unei informări transmise de Departamentul Economic salariaților instituției, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, srusele citate.

„(…) la această dată (15 februarie, n.r.), conturile deschise la principalele bănci cu care lucrează SRTv sunt blocate de un număr de peste 160 de acțiuni de executare silită privind diferențe ce reies din acordarea indicelui de creștere a prețurilor de consum. Aceste executări se vor deconta automat la termenele scadente, unele dintre ele fiind depășite ca termen dar neachitate din lipsă de disponibilități. Ultima încasare a taxei tv de la mandatarii Electrica a fost la data de 25.01.2016, din care SRTv a achitat avansul lunii ianuarie 2016 și executările silite scadente. Din restul de sume s-au efectuat plăți de obligații fiscale și plăți pentru activitatea curentă (utilități, deplasări etc)”, se spune în informarea transmisă angajaților TVR de Departamentul Economic.

În aceeași informare se afirmă că, luni, disponibilitățile din conturile societății erau insuficiente pentru plata salariilor (lichidarea lunii ianuarie 2016). „Urmează ca în cursul zilei de 15.02.2016 să se încaseze sumele necesare. În condițiile în care conturile sunt blocate de popriri, este necesară o perioadă de 24 – 48 de ore de la data încasării, pentru desfășurarea operațiunilor bancare specifice privind disponibilizarea sumelor necesare efectuării plăților salariale aferente lunii ianuarie 2016. Dacă nu vor mai interveni alte disfuncționalități, sperăm să putem plăti salariile în cursul acestei săptămâni”, se mai spune în aceeași informare.

La rândul său, Irina Radu a spus în informarea adresată angajaților că „acest fenomen se va repeta, chiar agravat, dacă vor continua executările silite”. „Vă rog să țineți seama că de acțiunile dumneavoastră depind salariile a peste 2.500 de oameni și că afectați viața a peste 2.500 de familii”, a mai spus aceasta.

De cealaltă parte, într-un mesaj intern transmis angajaților TVR, Dragoș Bocanaciu, președintele principalului sindicat al instituției, spune că „indiferent de ceea ce încearca unii sau alții, administrație sau prieteni ai administrației să vă inoculeze în suflete, ceea ce se întâmplă acum nu este nicidecum rezultatul executărilor silite ale salariaților pentru drepturile bănești cuvenite și consfințite de instanță!”.

„Este, fără îndoială, rezultatul managementului dezastruos manifestat prin ingnoranță și ignorare, deservind intereselor de partid și, nu de puține ori, personale ale celor ce au fost trimiși să conducă televiziunea publică (…) Executările silite care se înmulțesc de la zi la zi sunt de fapt rezultatul ignorării totale de către conducerea SRTv a acestui final timp de 2 ani! Era previzibil încă din anul 2014 că procesele având obiect acordarea indexării salariilor cu indicele de inflație aferent anilor 2008-2012 vor avea acest rezultat. Din martie 2015 acest fapt a devenit certitudine, dar nu și pentru conducerea SRTv, care a ignorat complet fenomenul social ce urma să se declanșeze! Este inadmisibil ca la 1 an de la prima soluție pe fond în favoarea salariaților, conducerea SRTv să nu ia nicio măsură pentru diminuarea numărului de executări silite, a conflictelor sociale și a blocării activității! (…)”, spune Dragoș Bocanaciu.

El precizează că nu a fost luată nicio măsură concretă de către conducerea TVR în ultimul an pentru diminuarea cheltuielilor cu executări silite care, practic au condus la o creștere a acestora cu cel puțin 15-20%, față de situația în care, încă din martie 2015, ar fi pus în aplicare deciziile instanței și „ar fi demarat un dialog real cu cei pe care acum îi numește ‘salariați intimați'”.

„Mi-aș fi dorit ca actuala conducere, alcătuită din profesioniști de televiziune să vă spună adevărurile dureroase, dar corecte despre TVR. Mi-aș fi dorit ca actuala conducere să vă spună cum i s-a impus TVR să cheltuiască peste 60 de milioane de euro pentru Liga Campionilor, Campionate Europene și Mondiale la fotbal și Olimpiade de vară și de iarnă pentru ca publicul din România să stea liniștit și să voteze ori PSD ori PDL sau PNL la alegerile locale sau parlamentare”, mai spune Dragoș Bocanaciu, în mesajul său adresat angajaților TVR.

Pe de altă parte, conducerea Parlamentului ar fi cerut Comisiilor reunite de cultură și buget să analizeze situația financiară precară a Televiziunii Publice. Sedința ar putea avea loc cel târziu săptămâna viitoare, după cum relatează stiri.tvr.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom