Situație alarmantă în Galați | O primărie rămâne fără bani. ANAF i-a golit conturile

Redactor:
Gândul
Situație alarmantă în Galați | O primărie rămâne fără bani. ANAF i-a golit conturile

 O primărie dintr-o comună gălăţeană a rămas fără bani în plină epidemie de coronavirus după ce ANAF i-a luat toate sumele din conturi. De vină este o datorie făcută în urmă cu 11 ani de Consiliul Local al comunei, care nu este recunoscută de actuala conducere a Primăriei Bălăşeşti.

Potrivit primarului comunei Bălăşeşti, Paul Maftei, conturile Primăriei au fost golite luni, fără nicio avertizare din partea autorităţilor fiscale.

În acest moment, comuna nu mai are niciun leu în cont, iar activităţile sunt complet blocate.

Primăria nu poate plăti facturile la utilităţi, salariile propriilor angajaţi, serviciile de asistenţă socială şi, mai grav, nu are cum să ia măsuri împotriva virusului COVID-19.

„Ne-au luat toţi banii, fără să ni se spună ceva, fără proceduri. Eu ce fac, am facturi la curent, la apă, trebuie să plătesc pentru asistenţa socială. Suma care ne-a fost luată luni este 3,2 miliarde lei, lei vechi. Datoria totală trece de 6,5 miliarde lei. Este o situaţie foarte gravă, avem şi epidemia pe cap. Eu nu mai pot face nici o prevenire, avem nevoie de dezinfectanţi pentru instituţii, avem şi alte măsuri de luat”, a declarat, pentru Mediafax, primarul comunei Bălăşeşti, Paul Maftei.

Primarul susţine că activitatea comunităţii este complet blocată pentru o datorie făcută de Consiliul Local al comunei în urmă cu 11 ani.

În 2009, consilierii locali au aprobat un contract care a fost semnat în numele Consiliului Local cu o firmă de consultanţă. Deoarece contractul nu a fost respectat, firma a deschis acţiune în instanţă şi a câştigat procesul, având de recuperat o sumă de peste 100.000 de euro.

Comunitatea a rămas cu conturile goale deşi printr-o decizie din 2018 a Judecătoriei din Tg.Bujor se stabileşte că Primăria Bălăşeşti nu are calitate procesuală în litigiul creat între Consiliul Local Bălăşeşti şi firma de consultanţă.

„Este vorba despre nişte contracte aprobate de Consiliul Local în 2009 şi 2010 pentru consultanţă, era alt primar. Lucrarea nu a mai fost făcută, contractele de consultanţă nu au fost plătite. Eu am ieşit primar în 2012, am aflat de problemă, am avut un proces pe care l-am pierdut. Contractele erau încheiate de Consiliul Local, nu de UAT (n.r. Unitatea Administrativ Teritorială). Am pierdut procesul tocmai din cauza asta, noi ne-am apărat pe UAT, pe Primărie, nu am făcut noi datoria, ci Consiliul Local. Procesul a fost pierdut în 2014 şi de atunci executorul judecătoresc a început să ne facă probleme. S-a îndreptat împotriva noastră, la Consiliul Local nu avea ce să execute. Finanţele au cerut să fie mutată datoria în contul Primăriei, li s-a respins acţiunea”, a precizat primarul Paul Maftei.

După ce a aflat că nu mai are bani în cont, Primăria Bălăşeşti a cerut explicaţii de la reprezentanţii Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi.

Între timp, reprezentanţii Primăriei Bălăşeşti caută soluţii pentru a obţine bani şi pentru a ataca decizia ANAF.

Inchide