Situație neașteptată pentru un gospodar din Alba. Un urs i-a ucis porcul, a încercat să își recupereze paguba, dar s-a ales cu o amendă

Situație neașteptată pentru un gospodar din Alba. Un urs i-a ucis porcul, a încercat să își recupereze paguba, dar s-a ales cu o amendă
Publicat: 05/07/2019, 19:03

DSVSA Alba l-a amendat, vineri, cu 600 de lei, pe un albaiulian care a cerut despăgubiri după ce un urs i-a intrat în gospodăria aflată la periferia orașului, lângă pădure, și i-a omorât un porc.

Potrivit reprezentantului instituției, bărbatul a fost sancționat deoarece, a cumpărat animalul ilegal, fără documente care să ateste proprietatea și starea lui de sănătate, iar pentru a-și recupera paguba, a prezentat un formular completat în fals.

„Persoana în cauză a fost amendată deoarece scroafa deținută a fost achiziționată fără documente sanitar-veterinare, care să ateste proprietatea și sănătatea și nu exista în baza națională de date. În acest caz a fost imposibilă urmărirea stării de sănătate a animalului și realizarea inspecțiilor necesare. Bărbatul a prezentat, inspectorilor DSVSA, un formular de mișcare a scroafei cu număr de crotal care, în urma verificărilor ulterioare, s-a dovedit a fi fals, cu scopul de a obține despăgubire, încercând să însele autoritățile sanitare veterinare. Animalul la care făcea referire formularul prezentat a fost sacrificat, de fapt, în anul 2018″, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba.

Acesta a precizat că, în contextul existenței mai multor focare de pestă porcină pe teritoriul țării, porcii trebuie să fie achiziționați cu documente care să ateste proprietatea și sănătatea lor.

„Menționăm că inspectorii sanitar-veterinari s-au deplasat la fața locului cu scopul de a lua în calcul toate variantele legale pentru ca persoana în cauză să poată fi despăgubită, nicidecum amendată, însă legea este aceeași pentru toți”, a spus reprezentantul DSVSA.

Incidentul din gospodăria bărbatului a avut loc în urmă cu două zile. Ursul, care a apărut în zonă săptămâna trecută, a intrat în curte, până la cotețul de porci unde a prins scroafa și a târât-o după el în pădurea din apropiere. Oamenii au alertat autoritățile iar în zonă se află echipaje de jandarmi care patrulează pentru a se asigura că animalul sălbatic nu se mai apropie de casă. Pentru relocarea ursului, autoritățile au solicitat aprobare de la Ministerul Mediului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase