Siveco a tocmit o firmă care achiziționa fier vechi să-i vândă programe informatice

Redactor:
Catalin Lupasteanu
Siveco a tocmit o firmă care achiziționa fier vechi să-i vândă programe informatice
Procurorii prezintă elementele care dovedesc fictivitatea prestărilor de sevicii de către firmele tocmite de Siveco, prin contractele nelegale verificate de către anchetatorii.

Procurorii prezintă elementele care dovedesc fictivitatea prestărilor de sevicii de către firmele tocmite de Siveco, prin contractele nelegale verificate de către anchetatorii.

Astfel, se arată în documentul citat, societățile prestatoare nu au avut angajați, iar asociații și administratorii societăților prestatoare nu au cunoștințele necesare pentru a presta astfel de servicii.

„Astfel, de la Eurovip, Siveco România a achiziționat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA în cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat și administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuiește în satul Sintești, Ilfov, și care nu știe să scrie și să citească. Toți banii care au fost încasați de Eurovip de la Sivero România au fost retrași în numerar pe baza unor borderouri de achiziție fier vechi de la persoane fizice. Practic, așa cum rezultă din documente, societatea Eurovip achiziționa fier vechi, dar vindea programe informatice”, se arată în documentul procurorilor.

Anchetatorii mai notează că „persoanele din satul Sintești, Ilfov, unde se află o importantă comunitate de etnie romă, se ocupă în principal cu colectarea deșeurilor de fier vechi și nu cu crearea de programe informatice”.

„Or, în aceste condiții, este evident că Siveco România, care este unul dintre cei mai importanți producători de soft din România, cu peste o mie de angajați, nu avea de ce să apeleze la o persoană care nici măcar nu știe să citească pentru crearea sau testarea unor programe informatice”, mai arată procurorii care noteză că Tiberiu Grabany este de profesie inginer chimist, Dumitru Constantinescu este fost ofițer al Serviciului Român de Informații dar în prezent pensionar iar suspectul Nicușor Dincă este zidar. „După cum se poate observa, niciunul nu are studii de specialitate pentru a crea sau a testa programele informatice create de Siveco România”, conchid anchetatorii.

În declarația sa dată în fața procurorilor, Grabany a arătat că serviciile facturate de Softcontruct Expert, Gramold Consulting, Genius Soft Care, Grade Soft Serv, Dicon Soft Serv și Future Soft Service către Siveco România erau în realitate prestate de angajații societății Siveco, Dincă, Grabany sau Constantinescu neavând nicio contribuție.

Un alt suspect, Nicolae Mihai Gogu, împuternicit pe conturile bancare ale Eurovip și administrator de fapt al societății, a declarat că nu a prestat servicii către Siveco.

„Toți banii care au fost încasați prin contul bancar de la Siveco România au fost retrași în numerar de suspectul Gogu Mihai Nicolae, pe baza unor borderouri de achiziție fier vechi și apoi au fost restituiți unei persoane pe nume AUREL, care intermedia relația cu Siveco”, se mai arată în documentul citat.

Suspectul Nicușor Dincă a arătat, la rândul său, la parchet, că persoana care i-a propus să participe la înființarea acestora a fost Tiberiu Grabany, aspect confirmat de acesta din urmă, pe care 1-a cunoscut cu ocazia efectuării diferitelor lucrări de construcție-zugrăveală la locuința sa.

„Mai mult, suspectul Dincă Nicușor a mai precizat că nu a desfășurat nicio activitate în cadrul societăților menționate, principala ocupație a acestuia fiind aceea de zugrav și nu de persoană care testează programe informatice, și nu a semnat nici un fel de factură, contract sau alt document, și nici nu a scos vreo sumă de bani din conturile acestora”, se mai arată în referat.

Serviciile fictive, notează procurorii de la respectivele firme către Siveco „au fost recepționate de Socol Irina, procesele verbale de recepție fiind semnate de aceasta”.

Irina Socol, președinte și acționar al SIVECO România, a fost reținută de procurori, marți dimineață, alături de o directoare din firma sa, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, în care cu o zi în urmă au fost făcute percheziții.

Procurorii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele Irinei Socol, dar și pe numele directorului comercial adjunct, Aurora Ecaterina Crusti.

Ceilalți suspecți din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice vor fi cercetați în libertate, după ce, la audierile de luni, majoritatea acestora și-au recunoscut faptele, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În cazul lui Tiberiu Grabany a fost dispusă cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.

Inchide