Sobor de politicieni la moaștele Sfintei Parascheva. Prim-credincioșii intră pe ușa din spate la sărutat racla, în timp ce simpli-credincioșii așteaptă la cozi și câte 12 ore

Publicat: 14/10/2013, 18:01
Actualizat: 02/09/2019, 21:13

Aglomerație mare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde peste 10.000 de persoane participă la slujba de Sfânta Parascheva, iar alți 25.000 de pelerini își așteaptă rândul pentru a ajunge la moaștele Cuvioasei Parascheva. La Sfânta Liturghie participă și premierul Victor Ponta, alături de Varujan Vosganian, primarul Iașiului, George Nichita, președintele CJ Iași, Cristian Adomniței și Elena Udrea. Totodată, și fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, participă la ceremonia religioasă, însă, așa cum a anunțat anterior, a rămas în mulțime, alături de colegii săi, Norica Nicolai și Mircea Diaconu.

Pe de altă parte, Patriarhul BOR, Preafericitul Părinte Daniel, se află în cursul dimineții la Catedrala din orașul Voluntari, unde este prezent și primarul Costel Pandele.

În acest weekend, la pelerinajul de la Iași a participat și vicepremierul Liviu Dragnea, unde s-a închinat la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, fără a sta însă la coadă.

„M-am rugat pentru cei care au gândit rău cu dosarul ăla și cu ce au gândit să facă. M-am rugat pentru toți cei care au avut dușmănie în suflet și au gândit rău. M-am rugat pentru țară, recunosc. Pentru că, spre deosebire de anii trecuți când veneam aici, acum am avut șansa sau neșansa să înțeleg mai multe din ce se întâmplă în țară. E nevoie de foartă multă unitate și foarte multă înțelepciune pentru noi toți. Pentru asta m-am rugat și pentru noi toți”, a declarat Dragnea, la Iași.

LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

În cursul zilei de sâmbătă, ministrul mediului Rovana Plumb a ajutat la pregătirea sarmalelor oferite pelerinilor după Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, precizând că nu a mai făcut sarmale de la Crăciun. După ce a intrat în cantină, Rovana Plumb și-a pus șorț și bonetă, ea lucrând la pregătirea sarmalelor timp de câteva zeci de minute.

„Am venit din spirit de solidaritate. Acum în Iași sunt foarte mulți pelerini și trebuie ajutați, fiecare cu ce putem”, a spus ea.

Sfânta Liturghie a început în jurul orei 9.00, pe pietonalul Ștefan cel Mare, și nu în curtea instuției, ca în anii trecuți, fiind oficiată de zeci de preoți, în frunte cu mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan. Pe de altă parte, pe străzile din spatele Catedralei Mitopolitane peste 25.000 de pelerini așteaptă la rând pentru a se închina la moaștele Sfintei Parscheva, jandarmii estimând că lungimea rândului depășește doi kilometri și jumătate.

Conform reprezentanților Jandarmeriei Iași, de vineri dimineață, când pe esplanada din curtea Mitropoliei a fost scoasă racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Simeon, peste 130.000 de credincioși au venit să se închine la acestea. De la începutul pelerinajului și până luni au existat 730 de situații în care a fost acordat primul ajutor unor persoane cărora li s-a făcut rău la rând. Mai mult, o femeie, în vârstă de 55 de ani, care venise în pelerinaj de la Ploiești, a murit după ce a leșinat la coadă, intrând în stop cardio-respirator. Deși medicii au încercat resuscitarea ei, femeia nu a supraviețuit.

LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
VIDEO. Paula Seling, apariție de senzație pe străzile Parisului: "Câți artiști pot face asta? Respect"
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...