SONDAJ. O treime dintre români consideră Justiția cea mai importantă instituție din România. Ce loc ocupă Președinția

SONDAJ. O treime dintre români consideră Justiția cea mai importantă instituție din România. Ce loc ocupă Președinția
Publicat: 29/05/2015, 11:36

Astfel, 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%), potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Dintre cei intervievați, 0,8% au indicat altă instituție, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 11,8%.

Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre români ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievați nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare.

Totodată, 49,9% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuși, procentul de non-răspunsuri în acest caz fiind de 8,9%.

43% dintre români au răspuns că ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuși, iar 9,1% nu știu sau nu răspund.

Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenți nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu știu sau nu răspund.

Dintre cei intervievați, 37,6% declară că ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare, iar 11,1% au ales varianta „nu știu/ nu răspund”.

Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre români ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză, 79,1% nu ar da curs unei asemenea acțiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-răspunsuri pe același subiect.

Pe categorii de vârstă, sondajul arată că 70,6% din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 49,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze.

Totodată, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 49,7% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 44,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 14,5% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Sondajul relevă că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani, 76,6% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 59% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 40,9% dintre cei de la aceeași categorie de vârstă ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 40,6% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 43,4% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 12,3% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Din rezultatele Barometrului INSCOP mai reiese că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, 71,3% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 45,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 42% dintre ei ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 31,2% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 31,5% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 13,6% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Cât privește segmentul de populație cu vârsta de 65 de ani și peste, 63,2% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 41,6% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. Totodată, 30,8% dintre vârstnici ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 27% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 25,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 11,9% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Barometrul INSCOP — ADEVĂRUL despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 23 — 30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților, scrie Agerpres.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Când se ÎNCHID ŞCOLILE în Bucureşti! Anunţ de ULTIMĂ ORĂ!
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Surpriză! Cine l-a ajutat pe Liviu Dragnea să își facă un nou partid politic: ”Îl...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei