SONDAJ. O treime dintre români consideră Justiția cea mai importantă instituție din România. Ce loc ocupă Președinția

SONDAJ. O treime dintre români consideră Justiția cea mai importantă instituție din România. Ce loc ocupă Președinția
Publicat: 29/05/2015, 11:36

Astfel, 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%), potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Dintre cei intervievați, 0,8% au indicat altă instituție, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 11,8%.

Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre români ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievați nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare.

Totodată, 49,9% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuși, procentul de non-răspunsuri în acest caz fiind de 8,9%.

43% dintre români au răspuns că ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuși, iar 9,1% nu știu sau nu răspund.

Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenți nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu știu sau nu răspund.

Dintre cei intervievați, 37,6% declară că ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare, iar 11,1% au ales varianta „nu știu/ nu răspund”.

Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre români ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză, 79,1% nu ar da curs unei asemenea acțiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-răspunsuri pe același subiect.

Pe categorii de vârstă, sondajul arată că 70,6% din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 49,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze.

Totodată, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 49,7% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 44,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 14,5% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Sondajul relevă că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani, 76,6% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 59% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 40,9% dintre cei de la aceeași categorie de vârstă ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 40,6% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 43,4% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 12,3% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Din rezultatele Barometrului INSCOP mai reiese că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, 71,3% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 45,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 42% dintre ei ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 31,2% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 31,5% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 13,6% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Cât privește segmentul de populație cu vârsta de 65 de ani și peste, 63,2% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 41,6% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. Totodată, 30,8% dintre vârstnici ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 27% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 25,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 11,9% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Barometrul INSCOP — ADEVĂRUL despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 23 — 30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților, scrie Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee