Sorin Oprescu a ajuns la patru doze de insulină pe zi. Săptămâna viitoare, avocații vor cere din nou eliberarea din arest preventiv

Sorin Oprescu a ajuns la patru doze de insulină pe zi. Săptămâna viitoare, avocații vor cere din nou eliberarea din arest preventiv
Publicat: 10/10/2015, 19:23

Viorel Mocanu, unul dintre avocații lui Sorin Oprescu, a spus, după ce l-a vizitat pe primarul suspendat al Capitalei, la Institutul de Diabet „N. Paulescu”, că medicii au reușit să-i stabilizeze glicemia clientului său, i-au mărit doza de insulină și i-au stabilit un regim alimentar.

„A fost stabilizată glicemia pentru moment. Acum a ajuns de la două doze de insulină pe zi la patru doze. I-au schimbat atât tipul de insulină, cât și valoarea ei. Medicii încearcă să-i fixeze un regim alimentar pe care să-l urmeze și în raport de aceste patru doze de insulină. De asemenea, încearcă să-i facă un grafic compatibil care să-l stabilizeze pe termen lung. Îl vor echilibra efectiv și apoi îl vor transfera la Fundeni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Viorel Mocanu.

Apărătorul edilului suspendat al Capitalei a mai precizat că, la începutul săptămânii viitoare, va solicita înlocuirea arestului preventiv a lui Sorin Oprescu cu control judiciar sau cu arest la domiciliu.

Sorin Oprescu a fost transferat ,joi, din Arestul Capitalei la Institutul Oncologic, pentru a fi supus unor investigații medicale la Centrul Oncologic de Diagnostic și Tratament Fundeni, ca urmare a aprobării cererii formulate în 3 octombrie de avocații edilului.

Ulterior, edilul suspendat al Capitalei a fost transferat, vineri, de la Institutul Oncologic București la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”, după ce starea acestuia nu a permis realizarea investigației PET/CT (computer tomograf), din cauza valorilor crescute ale glicemiei. Acesta a fost reprogramat pentru investigație miercuri 14 octombrie.

Poliția Capitalei a confirmat că Sorin Oprescu a fost transferat și se află în investigații medicale la un centru medical specializat în probleme de diabetologie, edilul fiind escortat sub pază.

Sorin Oprescu a fost transferat și în 26 septembrie din Arestul Central al Poliției Capitalei, atunci fiind dus la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a stat internat într-o rezervă la Secția de Cardiologie, sub pază, până în 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au făcut mai multe investigații, printre care și o coronarografie.

Avocații lui Sorin Oprescu spun că, în urma investigațiilor medicale la care primarul suspendat al Capitalei a fost supus la Spitalul Universitar de Urgență București, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecțiuni, unele grave, fiindu-i depistat și un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni privind un posibil cancer. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat „un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept”, fiind recomandată efectuarea unor investigații suplimentare.

Sorin Oprescu rămâne în arest pentru încă 30 de zile, după ce Curtea de Apel București a respins vineri, contestația edilului și a menținut decizia de prelungire a mandatului emis în 6 septembrie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro.

Anterior, pe 30 septembrie, Tribunalul București a decis menținerea arestului în cazul lui Oprescu.

Magistratul de la tribunal a apreciat că, deși edilul acuză afecțiuni medicale multiple, susținute de înscrisurile medicale depuse la dosar, nu există probe că acesta nu ar suporta regimul de detenție, el având și posibilitatea tratamentului medical sub pază permanentă.

„Mai mult, judecătorul de drepturi și libertăți constată că, la acest moment, din datele dosarului rezultă că inculpatul primește tratamentul medical de care are nevoie, fiind chiar consulat de către foștii săi colegi de la Spitalul Universitar, al cărui conducător, de altfel, a și fost. Prin raportare la susținerile inculpatului referitoare la protejarea dreptului la viață, judecătorul reamintește că nu există o expertiză medicală din care să rezulte nici că, din cauza condițiilor de detenție pe durata măsurii arestării preventive, viața inculpatului este în pericol sau că afecțiunile de care suferă inculpatul l-ar supune unui pericol sau unei încercări de o intensitate care să depășească nivelul de suferință inerent detenției. Totodată, se observă că nu există înscrisuri ori alte informații din care să rezulte că inculpatului nu îi este asigurată alimentația corespunzătoare în arest, astfel că se constată că este neîntemeiată susținerea inculpatului în sensul că îi este pusă în pericol viața”, a precizat judecătorul în motivare.

Contestația lui Sorin Oprescu de la Curtea de Apel București s-a judecat, vineri, în absența edilului.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel București a menținut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv și fiind suspendat din funcție, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.