Sorin Oprescu a făcut anunțul. Ce se va întâmpla cu prețul la energia termică în Capitală, începând din toamnă. „E de interes major”

Redactor:
Andrei Dumitrescu
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, că dacă guvernanții nu vor aproba trecerea ELCEN în administrarea Primăriei Capitalei, prețul la energie termică ar putea crește necontrolat, începând din toamnă, iar municipalitatea nu își va mai putea permite să susțină subvențiile pentru cetățeni.

Edilul Capitalei a spus că în fiecare an, în septembrie – octombrie, încep discuțiile legate de încălzire.

„Discutăm de o problemă extrem de gravă, de interes public major, și vreau să trag un sever semnal de alarmă că situația nu mai poate fi amânată și nici tolerată”, a declarat Sorin Oprescu.

Primarul a precizat că dacă problemele legate de datoriile pe care Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) le are către ELCEN nu vor fi rezolvate, peste 1,2 milioane de persoane care locuiesc în 570.000 de apartamente din cele 8.200 de blocuri racordate la rețeaua de termoficare a Bucureștiului ar putea rămâne în frig.

Oprescu a arătat că, din cauza penalităților la penalități pe care RADET trebuie să le achite către ELCEN, toți banii pe care regia îi primește de la Primărie se varsă direct în conturile firmei, iar datoria de bază nu scade niciodată. În aceste condiții, nu rămân bani pentru investiții, iar instalațiile vechi fac ca și pierderile să fie mari, pierderi ce sunt suportate din buzunarul bucureștenilor.

Primarul general propus mai multe soluții care ar putea fi aplicate în contextul în care Electrocentrale București ar trece din subordinea Ministerului Energiei la Primăria Capitalei.

Sorin Oprescu a precizat că, în acest moment, ELCEN deține peste 90 la sută din piața de producție de energie pentru București, ceea ce „face practic orașul captiv acestui producător”.

Edilul a adăugat că ELCEN livrează energia termică „în urma unui proces de producție cu randamente și eficiență dezastruoase, la costuri mari, capacități supradimensionate, fără a demonstra costurile reale de producție”.

Sorin Oprescu a mai spus că randamentul ELCEN este de numai 40-50 la sută, în condițiile în care în alte țări randamentul de producție a energiei termice este de peste 80 la sută. Edilul a adăugat că, la această situație, se adaugă și existența unor contracte de cumpărare a gazului metan de la furnizori interni și externi la prețuri mari și cu „clauze oneroase”.

O altă piedică invocată de primar o constituie deciziile ANRE și ANRSC. Sorin Oprescu a acuzat în acest sens ANRE că a emis reglementări în defavoarea RADET și a favorizat astfel ELCEN, „atât prin ultima reglementare a contractului cadru de vânzare-cumpărare a energiei termice, cât și prin creșterea prețului de producere și furnizare a agentului termic”.

„Lovitura mortală pe care ANRE a dat-o în favoarea producătorului este un ordin din 2009 al președintelui ANRE, prin care ordinea plăților se face mai întâi în contul penalităților și abia, în al doilea rând, în contul consumului curent și respectiv al datoriei principale”, a mai spus Oprescu.

Primarul Capitalei a explicat că, în acest fel, municipalitatea nu va reuși niciodată să se achite de datorie, ci va putea doar să plătească din penalități.

Soluțiile propuse de Oprescu sunt transformarea RADET în societate comercială și realizarea reparațiilor și investițiilor necesare bunei funcționări a RADET, modificarea memorandumului existent, cu păstrarea obiectivelor municipiului București, prin punerea în aplicare a Ordonanței de Guvern din 2003 privind transferul gratuit al unor active cu caracter social, între care și CET-uri, către autoritățile locale, soluție care ar elimina orice fel de aspecte de neconstituționalitate.

O altă soluție propusă de Oprescu o constituie depunerea proiectelor și aplicațiilor pentru obținerea unei sume de peste 400 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

Primarul general solicită reconsiderarea și modificarea reglementărilor ANRE și ANRSC, care la acest moment sunt „discriminatorii” și în defavoarea distribuitorului de energie termică.

Oprescu solicită și clarificarea, la Curtea Constituțională, a conflictului de neconstituționalitate privind situația RADET – ELCEN.

„Nu poți să compari situația Portului Constanța cu situația RADET – ELCEN, așa cum invoca domnul ministru al Energiei, Gerea, de parcă ar fi ministrul transporturilor și nu al energiei. Este normal ca CC să se pronunțe separat pe această speță”, a mai spus Oprescu.

Primarul general mai solicită și adoptarea de către Guvern a actului de reglementare privind transferul cu titlu gratuit al participațiilor statului în Electrocentrale București SA către municipiul București și declararea, prin hotărâre CSAT, „a proiectului Realizarea Serviciilor Publice de Alimentare cu Energie Termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat în municipiul București” ca proiect strategic de interes național.

În cazul în care conflictul ELCEN – RADET nu va fi soluționat, Oprescu a atras atenția că, pe lângă facturile mari, bucureștenii ar putea rămâne și fără încălzire, în cazul în care țevile foarte vechi vor suferi avarii care nu vor putea fi remediate din cauza lipsei de bani.

RADET a solicitat în instanță suspendarea executării silite cerute de ELCEN, arătând că, din cauza blocării conturilor, nu poate efectua revizii și reparații la instalațiile de alimentare cu energie termică a Capitalei.Cererea de suspendare a executării silite, acțiune introdusă pe calea procedurii ordonanței președințiale, a fost judecată în 16 iulie și respinsă de Judecătoria Sectorului 3, decizia fiind însă contestată la Tribunalul București.

De asemenea, RADET a formulat și contestație la executare silită, tot la Judecătoria Sectorului 3, urmând să se judece în 25 august.

Suma impusă de Electrocentrale București (ELCEN) prin dosarul de executare este în valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de sunt penalități de întârziere, care se actualizează în funcție de rata inflației începând din 19 decembrie 2012 până la data plății efective. De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezintă cheltuieli de judecată, 4.724.742,64 lei este actualizarea creanței cu indicele de inflație (în perioada 19 decembrie 2012 – 31 mai 2015) și 65.190,17 lei cheltuieli de executare silită, potrivit reprezentanților RADET.

Începând din 2014, ELCEN a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET București, astfel că toți banii pe care regia îi încasează se duc la creditor.

Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, declara, la sfârșitul lunii iunie, că cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către ELCEN. La sfârșitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, față de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, și ELCEN, care aparține Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza „undeva spre martie 2015”, iar în februarie anul acesta afirma că ELCEN nu dorește și nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) și din țară (40%). Societatea asigură și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide