Sorin Oprescu, ARESTAT PREVENTIV pentru o mită de 25.000 de euro. DNA: Primarul primea banii acasă, în pungi de cadouri, și avea aparatură de bruiaj

Sorin Oprescu, ARESTAT PREVENTIV pentru o mită de 25.000 de euro. DNA: Primarul primea banii acasă, în pungi de cadouri, și avea aparatură de bruiaj
Publicat: 07/09/2015, 08:28

Sorin Oprescu a fost reținut sâmbătă noapte la ora 00.33, când ar fi primit o tranșă de 25.000 de euro dintr-un total de 60.000 ceruți de la patru denunțători, prin intermediul unui subordonat care ar fi intermediat mita. În timpul zilei de duminică, procurorii DNA au dat publicității o serie de informații despre cum ar fi primit, de-a lungul timpului, primarul Capitalei diferite sume de bani. Astfel, Potrivit unui martor care apare în referatul DNA, primarul general primea banii în pungă de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea, și își lua măsuri de precauție atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile. Totodată, unul dintre denunțătorii din dosarul lui Sorin Oprescu susține că i-a dat mită acestuia un milion de euro, în perioada 2013- 2015.

Unul dintre avocații lui Oprescu a negat în fața jurnaliștilor că edilul ar fi primit mită. „(Sorin Oprescu n.n.) nu a pretins în mod direct, nici indirect, și nici nu a primit sume de bani pentru contractele care s-au derulat în cadrul Primăriei Capitalei (…) Totul se bazează pe aprecieri și supoziții ale altor doi denunțători”, a a spus acesta.

Până la ora transmiterii acestei știri, În acest dosar au mai fost reținuți directorul economic din primărie, Mircea Constantinescu, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești”, Ruxandra Petroi Avasiloae, și adjunctul acesteia, Florin Șupeală.

Filmul reținerii lui Oprescu

O parte din cei 25.000 de euro pe care Sorin Oprescu i-ar fi primit drept mită sâmbătă noapte au fost găsiți asupra sa în trafic, iar restul la reședința de la Ciolpani, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Sursele citateau explicat că Sorin Oprescu a primit bani marcați, sub supraveghearea procurorilor, care însă nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat în posesia banilor, pentru că la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau să știe despre dosarul lui Oprescu, pentru că ar fi putut divulga informații altor suspecți.

Astfel, Oprescu a plecat cu banii, fiind monitorizat permanent de anchetatori.

Primarul a plecat sâmbătă noapte către un alt suspect cercetat în dosar pentru a-i remite o parte din suma primită ca mită, au mai spus sursele citate.

Atunci anchetatorii au considerat oportun să-l rețină pe primar și l-au oprit în trafic, nu departe de locuința sa de la Ciolpani.

Toți banii marcați au fost găsiți și recuperați de anchetatori.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, la nivelul Primăriei Capitalei s-a înființat o rețea organizată care le cerea operatorilor economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Procurorii susțin că 10% din valoarea contractului ajungea la Sorin Oprescu, în vreme ce executantul lucrărilor păstra soar între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită

Rețeaua era formată din persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea Primarului Municipiului București care facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

Potrivit DNA, pe 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului București.

Consilierul lui Oprescu, reținut de DNA pentru luare de mită în urmă cu trei luni

Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea tot 25.000 de euro mită. Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Solomon Wigler a cerut, în total, 230.000 de euro, unui om de afaceri, pentru ca Primăria Capitalei să aprobe planurile urbanistice zonale pentru construirea a trei supermarket-uri în București, dar și pentru ca municipalitatea să ofere o donație.

În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului București, Wigler a cerut suma totală de 230.000 euro. El a primit, în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcționari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului București și consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri, conform DNA. La vremea respectivă, Oprescu declara: „Nu mi-e frică de nimeni. De ce să-mi fie, dacă sunt curat?”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...