Sorin Oprescu: Nu o să fiu de acord cu scumpirea gigacaloriei; ANRE mărește sumele în mod parșiv

Sorin Oprescu: Nu o să fiu de acord cu scumpirea gigacaloriei; ANRE mărește sumele în mod parșiv
Publicat: 30/06/2015, 21:08

„Nu sunt de acord cu această creștere. Va trebui justificată. Noi am făcut și indicele de suportabilitate al bucureștenilor și de cinci ani plătesc exact doar jumătate, timp în care ANRE în mod parșiv mărește sumele la gigacalorie fără să anunțe, fără să aibă o bază reală și fără să întrebe care este puterea de cumpărare”, a spus Oprescu, după ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB), în care a fost aprobat planul de administrare al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET).

Potrivit planului de administrare, în prezent, RADET București practică tarifele aprobate în anul 2011, în timp ce furnizorii de energie termică, apă, gaze naturale, etc. au majorat anual prețurile.

„Menționăm că în anul 2011 prețul energiei termice cumpărate de la Electrocentrale București (furnizorul principal de agent termic) era de 151,42 lei/Gcal pentru toți consumatorii, iar în anul 2014 prețul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale București era de 168,81 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o creștere de 11,48 %) și de 212,64 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o creștere de 40,43 %). Față de anul 2011, prețurile de cumpărare a energiei termice de la producători s-au majorat. În anul 2015 prețul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale București este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o creștere de 22,88 %) și de 216,70 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o creștere de 43,11 %)”, se arată în documentul citat.

Prețul local de furnizare a energiei termice consumatorilor casnici în municipiul București este, în continuare, de 137 lei/Gcal fără TVA, pre- aprobat în anul 2011 prin HCGMB 141/2011.

În data de 21.03.2014, RADET a depus la Primăria Municipiului Bucuresti, o solicitare pentru majorarea prețurilor și tarifelor practicate, ca urmare a Avizului ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, n.r.) nr.205480/14.03.2014. Solicitarea RADET a fost respinsă în urma obținerii unui aviz nefavorabil din partea Autorității Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), se mai spune în plan.

Planul de admuinistrare al Consiliului de Administrație al RADET a fost aprobat de CGMB, marți, în ședință de îndată, convocată de consilierii generali după ce în ședința extraordinară care a avut loc luni planul a fost respins.

La finalul ședinței de luni, președintele CA al RADET Gabriel Dumitrașcu și-a anunțat demisia, alături de ceilalți membri ai consiliului de administrație.

El a adăugat că la iarnă este posibil ca mai multe cartiere din București să rămână fără căldură.

„Pentru anumite zone din Capitală există riscul ca la iarnă să nu poată fi difuzat agentul termic. Cele mai expuse zone sunt cele din estul Capitalei: Colentina, Fundeni, Doamna Ghica și Pantelimon”, a spus Dumitrașcu, adăugând că există acest risc și pentru zone centrale ale Bucureștiului.

El a mai spus că a propus un plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor critice, care ar fi necesitat aproximativ 10 milioane de lei.

„Ca plan imediat de măsuri, noi am propus punerea în aplicare a unui program pentru această vară, s-au identificat problemele critice care necesită un efort de vreo 10 milioane de lei, nu un efort considerabil, am început acest program și am abordat aproximativ un sfert din el. Este vorba despre reparații în zonele critic. Am identificat și sursa pentru ridicarea parțială de proprire pe cont, am găsit înțelegere la CA al ELCEN și sper să continue acest program pentru că Bucureștiul are nevoie de căldură la iarnă”, a declarat Dumitrașcu.

RADET a prezentat, pe 11 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, planul de administrare al instituției.

„Lucrurile sunt extreme de grave. Sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă al Bucureștiului este supradimensionat și îmbătrânit, cu randamente tehnice extreme de scăzute. Sistemul a fost conceput la finalul anilor ”50, când se punea problema industrializării masive a Bucureștiului, motiv pentru care au apărut marile CET-uri din București. (…) După 1990 marea industrie a dispărut, iar puterile instalate în centralele termice sunt supradimensionate față de necesarul Bucureștiului. Dacă în 1990, în sistemul RADET intrau în jur de 10 milioane Gcal, în 2014 cantitatea intrată era de aproximativ 35% din ceea ce sistemul avea ca intrare în ”90″, spunea atunci Gabriel Dumitrașcu.

Specialiștii spun că necesarul ar fi de 1.900 Gcal/h, preciza el.

De asemenea, mai mult de 80% din rețelele administrate de RADET sunt vechi de peste 30 de ani, a atras atenția reprezentantul regiei. Dumitrașcu spune că este nevoie de un sistem de termoficare care să răspundă cel puțin necesităților unei generații și să „terminăm cu cârpelile”.

„Încercăm să facem performanță într-o competiție cu o Dacie dinainte de Revoluție. Nu ai niciodată cum să câștigi o competiție”, afirmă Dumitrașcu.

El a subliniat că la iarnă Bucureștiul riscă o criză în ceea ce privește furnizarea agentului termic pentru 1,5 milioane de locuitori.

Din cauza fondurilor insuficiente, aprobate/alocate din bugetul local de către Primăria București în ultimii patru ani, execuția lucrărilor de investiții a fost sistată începând cu finalul anului 2012. Astfel, RADET a primit anul trecut 4,3 milioane lei pentru investiții, față de 11,9 milioane lei în anul 2013 și comparativ cu 125,9 milioane lei alocate pentru investiții în 2009.

Președintele CA al RADET a citat studii potrivit cărora necesarul de cost pentru reabilitarea sistemului de transport ar fi de 360 milioane euro și de alte 850 milioane euro pentru redimensionarea și retehnologizarea CET-urilor.

Începând cu anul 2014, Electrocentrale București a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET București, astfel că toți banii pe care RADET îi încasează se duc la creditor.

Potrivit șefului CA al RADET, cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către Elcen. La sfârșitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, față de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, și Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de căldură al RADET, care aparține Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza „undeva spre martie 2015”, iar în februarie anul acesta afirma că ELCEN nu dorește și nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) și din țară (40%). Societatea asigură și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația