Sorin Roșca Stănescu, audiat la Parchet, în cazul sesizării ANI privind falsul în declarații

Sorin Roșca Stănescu, audiat la Parchet, în cazul sesizării ANI privind falsul în declarații
Publicat: 20/11/2013, 15:53
Actualizat: 28/07/2014, 17:28

Senatorul Sorin Roșca Stănescu a venit, miercuri, la Parchetul instanței supreme, el declarând că a fost citat pentru a fi audiat în dosarul în care ANI l-a reclamat că nu ar fi trecut în declarația de avere depozitele copiilor săi minori, la bănci din România și Elveția.

Sorin Roșca Stănescu a spus, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, că a fost citat telefonic de procurori să se prezinte pentru a da declarații.

Senatorul a precizat că nu are calitate de urmărit în acest dosar și că va depune probe pentru dovedirea nevinovăției sale.

Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța, în 15 octombrie, că a sesizat Parchetul instanței supreme să facă verificări în cazul senatorului Sorin Roșca Stănescu pentru fals în declarația de avere.

ANI susține că Sorin Roșca Stănescu nu a menționat în declarațiile de avere depuse la 19 decembrie 2012 și 4 martie 2013 valoarea activelor financiare (depozite) deținute de copiii minori ai acestuia la bănci din România și Elveția.

„Valoarea totală a activelor financiare (depozitelor) nemenționate de Sorin Roșca Stănescu în declarațiile de avere și care se regăsesc la băncile aflate pe teritoriul României este de 63.638 de euro, iar valoarea conturilor deschise la o instituție bancară din Elveția este de 177.035 CHF (aprox. 143.000 euro)”, preciza ANI într-un comunicat de presă.

ANI a sesizat și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, „având în vedere existența indiciilor temeinice privind posibila încălcare de către Sorin Roșca Stănescu a Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism”.

Totodată, ANI a mai stabilit că Sorin Roșca Stănescu s-a aflat în stare de incompatibilitate de la preluarea mandatului în Parlament, în 19 decembrie 2012, până în 16 aprilie 2013, întrucât a deținut, simultan, calitatea de senator și funcția de administrator în cadrul SC Aero Marina Club SRL.

Sorin Roșca Stănescu a notat în declarațiile de avere din 19 decembrie 2012 și 4 martie 2013 că deține, împreună cu soția, din 2008, 10.010 metri pătrați de pădure în județul Ilfov, dar și 13.458 de metri pătrați teren intravilan în același județ, cumpărat în 2010. Senatorul are și o casă de vacanță, respectiv patru corpuri de clădire, cu o suprafață de 1.074 metri pătrați, în comuna Gruiu.

Acesta mai are o șalupă Malibu fabricată în 2007, un autoturism BMW Z4 din 2005 și un skijet Seadoo Bombardier fabricat în 1996. El a mai declarat bijuterii de 30.000 de euro, obiecte de artă de 220.000 de euro și 20 de ceasuri cu o valoare de 30.000 de euro.

Roșca Stănescu a acordat împrumuturi de 841.606 de lei și 827.996 de euro către trei societăți: Virtual Big Bang SRL, Captain Port Service Product SRL și Spada Digital Media SRL.

Pe de altă parte, Sorin Roșca Stănescu a mai notat în documentele citate că are un credit de 3.019.653 de euro la BRD, contractat în 2008 și scandent în 2012, dar și alte două credite la Raiffeisen Bank de 1.407.527 de franci elvețieni.

Chiar dacă nu declară conturi bancare mai mari de 5.000 de euro, Roșca Stănescu susține la secțiune veniturilor realizate în 2011 că cei doi copii au beneficiat de dobânzi pentru mai multe depozite.

El susține că a obținut o dobândă de 14.328 de franci elvețieni dintr-un depozit la Clariden Leu, dar și alți 7.164 franci elvețieni de la aceeași bancă în contul altui depozit. El a mai obținut în două cazuri dobânzi de câte 1.075 de euro pe 12 luni pentru două depozite la Raiffeisen Bank.

În ceea ce privește veniturile, Roșca Stănescu spune că a obținut 179.645 de lei pentru un teren vândut în comuna Gruiu, dar și 33.167 de lei ca director general la SC Virtual Big Bang SRL, în timp ce soția sa a beneficiat de un salariu de 36.299 de lei.

Totodată, Sorin Roșca Stănescu arăta în declarațiile de interese din decembrie 2012 și martie 2013 că deține, împreună cu soția, peste 90% din Aero Marina Club SRL, în valoare de 8.329.180 de lei, dar și că este este asociat la SC Ans News SRL, Captain Port Service Product SRL, Timac International SRL, Spada Digital Media SRL și Apogeu Info SRL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată