Sosesc primii refugiați în România. Unde vor fi cazați și care este marea problemă pe care autoritățile nu au rezolvat-o până acum

Sosesc primii refugiați în România. Unde vor fi cazați și care este marea problemă pe care autoritățile nu au rezolvat-o până acum
Publicat: 23/02/2016, 20:33

Primii refugiați aflați în Grecia și Italia, din totalul de cel puțin 4.180 cât trebuie să primească România în 2016 și 2017, vor ajunge în țara noastră la începutul lunii martie, urmând să fie cazați într-unul din cele 6 centre de cazare pentru solicitanții de azil.

„La începutul lunii martie, sosește primul grup. Detaliile exacte le vom știi în momentul în care statul respectiv (Grecia sau Italia – n.r.) va face transferul. Procedura este că noi trimitem niște cereri de intenție către Grecia și Italia, în funcție de câte persoane putem noi procesa, iar ei decid câți trimit”, a explicat pentru gândul Ermina Mihai, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului General pentru Imigrări, vorbind de un grup de cel mult 15 refugiați.

Mai exact, pe 3 martie urmează să sosească 11 persoane, care vor fi cazate la Centrul de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Galați, conform Euractiv, care citează reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări, prezenți la o dezbatere organizată de Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Până acum, România a solicitat Italiei 190 de refugiați aflați în centrele sale, iar Greciei 125 de refugiați, în total 315 persoane, conform Euractiv.

România s-a oferit să găzduiască 1.705 persoane refugiate sau solicitante de azil în UE, în cadrul primului mecanism de relocare a refugiaților stabilit la nivelul UE, iar prin mecanismul de cote obligatorii de refugiați, stabilit ulterior, România ar urma să primească într-o primă etapă alți 2.475 de refugiați. În total, până în 2017, România trebuie să găzduiască 4.180 de persoane refugiate, relocate din Grecia și Italia, cărora li se mai adaugă 80 de persoane refugiate, aflate în afara UE. O a doua parte a mecanismului de cote obligatorii convenit la Bruxelles, căruia România i s-a opus fără succes, mai prevede încă peste 2.000 de persoane refugiate care ar trebui găzduite în România, totalul ridicându-se astfel la peste 6.200 de refugiați.

Centrele actuale pentru refugiați nu fac față: doar 1.500 de locuri de cazare

În prezent, România dispune de 6 centre pentru cazarea refugiaților și solicitanților de azil, toate tentativele Ministerului Afacerilor Interne de a demara construirea unora noi fiind pe moment abandonate, din cauza puternicei opoziții de pe plan local. MAI luase în calcul trei locații – foste cazărmi ale Jandarmeriei – pentru construirea unor noi centre pentru refugiați – la Tășnad (Satu Mare), la Bumbești Jiu (Gorj) și la Câmpulung Muscel (Argeș).

O altă locație, la Ardud, în Satu Mare, a fost și ea abandonată, după ce inițiativa unei fundații religioase de a ridica acolo un centru pentru refugiați, la care s-ar fi raliat și MAI, a fost și ea abandonată, din cauza opoziției localnicilor, care au amenințat cu violențe.

Cele 6 centre pentru refugiați și azilanți care funcționează în prezent pot găzdui doar 1.500 de persoane, arată un răspuns al Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru gândul.

Centrele se află în București (470 de locuri), Giurgiu (200 de locuri), Maramureș (250 de locuri), Galați (300 de locuri), Rădăuți (180 de locuri) și Timișoara (100 de locuri), a arătat IGI, la solicitarea gândul.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Care este motivul pentru care mașinile folosesc un sistem electric de 12 volți?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Zona de poveste din România care a intrat într-un top mondial. Toți oamenii sunt uimiți
Poșta Română: Toți clienții noștri pot intra fără certificat verde
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu imens în PSD! S-a stins la spital. Veste tragică pe scena politică
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021