Sosesc primii refugiați în România. Unde vor fi cazați și care este marea problemă pe care autoritățile nu au rezolvat-o până acum

Sosesc primii refugiați în România. Unde vor fi cazați și care este marea problemă pe care autoritățile nu au rezolvat-o până acum
Publicat: 23/02/2016, 20:33

Primii refugiați aflați în Grecia și Italia, din totalul de cel puțin 4.180 cât trebuie să primească România în 2016 și 2017, vor ajunge în țara noastră la începutul lunii martie, urmând să fie cazați într-unul din cele 6 centre de cazare pentru solicitanții de azil.

„La începutul lunii martie, sosește primul grup. Detaliile exacte le vom știi în momentul în care statul respectiv (Grecia sau Italia – n.r.) va face transferul. Procedura este că noi trimitem niște cereri de intenție către Grecia și Italia, în funcție de câte persoane putem noi procesa, iar ei decid câți trimit”, a explicat pentru gândul Ermina Mihai, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului General pentru Imigrări, vorbind de un grup de cel mult 15 refugiați.

Mai exact, pe 3 martie urmează să sosească 11 persoane, care vor fi cazate la Centrul de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Galați, conform Euractiv, care citează reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări, prezenți la o dezbatere organizată de Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Până acum, România a solicitat Italiei 190 de refugiați aflați în centrele sale, iar Greciei 125 de refugiați, în total 315 persoane, conform Euractiv.

România s-a oferit să găzduiască 1.705 persoane refugiate sau solicitante de azil în UE, în cadrul primului mecanism de relocare a refugiaților stabilit la nivelul UE, iar prin mecanismul de cote obligatorii de refugiați, stabilit ulterior, România ar urma să primească într-o primă etapă alți 2.475 de refugiați. În total, până în 2017, România trebuie să găzduiască 4.180 de persoane refugiate, relocate din Grecia și Italia, cărora li se mai adaugă 80 de persoane refugiate, aflate în afara UE. O a doua parte a mecanismului de cote obligatorii convenit la Bruxelles, căruia România i s-a opus fără succes, mai prevede încă peste 2.000 de persoane refugiate care ar trebui găzduite în România, totalul ridicându-se astfel la peste 6.200 de refugiați.

Centrele actuale pentru refugiați nu fac față: doar 1.500 de locuri de cazare

În prezent, România dispune de 6 centre pentru cazarea refugiaților și solicitanților de azil, toate tentativele Ministerului Afacerilor Interne de a demara construirea unora noi fiind pe moment abandonate, din cauza puternicei opoziții de pe plan local. MAI luase în calcul trei locații – foste cazărmi ale Jandarmeriei – pentru construirea unor noi centre pentru refugiați – la Tășnad (Satu Mare), la Bumbești Jiu (Gorj) și la Câmpulung Muscel (Argeș).

O altă locație, la Ardud, în Satu Mare, a fost și ea abandonată, după ce inițiativa unei fundații religioase de a ridica acolo un centru pentru refugiați, la care s-ar fi raliat și MAI, a fost și ea abandonată, din cauza opoziției localnicilor, care au amenințat cu violențe.

Cele 6 centre pentru refugiați și azilanți care funcționează în prezent pot găzdui doar 1.500 de persoane, arată un răspuns al Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru gândul.

Centrele se află în București (470 de locuri), Giurgiu (200 de locuri), Maramureș (250 de locuri), Galați (300 de locuri), Rădăuți (180 de locuri) și Timișoara (100 de locuri), a arătat IGI, la solicitarea gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top