Sosesc primii refugiați în România. Unde vor fi cazați și care este marea problemă pe care autoritățile nu au rezolvat-o până acum

Sosesc primii refugiați în România. Unde vor fi cazați și care este marea problemă pe care autoritățile nu au rezolvat-o până acum
Publicat: 23/02/2016, 20:33

Primii refugiați aflați în Grecia și Italia, din totalul de cel puțin 4.180 cât trebuie să primească România în 2016 și 2017, vor ajunge în țara noastră la începutul lunii martie, urmând să fie cazați într-unul din cele 6 centre de cazare pentru solicitanții de azil.

„La începutul lunii martie, sosește primul grup. Detaliile exacte le vom știi în momentul în care statul respectiv (Grecia sau Italia – n.r.) va face transferul. Procedura este că noi trimitem niște cereri de intenție către Grecia și Italia, în funcție de câte persoane putem noi procesa, iar ei decid câți trimit”, a explicat pentru gândul Ermina Mihai, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului General pentru Imigrări, vorbind de un grup de cel mult 15 refugiați.

Mai exact, pe 3 martie urmează să sosească 11 persoane, care vor fi cazate la Centrul de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Galați, conform Euractiv, care citează reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări, prezenți la o dezbatere organizată de Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Până acum, România a solicitat Italiei 190 de refugiați aflați în centrele sale, iar Greciei 125 de refugiați, în total 315 persoane, conform Euractiv.

România s-a oferit să găzduiască 1.705 persoane refugiate sau solicitante de azil în UE, în cadrul primului mecanism de relocare a refugiaților stabilit la nivelul UE, iar prin mecanismul de cote obligatorii de refugiați, stabilit ulterior, România ar urma să primească într-o primă etapă alți 2.475 de refugiați. În total, până în 2017, România trebuie să găzduiască 4.180 de persoane refugiate, relocate din Grecia și Italia, cărora li se mai adaugă 80 de persoane refugiate, aflate în afara UE. O a doua parte a mecanismului de cote obligatorii convenit la Bruxelles, căruia România i s-a opus fără succes, mai prevede încă peste 2.000 de persoane refugiate care ar trebui găzduite în România, totalul ridicându-se astfel la peste 6.200 de refugiați.

Centrele actuale pentru refugiați nu fac față: doar 1.500 de locuri de cazare

În prezent, România dispune de 6 centre pentru cazarea refugiaților și solicitanților de azil, toate tentativele Ministerului Afacerilor Interne de a demara construirea unora noi fiind pe moment abandonate, din cauza puternicei opoziții de pe plan local. MAI luase în calcul trei locații – foste cazărmi ale Jandarmeriei – pentru construirea unor noi centre pentru refugiați – la Tășnad (Satu Mare), la Bumbești Jiu (Gorj) și la Câmpulung Muscel (Argeș).

O altă locație, la Ardud, în Satu Mare, a fost și ea abandonată, după ce inițiativa unei fundații religioase de a ridica acolo un centru pentru refugiați, la care s-ar fi raliat și MAI, a fost și ea abandonată, din cauza opoziției localnicilor, care au amenințat cu violențe.

Cele 6 centre pentru refugiați și azilanți care funcționează în prezent pot găzdui doar 1.500 de persoane, arată un răspuns al Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru gândul.

Centrele se află în București (470 de locuri), Giurgiu (200 de locuri), Maramureș (250 de locuri), Galați (300 de locuri), Rădăuți (180 de locuri) și Timișoara (100 de locuri), a arătat IGI, la solicitarea gândul.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Floarea CADAVRU, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
‘Regele de la Kaufland’. Ce au făcut șefii nemților ca să-i atragă pe clienți în...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...