Soția lui Dan Condrea, audiată la DNA

Soția lui Dan Condrea, audiată la DNA
Publicat: 10/06/2016, 10:54
Actualizat: 11/06/2016, 09:07

Soția lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, a ajuns vineri dimineața la sediul DNA.

Întrebată de jurnaliști în ce dosar a fost chemată aceasta a declarat că nu știe și că urmează să vadă.

Soția lui Dan Condrea este cercetată sub control judiciar după ce procurorii DNA au început urmărirea penală în dosarul Hexi Pharma față de aceasta pe 2 iunie.

În același dosar s-a început umărirea penală și față de fratelui acesteia, anagajat al firmei Hexi Pharma, pentru spălare de bani față de care a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă 60 de zile începând cu data de 2 iunie 2016.

Urmărit penal este și Victor- Miron Panaitescu „administrator la mai multe societăți comerciale, OCHINCIUC ULIANA și OCHINCIUC RADU, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor”.

Procurorii au suspiciunea că „în perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro)”.

Astfel, „societatea înregistra achiziții de la două societăți înregistrate în Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor”.
„În realitate, achizițiile erau realizate de către HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajații HEXI PHARMA, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România. Prin operațiunile menționate, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro)”, se mai spune în comunicat.

„Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat”, mai informează DNA.
„Suspecta S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost ajutată la săvârșirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS și HATOM LIMITED, societăți afiliate companiei din România care figurau în aceste tranzacții ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societății române.

Din extrasele bancare ale acestor societăți rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura rațiune pentru care au fost înființate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societățile nu au angajați, nu au alți parteneri de afaceri și nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparținând în realitate reprezentanților HEXI PHARMA CO S.R.L.”, mai spune DNA.

Potrivit procurorilor „având în vedere că dispozițiile codului fiscal referitoare la prețurile de transfer interzic în mod expres ca tranzacțiile dintre societăți afiliate să se realizeze la prețuri mai mari decât cele de piață, în înscrisurile întocmite a fost ascunsă împrejurarea că toate aceste societăți erau controlate de aceeași persoană. Astfel, în registrele publice din Cipru societățile figurează cu acționari și directori nominali cetățeni ciprioți, însă din documentele de înființare obținute în cursul urmăririi penale rezultă că beneficiarul real al HATOM LIMITED și CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al HEXI PHARMA CO S.R.L”.
Anchetatorii susțin că „la săvârșirea faptelor a participat și Dinu Flori, directorul general al HEXI PHARMA CO SRL, care a semnat un contract și acte adiționale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relația comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a prețului bunurilor achiziționate și a diminuării impozitului pe profit datorat”.

Sumele obținute din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru și în România de către suspectele HATOM LIMITED și CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS.

Aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru și ale tatălui acestuia (suma totală de 1.239.900 euro), fie în conturile unei rețele formate din 9 societăți comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, în baza unor operațiuni de consultanță fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracțională a banilor (suma totală de 2.768.050 euro).

Plățile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acești bani au fost retrași în numerar și au fost folosiți pentru achiziția de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârșirea de infracțiuni, cât și de persoane apropiate acestora.

Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârșite de către reprezentanții HEXI PHARMA CO S.R.L., Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecților OCHINCIUC ULIANA (229.024 euro) și OCHINCIUC RADU (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.

În cauză, procurorii au dispus „măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile și conturilor bancare dobândite prin infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează: 23 de imobile situate în municipiul București și județul Ilfov, 32 de autoturisme, utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție,conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...