Soția lui Sorin Frunzăverde este audiată ca martor în dosarul mitei de la Universitatea din Reșița

Soția lui Sorin Frunzăverde este audiată ca martor în dosarul mitei de la Universitatea din Reșița
Publicat: 23/07/2015, 11:29
Actualizat: 03/08/2015, 23:52

Doina Frunzăverde, soția președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, a fost citată să se prezinte joi la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), pentru a da declarații în calitate de martor în dosarul în care profesori de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița sunt cercetați pentru trafic de influență, abuz în serviciu, luare de mită sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, au declarat surse judiciare.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 9 iulie, 18 percheziții la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița și la locuințele unor profesori de la această unitate de învățământ superior, suspectați că au primit între 300 și 400 de euro de la studenți pentru promovarea unor examene.

„Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție fac cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, luare de mită și dare de mită săvârșite de către cadre didactice universitare și studenți, constând în condiționarea promovării examenelor de primirea unor sume de bani, chiar și în condițiile în care studenții nu se prezentau la examen, precum și în tranzacționarea unor lucrări de licență elaborate/susținute în anii anteriori contra unor sume de bani percepute de la cursanți, cuprinse între 300 și 400 de euro pe lucrare”, potrivit Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În urma perchezițiilor, trei profesori și mai mulți studenți de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, între care și președintele Senatului universității, Marian Mihăilă, au fost audiați la Parchetul Tribunalului Caraș-Severin.

Ulterior, conferențiarul universitar Florinel Ionel Franț a fost reținut pentru trafic de influență în formă continuată și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, în timp ce conferențiarul universitar Irina Oriol a fost reținut pentru trafic de influență în formă continuată. Cei doi au fost apoi arestați preventiv.

Totodată, președintele Senatului universității, Marian Mihăilă, asistentul universitar Ruxana Ghiță și lectorul universitar Mihai Vișan sunt cercetați sub control judiciar, pentru luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu în formă continuată.

La acțiunea din 9 iulie a fost orgnaizat și un flagrant, asupra conferențiarului universitar Irina Oriol fiind găsită atunci suma de 300 de lei, dar și un parfum, în valoare de 194 de lei, care, potrivit anchetatorilor, reprezintă „bunuri oferite de investigatorul sub acoperire, pretinse anterior de inculpată pentru a-și trafica influența pe lângă un cadru didactic examinator, în vederea promovării unui examen de restanță”.

Anchetatorii susțin că Oriol a dictat subiectele pentru examenul ce urma să fie susținut a doua zi, punându-i la dispoziție investigatorului inclusiv materiale de curs.

Președintele Senatului Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, Marian Mihăilă, mai are o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, după ce a intermediat o mită pentru Cătălin Șerban, fost vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara.

În 14 iulie, conducerea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița anunța că au fost luate măsuri administrative față de cadrele didactice cercetate, cărora le-au fost suspendate contractele de muncă și li s-a solicitat să își dea demisia de la unitatea de învățământ.

De asemenea, s-a decis punerea în practică a unei metodologii de examinare de maximă transparență, al cărei obiectiv este toleranța zero față de orice abateri de la etica universitară.

„Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că, la ora actuală, în universitate își desfășoară activitatea un număr de 97 de cadre didactice. Aceste cadre didactice dispun de o foarte bună pregătire profesională, au efectuat stagii de perfecționare la universități partenere din străinătate, dovedind de-a lungul anilor integritate și responsabilitate. (…) În consecință, Universitatea reșițeană dorește să asigure opinia publică și pe studenții săi că situații de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii «Drept European și Internațional» nu sunt decât cazuri regretabile, care nu reprezintă comunitatea academică în ansamblul său”, arăta sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii