Statele Unite, pregătite pentru negocieri directe cu Iranul pentru a salva acordul nuclear iranian

Statele Unite, pregătite pentru negocieri directe cu Iranul pentru a salva acordul nuclear iranian
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 25/01/2022, 11:24

Statele Unite sunt pregătite pentru negocieri directe cu Iranul pentru a salva acordul nuclear iranian. De asemenea, Teheranul este dispus să se angajeze în discuții directe cu Washington-ul dacă negocierile pentru relansarea acordului nuclear iranian ajung într-un stadiu avansat care necesită un astfel de dialog, a declarat ministrul de externe al Iranului, scrie aljazeera.com.

Discuţiile s-au deschis în aprilie la Viena şi au fost reluate în toamnă, după o pauză de cinci luni, pentru a salva acordul care trebuia să împiedice Republica Islamică să aibă în dotare bomba atomică.

Până acum, discuțiile au avut loc între Teheran şi Germania, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia privind acordul încheiat în 2015, în timp ce americanii, care l-au părăsit în 2018 sub administrația Trump, participă la discuții indirect, fără să se fi întâlnit cu oficialii iranieni.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că ţara sa ar putea intra în negocieri directe cu Washingtonul, dacă va fi necesar pentru a ajunge la un acord bun privind programul nuclear.

De asemenea, Washingtonul a reiterat că SUA sunt pregătite să se întâlnească direct cu oficialii iranieni.

Actualul preşedinte american, Joe Biden, doreşte să revină în acordul privind programul nuclear iranian şi, prin urmare, este dispus să ridice cel puţin parţial sancţiunile împotriva Teheranului, dar cu condiţia ca Iranul să se întoarcă la restricţiile impuse programului său atomic, de care s-a distanţat treptat.