Statuia lui Iuliu Maniu din centrul Clujului a fost dărâmată de către muncitori. Oamenii au ieșit să protesteze

Statuia lui Iuliu Maniu din centrul Clujului a fost dărâmată de către muncitori. Oamenii au ieșit să protesteze
Sursă Foto - Evz.ro
Publicat: 29/01/2023, 12:07

Statuia lui Iuliu Maniu din centrul Clujului a fost demolată cu doar câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea marelui om politic și de stat Iuliu Maniu. 

Cu doar câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea marelui om politic și de stat Iuliu Maniu, care a murit în temnițele comuniste, muncitorii care amenajează un parc din Cluj Napoca, au dărâmat statuia.

Cazul este unul care i-a revoltat pe clujeni, inclusiv pe europarlamentarul Cristian Terheș.

Acesta a precizat că muncitorii au demolat inclusiv soclul statuii, care nici nu a fost realizată din fonduri publice, ci din donația unui academician român.

”Pe data de 28 ianuarie 2023 imaginea locului unde a fost statuia lui Iuliu Maniu din Cluj este una dezolantă: soclul smuls din pământ iar statuia dărâmată cu excavatorul, învelită și aruncată între gunoaie.

Așa arată locul cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea martirică – pe data de 5 februarie 1953 – a marelui om politic român, făuritor al României Mari”, spune Terheș.

Academicianul Emil Burzo a fost cel care a finanțat lucrările de realizare a statuii din bronz, și a soclului din beton, pe care aceasta a fost montată.

Pe soclul statuii a fost scris mesajul: ”simbol al democrației și libertății”.

Iuliu Maniu a fost avocat și era iubit de țărani, care îi spuneau ”avocatul celor năpăstuiți”.

Academicianul Burzo a început o anchetă pe cont propriu, supărat fiind pe faptul că autoritățile clujene au aprobat demolarea statuii.

”Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut. Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”, a precizat academicianul, potrivit Evz.ro.

Clujenii au ieșit să protesteze

Mai multe organizații s-au arătat stupefiate că statuia (bustul) ”făuritorului de țară, Iuliu Maniu, de la Cluj-Napoca a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrări în zona respectivă, despre care Primăria Cluj-Napoca nu a dat până la această oră nici o explicație”.

Statuia a fost dată jos de pe soclu și pusă lângă vechiul zid al Clujului, învelită cu o pânză ca și ”când Iuliu Maniu urmează să mai fie îngropat o dată”, a spus un trecător.

Primarul Emil Boc spune că statuia a fost culcată la pământ la cererea specialiștilor, care s-au opus mutării ei.

”În primul rând as dori sa ii asigur pe toți clujenii cu privire la faptul ca statuia lui Iuliu Maniu reprezintă un monument valoros al orașului nostru și statuia va fi păstrată pe același amplasament. 

Având in vedere proiectul european aferent străzilor din zona Centrala( Kogălniceanu, Baba Novac etc), Statuia a fost luată de pe soclu si așezată lângă zidul bastionului învelită într-o protecție de pânza, pentru ca prin proiect se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție. 

La fel s-a  procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga in cadrul proiectului din fata Teatrului Național. 

Luni vom comunica întregul calendar de lucru in zona pentru informarea tuturor celor interesați. 

Va asiguram, încă o dată, de întregul nostru respect și apreciere fata de marea personalitate a politicii românești, Iuliu Maniu. 

( specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor , in vedeta evitării oricărui risc de deteriorare. )”, a precizat Emil Boc.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase