Statul-surpriză pe care România l-a ales pentru modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria

Statul-surpriză pe care România l-a ales pentru modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria
Statul-surpriză pe care România l-a ales pentru modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria

Alocarea proiectului va fi decisă în acest an, urmând ca procesul de modernizare să dureze aproximativ trei ani și jumătate.

Evenimentul a fost organizat de STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ș.), o prestigioasă companie de inginerie și tehnologie din Turcia, la ceremonie fiind prezenți demnitari și militari de ordin superior din Turcia și România și reprezentanții firmelor pretendente la modernizarea fregatelor, STM, Aselsan, Havelsan și CSR din România.

„Sperăm ca această cooperare să fie o reușită și să avem un cuvânt de spus în această procedură de concurență cu alte companii care vor veni pentru modernizarea fregatelor, foarte importantă pentru România. Este o licitație internațională, foarte dificilă, și sperăm să avem un parteneriat corespunzător și să avem succes în această acțiune”, a declarat directorul General al CSR, Doru Bancu.

El a afirmat că operațiunea de modernizare a fregatelor va fi una complexă, însemnând modernizarea atât de echipamente militare, cât și de comunicații și în acest moment este dificil de estimat prețul la care se va ridica întreaga lucrare.

„Procedura încă este clasificată. Nu a fost lansată și nici nu sunt elemente clare privind bugetul. În momentul în care vor apărea toate datele, vor fi comunicate”, a mai spus el, precizând că în consorțiu ar putea intra și șantierul naval din Constanța, „pentru că este una din componentele naționale vitale pentru asemenea combinație”.

La rândul său, directorul general al STM, Davut Yılmaz, cel care are rolul de principal coordonator în această inițiativă de modernizare, a spus că întâlnirile și discuțiile cu autoritățile și companiile românești au început de mai multă vreme, STM fiind autorizată să arate României performanțele pe termen lung ale Turciei în materie de construcție și modernizare navală.

„Prietena și aliata noastră, România, și Forțele Navale Române au solicitat îmbunătățirea resurselor de război pentru a continua demersurile sale ferme de menținere a păcii în bazinul Mării Negre și în lume și pentru a proteja drepturile și interesele României. Ca parte a acestei inițiative, Ministerul Apărării Naționale din România a demarat procesul de licitație pentru modernizarea fregatelor de tip 22 ale Flotei Române”, a declarat Davut Yılmaz.

Conform acestuia, STM a întocmit deja un proiect complet de modernizare a fregatelor din Forțele Navele Române cu toate procedurile și detaliile tehnice incluse, dar și cu potențialele parteneriate locale cu companiile românești din industria apărării. Proiectul ce ar putea fi realizat de către STM, în asociere cu Havelsan (Turcia), Aselsan (Turcia) și CSR (România) este o acțiune de cooperare a industriilor de apărare din Turcia și România. Planurile STM includ modernizarea tehnologică și pregătirea de apărare și luptă a celor două fregate pe teritoriul României, în șantiere navale românești și folosind în proporție maximă resurse locale.

Statele Unite și-au arătat sprijinul față de inițiativa STM, la Constanța fiind prezenți și reprezentanți ai companiei Raytheon, care au participat la evenimente.

Cu această ocazie, în portul Constanța a sosit, de duminică, și o grupare navală turcească alcătuită din nava de patrulare Kilic (P 330), fregata Giresun (F 491) și corveta Heybeliada (F 511), ceremonia de semnare a protocolului având loc la bordul acesteia din urmă.

Cele trei nave de război fac parte din Flota Navală Turcă, fiind construite și echipate aproape exclusiv folosind resurse naționale, cu dotări ce corespund celor mai recente standarde militare impuse de NATO. Unul dintre obiectivele acestei inițiative este de a prezenta autorităților române performanțele impresionante ale proiectului MiLGEM și corvetei de ultimă generație Heybeliada, din clasă Ada, tehnologii ce ar urma să fie aplicate în procesul de modernizare a celor două fregate românești.

„Astfel, aceste nave își arată sprijinul pentru cooperarea româno-turcă în construcția și modernizarea de nave în concordanță cu cerințele Forțelor Navale Române”, au mai precizat reprezentanții STM.

La mijlocul lunii martie, Ministerul Apărării Naționale a demarat procedura de achiziție a serviciilor de modernizare pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria. Acestea urmează să fie dotate cu sisteme de rachetă anti-aeriene, de rachete anti-navă și sisteme de tunuri și rachete pentru apărare contra rachetelor anti-navă, dar și cu senzori cu performanțe superioare, toate integrate într-un sistem computerizat modern care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide