Stelian Tănase îl acuză pe Ponta că a blocat conturile TVR: A vrut să-mi arate „pisica”. Nu-mi dau demisia

Stelian Tănase îl acuză pe Ponta că a blocat conturile TVR: A vrut să-mi arate pisica. Nu-mi dau demisia
Publicat: 22/07/2015, 17:20
Actualizat: 23/07/2015, 11:05

Stelian Tănase, președintele-director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), a vorbit pe larg, într-o declarație acordată miercuri agenției MEDIAFAX, despre situația în care se află în prezent Televiziunea Română, căreia, luni, i-au fost blocate conturile operaționale de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din cauza datoriilor acumulate – începând din anul 2005 – către bugetul de stat.

Stelian Tănase a spus că nu se consideră vinovat de actuala situație a TVR, precizând că de vină este Guvernul.

„Guvernul este vinovat de această situație. Și mai multe guverne la rând, nu numai Guvernul Ponta. În zece ani, s-au luat numai măsuri împotriva televiziunii, care au ruinat televiziunea. Dacă vă uitați la bilanțul nostru pe anul trecut, el este pe plus. Am făcut economii de 25%. Dar nu se poate cu taxa (taxa TV, n.r.) pe care-o avem, cu TVA-ul pe care-l plătim, cel mai mare din Europa, să avem un cash flow suficient să plătim datoriile istorice. Știți că această poprire de la ANAF este pentru o sumă din 2010. Eu, din câte știu, nu eram director în 2010. Am plătit pe 2007, pe 2008, pe 2009, dar astea sunt niște datorii istorice, cu penalitățile respective, cum e și la RADET (…) Guvernul este vinovat și guvernele care, de zece ani încoace, iau măsuri împotriva televiziunii și au ruinat-o din punct de vedere financiar”, a spus Stelian Tănase.

Referitor la faptul că premierul Victor Ponta a spus că nu poate să facă nimic în cazul TVR, pentru că nu a fost respectat Memorandumul din 2012 și SRTv nu a plătit, așa cum se angajase, respectivele datorii, Stelian Tănase a precizat că „domnul Ponta nu știe despre ce vorbește”.

„Deci Guvernul, nu Ponta, Guvernul Ponta nu a respectat Memorandumul pe care l-a semnat. El știe ceva, dar nu știe exact. Noi am pierdut eșalonarea în decembrie trecut (2013, n.r.), când și-a dat demisia fostul președinte (Claudiu Săftoiu, n.r.) și Consiliul de Administrație a fost demis și, până când am fost eu numit și până când s-a numit un nou Consiliu de Administrație, nu s-au putut efectua plăți, că nu-ți dă voie legea. Dacă președintele este interimar și nu are Consiliu de Administrație, legea nu-ți permite să plătești. Ai o limită de sumă. Și, în momentul ăla, ANAF-ul ne-a taxat și ne-a tăiat eșalonarea, în ciuda faptului că noi am făcut memorii peste memorii, și la Ponta și la Parlament. El știe ceva, dar nu știe corect. Este cum am spus eu adineaori. Dar trebuie să spun că noi suntem în instanță cu această situație și cred că vom câștiga”, a spus Stelian Tănase.

În acest context, Stelian Tănase a spus că TVR a dat în judecată ANAF. „Suntem în proces cu dânșii, cu ANAF, în legătură cu pierderea eșalonării, care nu este din vina noastră. Nu este un comportament reprobabil sau neglijent al Televiziunii Române, ci o situație care vine din lege, nu a fost Consiliu de Administrație. Au fost două săptămâni în care nu a existat nici director, pentru că își dăduse demisia”, a explicat Tănase.

Întrebat dacă a fost miercuri la ANAF pentru a discuta despre blocarea conturilor TVR, Stelian Tănase a confirmat. El a spus că s-a întâlnit cu președintele ANAF, Gelu Diaconu, precizând că, până la 1 septembrie, televiziunea publică va plăti o datorie de 10 milioane de lei, din 2010, din cauza căreia au fost blocate conturile televiziunii publice.

„Am fost și am avut o foarte bună discuție cu domnul Diaconu (președintele ANAF, n.r.). Am fost împreună cu cineva de la economic, cu producătorul general, cu șeful Departamentului Juridic”, a afirmat Stelian Tănase.

El a precizat că nu s-a dus la ANAF ca să obțină ștergerea acestei datorii. „Ne-am dus ca să găsim o soluție și să-l asigurăm de buna-credință a TVR că vom face tot ce este posibil. Și dânsul ne-a explicat. E vorba de o datorie de 10 milioane de lei, din 2010. Dacă nu ne taxa, se prescria și atunci era vina ANAF. Și atunci ne-a pus această poprire pe conturi, ca să o plătim. Să ne avertizeze că trebuie plătită. O vom plăti până la 1 septembrie”, a spus Stelian Tănase, precizând că legislația în vigoare nu permite deblocarea conturilor până nu va fi plătită datoria.

Soluția este ca TVR să plătească această datorie. „Și vom plăti”, a mai spus Stelian Tănase.

Întrebat ce se va întâmpla dacă nu va plăti totuși datoria până la 1 septembrie, Stelian Tănase a răspuns: „Nu știu. Blocăm televiziunea. Guvernul o închide. Guvernul poate să ia măsurile pe care trebuia să le ia. El poate să indexeze taxa, cum a promis în Memorandumul la care face referire Ponta. Deși a semnat acel document și el și Florian Georgescu, nu s-au ținut de cuvânt. El poate să șteargă TVA-ul. BBC plătește zero TVA, ca și televiziunea spaniolă. Ca să vă dau două exemple. Noi plătim 24%. De la introducerea TVA din 2005, bugetul televiziunii s-a prăbușit. Din momentul ăla, am fost pe minus. Guvernul poate să declare amnistie fiscală, nu Parlamentul, nu conducerea televiziunii. Domnul Ponta știe că noi am semnat Memorandumul cu Guvernul, nu cu Parlamentul, cum insinuează el acum că cu Parlamentul trebuie să discutăm aceste măsuri. Aceste măsuri de care v-am spus sunt în pixul lui Ponta, sunt atributul Guvernului ca să fiu exact, nu al Parlamentului”.

Întrebat dacă consideră această măsură de blocare a conturilor TVR un fel de răzbunare, având în vedere că, recent, Stelian Tănase a scris pe blogul său un editorial în care îl critica pe Victor Ponta, Tănase a confirmat, precizând că a scris mai multe editoriale despre premier.

„De mult Ponta e clientul meu (…) Da. A vrut să-și ia o revanșă. Mi-a arătat pisica”, a spus Tănase.

„Chiar unul ieri (marți, n.r.) în Consiliul de Administrație, din partea PSD, s-a și întrebat retoric: «Mă așteptam să nu aibă nicio reacție?». Uite că a avut. Plus că mai este și prezența FMI aici (Fondul Monetar Internațional, care ar urma să atingă și subiectul recuperării datoriilor de la companiile de stat, n.r.). S-au adunat mai mulți factori”, a spus Stelian Tănase.

Referitor la faptul că în mai multe rânduri a cerut sprijinul tuturor factorilor politici importanți, scriindu-i și președintelui Klaus Iohannis despre situația TVR, Stelian Tănase a spus că a încercat să-i facă pe toți să înțeleagă situația în care se află Televiziunea Română.

„Cu toată lumea am corespondat și am încercat să-i capacitez pentru situația televiziunii. Dar toată lumea consideră că încă nu este un subiect urgent. Bănuiesc că după situația generată de ultima decizie a premierului, să ne blocheze conturile, bănuiesc că am atras atenția. În sfârșit, situația gravă a televiziunii a atras atenția. Trebuie să vă spun însă un lucru. Criza asta a televiziunilor publice a traversat toată Europa. Pe rând, câte una, câte una au depășit criza dând legi noi ale televiziunii publice și trecând la un program de reforme. Și noi va trebui să facem acest lucru, să dăm o lege nouă a televiziunii și să trecem la un program de reforme. Ea trebuie restructurată din rădăcini. Dar, dacă Guvernul nu ia măsurile de care v-am vorbit mai devreme, degeaba noi restructurăm în interior și refacem organigrama și reducem din numărul de canale. Degeaba. Trebuie luate niște măsuri mult mai serioase. Criza e mult mai adâncă și mai veche. Are zece ani criza asta în TVR. N-a inventat-o Tănase, care a venit de un an jumate aici”, a susținut Tănase.

El a mai spus că a avut întâlniri multe cu politicieni, care nu îi refuză sprijinul. „Dar problema este că trebuie în Parlament să treacă o nouă lege. Acolo este esența problemei”, a explicat Stelian Tănase, precizând că TVR a primit „foarte multe mesaje, sugestii, cereri, critici” după ce a făcut public recent un proiect de modificare a Legii de funcționare a SRTv.

„Vom încerca în toamnă să găsim un vehicul pentru a o propune Parlamentului. Deocamdată, noi am pus-o în dezbatere publică și am văzut că presa a preluat proiectul nostru. Au apărut în foarte multe jurnale proiectul nostru și propunerile noastre”, a spus Stelian Tănase.

Pe de altă parte, Stelian Tănase a declarat că nu se pune problema să demisioneze de la conducerea TVR, în ciuda faptului că mai multe persoane, inclusiv Claudiu Brînzan și Adrian Bădescu, doi membri ai Consiliului de Administrație al SRTv (susținuți de PSD, respectiv de Guvern, n.r.), dar și jurnalistul Moise Guran, care a realizat emisiunea „Biziday” la TVR 1, i-au cerut demisia, având în vedere situația actuală.

„Din prima zi în care am venit în TVR mi s-a cerut demisia. Am fost primit cu foarte multă ostilitate. Bănuiesc că motivul este că am venit cu ideea să fac reforme. Deci nu se pune problema să-mi dau demisia, pentru că sunt și foarte susținut de către alții. Din acest motiv”, a mai spus Stelian Tănase.

Întrebat de către cine este foarte susținut, Stelian Tănase a răspuns: „De către alții din TVR, din viața politică, de jurnaliști. Sunt jurnaliști care vorbesc foarte bine despre ce fac eu la TVR. Sunt oameni din TVR care mă susțin și nu puțini. Majoritatea. Sunt oameni din spațiul politic care mă susțin. Deci nu, nu am de ce. Unii mă contestă, unii mă acceptă. Deci nu am o problemă că cineva se ridică și îmi cere demisia. Ca să zic așa, privesc ca un om normal într-o democrație. Trebuie să fie cineva în spațiul public care te și contestă. Foarte bine. E dreptul lor. Nu am nicio emoție în privința asta”.

Pe de altă parte, întrebat dacă are în momentul de față și sprijinul PNL, Stelian Tănase a spus că trebuie să vadă care va fi reacția celor din acest partid. „Văd că deocamdată nu au avut o reacție vizavi de situația care s-a creat în TVR. Nu știu acum. Nu pot să vă spun în acest moment. Nu am văzut nimic”, a spus Stelian Tănase.

Totuși, Stelian Tănase a spus că a avut sprijinul PNL și UDMR atunci când ar fi trebuit să se discute raportul de activitate al TVR în Parlament și a cărui eventuală respingere ar fi dus la demiterea Consiliului de Administrație al SRTv, din care face parte și Tănase.

„De un an jumate de când mă frec de politicieni, fiind directorul televiziunii, am căpătat foarte mult sprijin, și de la PNL, și de la PSD, a fost și un USL, unde aveam sprijin total. Lucrurile sunt în schimbare, dar, dacă sunt încă aici, înseamnă că sunt sprijinit. Dacă ne uităm bine, Comisiile (Comisiile de cultură și media din Parlament, n.r.) nu au putut să respingă raportul (de activitate al TVR, n.r.), pentru că PNL, UDMR și minoritățile nu s-au prezentat la discuție, pentru că m-au sprijinit. Evident, acolo a fost un act concret de sprijinire a lui Stelian Tănase”, a mai spus președintele-director general al TVR.

Răspunzând unei alte întrebări, Stelian Tănase a vorbit și despre acuzațiile care îi sunt aduse referitor la politizarea televiziunii publice. El a făcut referire și la faptul că jurnalistul Moise Guran a scris pe blogul personal că Tănase i-ar fi aranjat lui Kelemen Hunor, președintele UDMR, o intrare în direct, în prime-time, la TVR, doar pentru ca UDMR-ul să lipsească, alături de PNL, de la dezbaterea raportului TVR din Comisia de Cultură și Mass Media.

„Nu am oferit în schimb nimănui, pentru că nu avem ce să dăm în situația noastră de sărăcie cronică. Nu avem ce să dăm. Domnul Moise Guran face el însuși politică multă, foarte multă politică. E foarte vocal pe scena politică, pe scena mediatică, dar expunându-și părerile sale politice. Așa că nu am ce să spun. Domnul Moise Guran face ce crede că trebuie să facă un jurnalist. Dacă nu-i place ceva, contestă. Dacă îi place ceva, laudă. Deci nu văd nimic care să mă incomodeze”, a spus Stelian Tănase.

Referitor la faptul că și Comisia de Etică a TVR a făcut recomandări și a reacționat de mai multe ori, după ce Stelian Tănase a scris anumite editoriale pe blogul său, spunând că se încalcă regulamentele din SRTv, Tănase a spus scurt: „Nu se încalcă niciun regulament”.

Revenind la independența TVR, Stelian Tănase a detaliat: „Pot să vă spun că, dacă vedeți auditurile pe care le face și CNA-ul, le facem și noi intern, prezența la TVR este echilibrată. Cu siguranță, eu sunt un monarhist, sunt liberal. Nu, nu aparțin partidului. Nu am fost niciodată membru în PNL, dar am fost propus de Partidul Național Liberal. Vreți să-mi neg acum aceste convingeri? Dar în politica editorială a televiziunii eu nu am niciun amestec. Nu poate să spună niciun redactor. Întrebați-l pe Moise Guran. Am intervenit vreodată în emisiunile lui, i-am cerut să scoată ceva sau să pună ceva? Niciodată. Niciodată de când sunt director acest lucru nu s-a întâmplat”.

Pe de altă parte, după deciziile luate, marți, de Consiliul de Administrație al TVR, între care închiderea televiziunii TVR News, de la 1 august, și diminuarea posturilor de conducere din instituție, prin comasarea Direcției Știri cu Departamentul Emisiuni și Știri Sportive, Stelian Tănase pregătește și alte măsuri, fără a preciza însă care sunt planurile sale în acest sens.

El a spus totuși că televiziunea TVR 2 nu va fi desființată. „S-a discutat doar comasarea TVR HD cu 2, ca TVR 2 să devină HD în întregime. Nu-l vom închide”, a explicat Stelian Tănase.

Întrebat dacă are în vedere și o restructurare de personal, Stelian Tănase a spus: „Nu știu. Vom avea un Consiliu de Administrație săptămâna viitoare și vom discuta, marți, alte măsuri, în Consiliul de Administrație. Am avut ieri o ședință, am luat puține măsuri din câte ar fi trebuit să luăm. Dar situația era prea la cald și ele trebuie gândite bine și vom lua și alte măsuri. Dar trebuie să vă spun, în același timp, vizavi de această situație cu blocarea conturilor, că, în luna august, vom ieși din blocaj și, pe de altă parte, că oamenii își vor primi salariile integral, așa cum sunt ele în contractele lor. Oamenii nu vor fi lipsiți de salarii”.

În ceea ce îi privește pe salariați, care sunt nemulțumiți pentru că nu s-a reușit semnarea unui nou Contract Colectiv de Muncă în TVR, Stelian Tănase a spus că el nu a negociat acel contract. „Este o relație între o comisie a patronatului, a administrației, și sindicat. Nu s-a ajuns la o concluzie, pentru că părțile nu s-au înțeles. Nu cred că patronatul trebuie să capituleze în fața cererilor sindicatului și nici invers, nici sindicatul nu trebuie să accepte tot ce propune administrația. Nu s-a ajuns la un acord. Suntem într-o fază de mediere. Eu sper să se ajungă la un acord cât mai curând”, a mai spus Stelian Tănase, confirmând că în TVR a fost declanșată procedura conflictului colectiv de muncă. „Obligă legea la asta”, conform lui Tănase.

Întrebat ce își propune de acum înainte, Stelian Tănase a spus că speră că în Consiliul de Administrație vor fi luate „măsuri mai ferme în legătură cu reducerea cheltuielilor din Televiziunea Română”.

„Și anul trecut am luat măsuri foarte ferme și s-au redus cu 25% cheltuielile, lucru care nu se spune. Toată lumea spune că TVR merge prost. Merge prost pentru că el plătește încă datoriile istorice. Dar noi, anul trecut, am făcut economii, 25% din cheltuieli s-au redus. Încercăm anul ăsta să reducem și mai mult și în direcția asta trebuie să mergem. Cred că și opinia publică așteaptă asta de la noi, să mai reducem din cheltuieli”, a mai spus Tănase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid