Stelian Tănase îl acuză pe Victor Ponta că nu vrea să „salveze” TVR: indexarea taxei TV, scăderea TVA și amnistia fiscală, „stau în pixul” șefului Guvernului

Stelian Tănase îl acuză pe Victor Ponta că nu vrea să salveze TVR: indexarea taxei TV, scăderea TVA și amnistia fiscală, stau în pixul șefului Guvernului
Publicat: 31/07/2015, 00:16

„Anumite măsuri pe care diferitele guverne le-au luat au îngenuncheat televiziunea”, a spus Stelian Tănase, într-o „Ediție specială”, difuzată joi seară, la TVR 1.

Potrivit lui Stelian Tănase, televiziunea este „îngenunchiată de politicieni cu bună-știință, pentru a fi controlată politic”.

De asemenea, Stelian Tănase a spus că Victor Ponta este cel mai ostil premier față de TVR. „Ne ține strâns în brațe și ne mai dă și câte un cap în gură (…) Ar fi bine să ne lase, să ne mai ignore puțin (…) Dar el trebuia în trei ani să ia câteva decizii”, a spus Tănase.

Acesta a mai afirmat că nu se află în niciun fel de dialog cu premierul, „nici instituțional, nici neinstituțional”. „Cu domnul Ponta n-am vorbit dinainte de aprilie anul trecut. Am încercat să intru în contact cu el și m-a trimis la Parlament, că cică Parlamentul ar trebui să rezolve lucrurile astea. Nu. Este apanajul primului-ministru, să indexeze taxa, numai primul-ministru poate să o facă, să taie TVA-ul, numai primul-ministru poate să o facă. Discuția despre amnistia fiscală (…) Domnul Ponta a ignorat toate aceste lucruri și a amânat, a tergiversat această problemă fugind de ea. Nu este singurul prim-ministru care fuge de această răspundere. Și ceilalți prim-miniștrii au rostogolit spre viitorul Guvern problemele televiziunii”, a susținut președintele-director general al TVR.

El a mai spus că în mai-iunie comisiile parlamentare de cultură au încercat să demită Consiliul de Administrație (CA) al TV. „PSD-ul a încercat să demită CA. De fapt, să mă gonească pe mine din TVR și n-a reușit, pentru că PNL, UDMR și minoritățile nu s-au prezentat pentru a nu fi întrunit cvorumul, pentru că asta ar însemna că PSD se instalează înainte de anul electoral și pe durata anului electoral la șefia televiziunii”, a susținut Stelian Tănase.

Acesta spune însă că „nu se agață nimeni de scaun”, însă nu își va da demisia din TVR până cel puțin după alegeri. „Dacă există o soluție și nu mă fac de râs plecând, în sensul că las televiziunea PSD-ului, eu plec în minutul următor. Dar dacă aș pleca acum ar fi sute de mii de voci, poate milioane, în sensul apartenenței politice (…) care m-ar acuza că am dezertat și că am dat premeditat sau de prost ce sunt televiziunea pe mâna PSD-ului. Nu pot să fac acest lucru. Nu voi demisiona cel puțin până după alegeri”, spune Tănase.

În ceea ce privește blocarea conturilor TVR de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru o datorie de 10,3 milioane de lei la bugetul de stat, Stelian Tănase a reamintit că acestea au fost deblocate joi.

„Speranța noastră, a celor care conducem TVR, a fost că în șase luni vom plăti (…) ieri am plătit și am închis această datorie (…) E cel mai mare succes al meu ca director al televiziunii. Când ni s-au blocat conturile a fost cea mai neagră zi”, a explicat Stelian Tănase, precizând că această datorie a fost plătită din „încasări din taxa TV”.

De asemenea, Stelian Tănase spune că ANAF nu va ierta de datorii TVR, iar în octombrie conturile televiziunii publice ar putea fi blocate din nou, pentru că se apropie de scadență o nouă datorie a instituției la bugetul de stat. „Niște datorii au ajuns în termenul de prescriere și ei trebuie să ne taxeze, adică să ne blocheze conturile dacă avem datorii… Dacă vom avea o amnistie fiscală vreo cinci ani vom avea liniște”, a spus Tănase.

Stelian Tănase consideră totodată că este necesară o nouă Televiziune Română. „Trebuie să deschidem un nou TVR, activele să le trecem acolo, datoria să treacă la bugetul public și să construim o televiziune ca în anul 2015, secolul 21 (…) Se simte că această televiziune vine din comunism (…) Turnul acela pe care îl vedeți (turnul TVR, n.r.) e mai rău decât Casa Scânteii (…) Trebuie construită în aer liber, pe câmp, lângă București, o nouă televiziune, un nou sediu, o nouă lege (…) Nu vreau să o închid, dar soluția mai viabilă din punct de vedere managerial este să construim una nouă”, consideră Tănase.

Stelian Tănase a vorbit și despre planul de restructurare care va continua în TVR și care ar putea să implice și concedieri, însă nu în acest an.

„Noi nu am discutat acum de concedieri la CA și nici nu vom discuta în perioada următoare, cel puțin până la sfârșitul acestui an”, a spus Tănase. El a precizat însă că se plimbă foarte mulți prin curtea TVR „fără să aibă obiectul muncii”. „Câți sunt rude în Televiziunea Română? (…) Eu cred că din 2.500 o mie jumătate sunt rude între ei. Asta nu e o instituție, e un trib”, a spus Tănase. El a mai afirmat că nu a dat până în prezent afară pe nimeni din TVR, pentru că nu a putut să facă acest lucru.

De asemenea, Tănase s-a referit și la recenta decizie a CA prin care zilele lucrătoare vor fi reduse de la 5 la 4, fapt care va implica și reducerea salariilor angajaților cu 20%. Această decizie „va fi confirmată sau infirmată săptămâna viitoare”, a mai spus Tănase.

O altă decizie luată însă recent de CA va fi aplicată cu certitudine. „De sâmbătă, TVR News își oprește emisia”, a mai spus Stelian Tănase.

Pe de altă parte, Stelian Tănase a declarat că ia toate deciziile în TVR doar alături de „o armată de avocați”. „DNA-ul este la ușă, dacă faci deturnare de fonduri sau manageriezi prost, (…) este la ușă. Nu semnez nicio hârtie, decât cu o armată de avocați (…) Am și mari îndoieli că unele din gestiunile dinainte au fost corecte (…) Am văzut niște dosare (…) Au fost situații, contracte, unele dintre ele oneroase pur și simplu… Noi am trimis dosarele unde trebuie, dar nu depinde de mine ce decide justiția”, a mai afirmat Tănase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii