Stelian Tănase: SRI a dat o parte din arhiva sa la CNSAS, deși pretinde că a dat-o pe toată

Stelian Tănase: SRI a dat o parte din arhiva sa la CNSAS, deși pretinde că a dat-o pe toată
Publicat: 12/03/2015, 13:43

Stelian Tănase a participat, joi, la prima parte a Conferinței Internaționale „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, care este găzduită joi și vineri la sediul Societății Române de Televiziune (SRTv) din București.

El a precizat că ar fi foarte bucuros ca arhivele „să fie mai ușor frecventabile, să fie mai puține obstacole de a ajunge la ele”. „Foarte greu se ajunge la ele, atunci când sunt disponibile, pentru că cele mai multe nu sunt indexate”, a spus președintele-director general al TVR.

Stelian Tănase a spus că nici măcar arhiva Serviciului Român de Informații (SRI) nu a fost indexată, atunci când el s-a dus pentru prima dată să cerceteze diferite dosare aflate în aceasta. Tănase nu a precizat în ce an se întâmpla acest lucru.

„Eu am fost prima dată în arhiva SRI când încă nu avea un index. Venea o cucoană și îți punea doi metri de dosare pe masă, dacă vroia să îți dea bineînțeles, că nu prea vroia să îți dea. Dar nu aveau un index după care să ceri: «Vreau să citesc dosarul Pătrășcanu, vreau să citesc dosarul arestării lui Maniu și al grupului de la Tămădău». Asta am citit eu atunci. Sau grupul Noica-Pillat, după care am și scris o carte. Nu aveau așa ceva și era o lectură absolut întâmplătoare. Între timp, și-au făcut indexuri”, a spus Stelian Tănase.

Tănase a mai spus că „o parte din arhivă au dat-o (cei de la SRI, n.r.) la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, n.r.), deși pretind că au dat-o toată”.

„Trebuie înlăturate obstacole în ce privește frecventarea arhivelor. Există interese mari ca arhivele să nu fie cercetate, ca arhivele să rămână închise în mâna câtorva arhivari care au impresia că dețin mari comori. Da, au mari comori, dar nu trebuie ascunse, trebuie arătate, societatea respectivă să se bucure de ele, să le utilizeze. Există încă această mentalitate în Europa de est în care aceste mari secrete, pe care le știe toată lumea, trebuie păstrate ascunse. Este o sechelă mizeră a comunismului pe care l-am trăit cu toții și văd că ne dezbărăm greu de ea”, a mai spus Stelian Tănase.

De asemenea, Tănase consideră că trebuie „să privim spre viitor”, spre „Europa de mâine” și să gândim modern. „Lucrul ăsta nu este foarte simplu”, a mai spus Stelian Tănase.

El a mai spus, în timpul conferinței, că, de 25 de ani, lucrează în arhivele românești. „Sunt cel care a deschis în România cercetarea de arhive”, a declarat Stelian Tănase, precizând că a scris deja zece cărți.

Televiziunea Română organizează, joi și vineri, Conferința Internațională „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, care vizează găsirea de soluții pentru facilitarea accesului publicului larg la înregistrările de arhivă ale televiziunilor din estul Europei.

Conferința este organizată în parteneriat cu European (Post)Socialist Television History Network și FIAT/IFTA Television Studies Commission.

The European (Post)Socialist Television History Network (Rețeaua Europeană de Istorie a Televiziunii (Post)Socialiste), finanțată de Organizația pentru Cercetare Științifică din Regatul Țărilor de Jos (Netherlands Organisation for Scientific Research – NWO), este prima platformă colectivă dedicată facilitării cercetării comparate asupra istoriei televiziunii (post)socialiste din Europa.

Comisia pentru Studii de Televiziune a Federației Internaționale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA își propune să promoveze cercetarea academică a conținutului deținut de arhivele membre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul