STENOGRAME din dosarul mitei de la firme de pompe funebre. „Doamna Mimi” cerea bani: ” Ceva pe acolo…..ca să îmi iau și eu iPhonul ăla”

STENOGRAME din dosarul mitei de la firme de pompe funebre. Doamna Mimi cerea bani:  Ceva pe acolo.....ca să îmi iau și eu iPhonul ăla
Publicat: 18/12/2013, 17:24
Actualizat: 06/02/2019, 13:32

Șase persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, de Tribunalul București, în dosarul mitei de la firme de pompe funebre, printre aceștia fiind și Ion Tilly Orășanu, reprezentantul unei firme de pompe funebre, și Maria Radu, operator-registrator în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Alte patru persoane reținute de procurorii Parchetului Tribunalului București (PTB) în acest dosar au primit interdicție de a părăsi localitatea timp de 30 de zile.

Procurorii au arătat, în referatul trimis instanței în care au propus arestarea preventivă a celor zece persoane, că Ion Orășanu, reprezentantul unei firme de pompe funebre, „colaborează cu mai mulți angajați din cadrul sistemului medical, în principal cu cei ai serviciului de ambulanță” și că „principalul său furnizor de informații privind datele aparținătorilor persoanelor decedate este «doamna Mimi», identificată ca fiind Radu Maria”.

În referat se mai arată că Maria Radu nu divulga doar informațiile primite în mod direct, ci și date primite de la alți operatori registratori. Aceasta nu s-a ferit să ceară bani pentru activitatea pe care o întreprindea în paralel cu serviciul, în interesul lui Orășanu, potrivit procurorilor.

Într-o convorbire telefonică din 15 august, interceptată de procurori, Maria Radu îl întreba pe Ion Orășanu dacă „e ceva pe acolo”, pentru că vrea să își cumpere un iphone:

„Ion Orășanu (IO) : Da, Sărut mâna!
Maria Radu (MR): Bună dimineața! Ce faceți ……
IO : Mă pregătesc să plec la treabă.
MR: Aaaa…..n-ați plecat…..aaaaa……
IO: Ia ziceți….
MR:Păi, vroiam să vă întreb, ceva pe acolo…..ca să îmi iau și eu iphonul ăla…râde….
IO: Nu știu să vă spun în momentul ăsta, că aseară am vorbit cu cetățeanul care nu era acolo, și……urma să plece la adresa respectivă….
MR: Îhîîî….
IO: Și a luat legătura cu domnul doctor și nu știu mai departe ce a făcut domnul doctor…o să vorbesc cu el mai târziu un pic.
MR: Eee….bine, atuncea vorbim după-amiază că eu vedeți că sâmbătă…
IO : Așa….
MR: Și duminică mă duc în centrală, că vine asta două ture și după care iar mă întorc la patru, că eu intru în concediu pe 29, că pe 30 plec, plec la fată …
IO : Da…
MR: Am luat biletul și ….da…Bine…Atuncea ne auzim după-amiază. Da.
IO : Bine! Da ne auzim.
MR: Pa!
IO: Pa!”

După declanșarea anchetei, Maria Radu a admis că a cerut bani, dar a menționat că a spus în glumă că vrea bani pentru a-și cumpăra telefonul.

„Eu i-am furnizat lui Orășanu aceste informații deoarece m-au bucurat micile atenții pe care le primeam, însă mi-am dat seama că greșesc făcând acest lucru, fapt pentru care, din luna august 2013, m-am mutat la sectorul 4 și am încetat să-i mai furnizez lui Orășanu astfel de informații”, a arătat Maria Radu în declarația dată anchetatorilor.

Anchetatorii au făcut, luni, 17 percheziții domiciliare și au în executare mandate de aducere pentru 26 de persoane.

La finalul audierilor, procurorii au reținut zece persoane, printre care trei reprezentanți ai unor firme de pompe funebre, un operator-registrator în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, un medic și trei agenți de poliție, cerând judecătorilor Tribunalului Bucureștui arestarea preventivă a acestora.

Instanța a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru șase dintre aceștia, în cazul celorlalți patru stabilind măsura interdicției de a părăsi localitatea timp de 30 de zile.

Procurori au arătat, în referatul trimis instanței în care au propus arestarea preventivă a învinuiților din acest dosar, că Ion Tilly Orășanu, Ioan Alexandru Ivan și Alexandru Nicolae Ruș, reprezentanți ai unor firme de pompe funebre, ar fi dat mită unor agenți de poliție, subofițeri de la ISU-SMURD, asistenți medicali, unui medic și unui operator registrator de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, pentru a-i anunța atunci când erau înregistrate decese, astfel încât să îi poată contacta rapid pe aparținătorii acestora, în vederea unor contracte de servicii funerare.

Maria Radu, operator-registrator în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, este acuzată de 16 fapte de luare de mită în formă continuată și 16 fapte de folosire de informații care nu sunt destinate publicității.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătății, iar procurorii Parchetului Tribunalului București au început, în luna decembrie, urmărirea penală față de 26 persoane, pentru luare și, respectiv, dare de mită, primire de foloase necuvenite și folosire de informații care nu sunt destinate publicității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...