Străzile Capitalei vor fi curățate de praf noaptea. Arterele pe care sunt șantiere vor fi spălate zilnic

Străzile Capitalei vor fi curățate de praf noaptea. Arterele pe care sunt șantiere vor fi spălate zilnic
Publicat: 13/05/2013, 10:45
Actualizat: 03/11/2014, 20:55

Străzile Capitalei vor fi spălate noaptea, în intervalul orar 22 -6, arată un proiect al Consiliului General al Municipiului București pus în dezbatere publică. Măsura este luată pentru că specialiștii de la Agenția de Mediu București au constat că cele 8 stații de monitorizare a calității aerului din Capitală au înregistrat depășiri ale suspensiilor de praf în jurul orei 2. De aceea, operatorii de salubritate din fiecare sector al Capitalei vor avea obligația să spele mecanizat și manual carosabilul și trotuarele cu jet de apă sub presiune.

Datele de la Agenția de Mediu bucurești arată că în perioada 2008-2012 concentrația de pulberi în suspensie a fost depășită la toate cele 8 stații de monitorizare a aerului. Normele europene prevăd că pulberile în suspensie nu pot depăși 50 micrograme/mc pe parcursul a 24 de ore. Această valoare nu poate fi depășită de mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic, mai arată normele europene în domeniul poluării aerului.

În schimb, în București limita admisă a pulberilor în suspensie a fost depășită de mai mult de 89 de ori într-un an la toate cele 8 stații de monitorizare a aerului.

Tot în privința protecției mediului, Primăria Capitalei propune un alt proiect prin care cei care organizează șantiere de construcții trebuie să spele zilnic sau ori de câte ori este necesar artera unde se află șantierul.

Spălarea locului se va face contra cost de către operatorul de salubritate din zonă. Cei care nu respectă acest lucru vor fi sancționați după cum urmează: între 1.000 și 3.000 de lei persoanele fizice și între 3.000 și 5.000 persoanele juridice.

De asemenea, consilierii au pus în dezbatere publică un al treilea proiect pentru protecția mediului din Capitală. Potrivit acestuia, proprietarii de terenuri sunt obligați să le îngrădească, să le salubrizeze, să le cultive cu iarbă și în același timp să le igienizeze. Altfel, cei care nu respectă noile reglementări vor fi amendați cu sume cuprinse între 2.000 și 5.000 lei pentru persoanele fizice și 3.000 și 5.000 lei pentru firme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase