Streinu-Cercel, despre pericolul hepatitei A: „De un an virusul este mai agresiv și are mai multe căi de transmitere”. Reguli de protecție

Streinu-Cercel, despre pericolul hepatitei A: De un an virusul este mai agresiv și are mai multe căi de transmitere. Reguli de protecție
Publicat: 06/11/2014, 21:55

„Hepatita A este transmisă prin mâni murdare, apa contaminată, mai ales în cazul inundațiilor, dar, mai nou, prin sărut, contact sexual anal, obiecte contaminate, inclusiv serigi la utilizatorii de droguri injectabile. Acesta este mecansimul de transmitere simplu al hepatitelor A și E, a adăugat medicul”, a explicat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, la lansarea caravanei de informare și prevenție a hepatitei A, B și C împreună cu Fundația Renașterea pentru Sănătate, Educație și Cultură.

Medicul a explicat că 80 la sută dintre cei infectați cu virusul hepatitic A nu își dau seama că au boala, iar la medic ajung doar cei care se îngălbenesc la ochi și fac icter, adică aproximativ 20 la sută. Ceilalți pot însă transmite boala. Dintre cei care nu știu că au boala, 99 la sută se vindecă de la sine, adică duc boala pe picioare, dar îi contaminează pe cei din jur, a adăugat el.

„Regula numărul unu este spălatul cu săpun și apă din abundență. A doua regulă este cea de utilizare a grupului sanitar: te-ai șers cu mâna dreaptă, deschizi robinetul cu mâna stângă”, a spus Streinu-Cercel.

El a mai precizat că există un vaccin pentru hepatita A și a îndemnat oamenii să se testeze pentru a depista precoce infecția.

„Hepatitele virale reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Vorbim de o problemă pandemică”, a declarat Streinu-Cercel, precizând că celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C și D, se transmit prin sânge și prin act sexual neprotejat.

El a reamintit că, pentru orice contact sexual întâmplător, trebuie folosit prezervativul.

„Părinții, la un moment dat, trebuie să pună la dispoziție copiilor prezervative și să îi învețe cum să le folosească. Au responsabilitate. Dacă copilul se îmbolnăvește este și vina lor”, a mai spus Streinu-Cercel.

La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane și afectează alte sute de mii de persoane. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. Se estimează că în România sunt 10 la sută dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatită C care ar fi în Europa. Alarmant este faptul că specialiștii prognozează un vârf al incidenței hepatitei în 2020, în urma cumulului obținut între pacienții infectați înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce privește accesul pacienților cu hepatită la tratament și servicii medicale specializate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”