STS: Măsura de întrerupere a serviciilor de comunicații speciale utilizate de Băsescu, de la 18.00

STS: Măsura de întrerupere a serviciilor de comunicații speciale utilizate de Băsescu, de la 18.00
Publicat: 20/07/2012, 19:42
Actualizat: 23/07/2012, 13:10

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) informează că vineri, începând cu ora 18.00, la solicitarea președintelui interimar Crin Antonescu, a luat măsura întreruperii serviciilor de comunicații speciale utilizate de președintele suspendat Traian Băsescu.

„Începând cu data de 20 iulie 2012, orele 18:00, Serviciul de Telecomunicații Speciale a luat măsura întreruperii serviciilor de comunicații speciale, utilizate de Președintele României, d-l Traian Băsescu, suspendat din funcție. Măsura a fost dispusă la solicitarea scrisă a Președintelui interimar al României, d-l Crin Antonescu”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFX de STS.

Președintele interimar, Crin Antonescu, a anunțat, vineri, că a dat dispoziție directorului STS, Marcel Opriș, să întrerupă „de îndată” linia specială de la sediul de campanie al președintelui suspendat, Traian Băsescu.

„Am adresat astăzi o dispoziție directorului STS, domnul Marcel Opriș, în care i-am cerut să ia de îndată măsurile pentru a se reintra în deplină legalitate, adică întreruperea funcționării acestui serviciu special pentru o persoană privată”, a spus Crin Antonescu, într-o declarație făcută la Palatul Cotroceni.

„Cred că directorul STS va lua măsurile necesare și, o dată cu luarea acestor măsuri, cazul, din punctul meu de vedere, este închis, a spus Antonescu.

El a arătat că legea este lege și se aplică, „nu după cum crede Traian Băsescu, nu după cum dă ordine verbale din mașină, de pe gard sau din altă parte, Traian Băsescu, ci în conformitate și litera și spiritul acesteia”.

Antonescu a arătat că pe el personal nu îl interesează câte telefoane speciale au la dispoziție Traian Băsescu sau oamenii din jurul său și că „poate să aibă și o mie”.

„Problema este că în țara asta există legi, că legile trebuie respectate și că în țara asta sunt oameni care au obligația de a face ca legile să fie respectate. Nu puteam să mă sustrag de la a lua o anumită atitudine și măsuri, la fel ca și Comisia de apărare din Senat. (…) Lucrurile sunt foarte clare, echipamentele instalate acolo, au fost instalate în virtutea unei legislații care prevede strict și exclusiv beneficiarii unor astfel de instalații și au fost instalate printr-o interpretare mai largă decât permitea legea noțiunii de președinte al României”, a menționat Crin Antonescu.

El a precizat că este o singură persoană care exercită, efectiv, atribuțiile acestei funcții și că nu există în legislație noțiunea de președinte suspendat, nici în Constituție, nici în legea specifică de funcționare a STS, nici în alte documente cu caracter secret.

Antonescu a adăugat că această instalare s-a făcut, din câte a înțeles, pe baza unei dispoziții verbale a celui care era încă în exercițiu la data la care a dat această dispoziție.

Crin Antonescu l-a acuzat pe Traian Băsescu că a folosit acest prilej, „în care nu putea să răspundă decât în mod ridicol, și anume că folosește acele telecomunicații speciale pentru a comunica cu SPP, pentru a extinde plaja de discurs și a delira într-un mod jalnic despre noi lovituri de stat, despre destructurarea serviciilor și amenințarea siguranței naționale”.

Președintele interimar a explicat că protecția la care are dreptul Traian Băsescu, pe deplin, prin lege, este „deplin asigurată”.

„În prima zi a mandatului meu interimar, l-am chemat pe directorul SPP, domnul Pahonțu, și primul lucru pe care i l-am spus și de care m-am interesat este privitor la repsecgtarea legii în această privință. I-am cerut să se asigură că tot ce trebuie să facă prin lege Serviciul de Protecție și Pază pentru Traian Băsescu, în această perioadă, trebuie făcut și este foarte important. Am toate garanțiile că SPP își face datoria și în acest caz și nu există nicio problemă, chiar dacă nu există telefoane speciale”, a mai declarat Antonescu.

Întrebat dacă i-a dat un termen șefului STS, Marcel Opriș, pentru ridicarea acestor echipamente, Antonescu a spus: „Nu am nicio îndoială că directorul STS înțelege exact ce și de ce trebuie să facă, în raport cu legea. Eu nu i-am ordonat acest lucru, că nu sunt la armată, nu forțez legea și nu am dorit să forțez sau să încalc deloc legea”.

Crin Antonescu a mai precizat că este convins de faptul că, în urma discuției și adresei trimise, vineri, șeful STS se va conforma.

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, că are nevoie de liniile STS instalate la sediul său de campanie pentru a comunica cu SPP despre protecția sa și că s-ar bucura dacă l-ar suna și președintele interimar Crin Antonescu să îi ceară opinia în probleme care „ard”, cum ar fi Siria.

„Este una din marile gogoși ale unor oameni pur și simplu disperați. Trebuie să îl am, în primul rând pentru legătura cu SPP. Sunt, oricât ar vrea să recunoască sau nu Crin Antonescu, președintele ales, care nu poate fi lăsat neprotejat”, a afirmat Băsescu într-un interviu la RRA.

De asemenea, el a arătat că protecția sa de către SPP se impune nu pentru că ar vrea el personal, ci pentru că „angajații SPP riscă ani grei de pușcărie” dacă nu îi asigură nivelul de protecție prevăzut de lege.

„Eu trebuie să comunic cu SPP, altfel nu am nicio treabă cu nimeni. Sau poate vrea președintele interimar, poate are nevoie de un punct de vedere într-o problemă care arde. Aș fi bucuros dacă l-ar interesa părerea mea într-o problemă cum ar fi Siria”, a spus Băsescu.

Totodată, el a precizat că la sediul său de campanie nu dispune de telefonul secretizat, „cel negru cu butoane”, ci de telefonul operativ. „Am telefonul operativ și telefonul scurt”, a mai spus președintele suspendat.

Președintele Comisiei de apărare din Senat, Cristian David, a declarat, joi, după audierea șefului STS, Marcel Opriș, că membrii comisiei au ajuns la concluzia că instalarea și funcționarea liniei speciale la sediul de campanie al președintelui suspendat Traian Băsescu se situează în afara prevederilor și normelor legale.

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, a declarat, joi, după audierea în Comisia de apărare a Senatului, că a prezentat toate documentele, hotărâri ale CSAT, care arată că instalarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Traian Băsescu s-a făcut în mod legal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai