Studenți în scaune cu rotile, la Cluj: Dacă ai voință, poți

Publicat: 13/10/2019, 09:12

Vasile Bodan este „boboc”. Are 20 de ani și este din satul Gherța Mare, județul Satu Mare. Este în anul I la Facultatea de Inginerie Electrică a UTCN și este cazat într-o cameră a unui cămin din campusul studențesc Observator, împreună cu mama sa care îl duce dimineața la facultate și îl aduce înapoi la cămin, folosind transportul în comun.

„Am ajuns la UTCN deoarece doresc să urmez o facultate, să îmi continui studiile, să fiu cineva în viață. Ingineria îți deschide drumul în viață și vreau să devin inginer, pentru că meseriile sunt bine plătite. La Cluj, la facultate, este altă lume față de liceu, liceul este nimic pe lângă facultate. M-am obișnuit la cursuri, colegii sunt ok. Fac tot posibilul să învăț bine, de asta am venit, asta am ales. Condițiile din cămin sunt bune, pot intra cu căruciorul cu rotile până în cameră, sunt rampe amenajate”, a spus studentul corespondentului MEDIAFAX.

Tânărul are un program zilnic foarte încărcat: cursuri la facultate, dar și ore de gimnastică și înot. „Cel mai mult la cursuri îmi place la Bazele electrotehnicii, iar Mecanica mi se pare grea”, a recunoscut „bobocul”.

Vasile Bodan spune că, după absolvire, dacă situația economică din Satu Mare se va îmbunăți, se va întoarce în oraș, dar dacă nu vor fi locuri de muncă va încerca să rămână la Cluj.

Andrei Doroscan este masterand în anul II la Facultatea de Automatică și Calculatoare, specializarea Informatică Aplicată. Și el este în cărucior cu rotile, cazat tot în campusul Observator.

Tânărul de 26 de ani este din Bacău și locuiește singur într-o cameră adaptată special pentru nevoile persoanelor cu dizabilități, amenajată de universitate.

„Sunt inginer în IT, încă din liceu am avut pasiunea asta și am urmat o facultate la Universitatea din Bacău tot pe specializarea Informatică Aplicată. Am ales să fac un masterat la UTCN pentru că la Cluj sunt mai multe oportunități de job, este altfel, orașul fiind recunoscut ca fiind centrul IT al României. Înclin spre programare, software sau web developer, Java. Condițiile de cazare din cămin sunt foarte bune, m-au ajutat să mă simt ca acasă, a fost ușor să mă adaptez. Și mobila din cameră a fost făcută la comandă și adaptată pentru dimensiunile scaunului cu rotile. După ce termin masteratul, aș vrea să rămân în Cluj și îmi caut de pe acum ori un job ori un program de internship la firme”, a spus Andrei.

El merge cu mașina personală la cursuri, iar la facultate i s-au creat condiții de deplasare spre săli, având la dispoziție rampe și lifturi.

„Unele cursuri în clase au fost schimbate tocmai pentru ca eu să pot ajunge mai ușor, să îmi fie accesibile. Primul an la master l-am încheiat foarte bine, cred că ar trebui să iau bursă de merit. Mesajul pentru persoanele cu dizabilități este că, dacă este voință, este și posibilitate și se găsesc soluții și oameni dispuși să ajute”, a mai spus studentul.

Pe lângă învățat, Andrei își umple timpul cântând la chitară, la orgă și pian.

„Am o orgă la care cânt în cameră, dar vreau să o vând și să îmi cumpăr un pian electric pe care să studiez, asta este pasiunea mea”, a mărturisit masterandul.

Șeful Serviciului Social, Cămine, Cantine al UTCN, Maria Macrea, a explicat că universitatea a luat toate măsurile pentru ca Andrei să se simtă în cămin ca acasă.

„Camera 19 din căminul în care este cazat masterandul avea inițial patru locuri, dar a fost modificată și adaptată nevoilor lui. Se poate descurca singur, este o persoană ambițioasă și independentă, are la dispoziție tot ce îi trebuie”, a spus Macrea.

Potrivit acesteia, studentul are camera la parterul căminului și o ieșire laterală, folosită doar de el, de unde poate ajunge la parcarea unde îi este mașina, fără să fie nevoit să intre pe ușa principală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete