Studenții sunt nemulțumiți de bugetul educației, taxe și burse și amenință cu proteste

Studenții sunt nemulțumiți de bugetul educației, taxe și burse și amenință cu proteste
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține că se pregătește să organizeze acțiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluționate problemele legate de bugetul educației, taxele de cămin și burse.

 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține că se pregătește să organizeze acțiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluționate problemele legate de bugetul educației, taxele de cămin și burse.”Vom începe cu acțiuni în campusurile universitare și în facultăți, prin care să subliniem, din nou, care sunt revendicările noastre, iar apoi vom trece la acțiuni de stradă, inclusiv mitinguri, iar apoi este posibilă și o grevă”, a declarat, pentru MEDIFAX, președintele ANOSR, Mihai Dragoș.

ANOSR se declară „profund nemulțumită de faptul că ministrul delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu, nu și-a asumat rezolvarea problemelor semnalate de studenți în cadrul întâlnirii oficiale de ieri (vineri – n.r.)”, potrivit unui comunicat remis sâmbătă agenției MEDIAFAX.

Potrivit ANOSR, principalul punct de pe ordinea de zi a discuțiilor dintre ministrul delegat și ANOSR a fost finanțarea educației. „Studenții au cerut 6% din PIB pentru educație, direcționați inclusiv către evitarea de noi creșteri de taxe, creșterea calității învățământului universitar și asigurarea faptului că tinerii pot urma o facultate chiar dacă provin din familii cu venituri mici. Ministrul a evitat să ofere răspunsuri ferme cu privire la solicitările studenților și a pasat responsabilitatea deciziei finale în curtea Ministerului Finanțelor Publice”, se arată în comunicat.

Studenții mai spun că, în ceea ce privește nemulțumirile studenților legate de creșterea taxelor de cămin, ministrul a declarat că în urma discuțiilor purtate între Ministerul Educației și ANOSR la finele anului trecut a fost crescută investiția în subvenția cămine-cantine pentru 2013 cu 6%, însă această creștere nu a soluționat problema lipsei de indexare a subvenției cu valoarea inflației de mai bine de șase ani, lucru care a dus la creșterile de taxe la care asistăm în prezent, obligând studenții să acopere din buzunar creșterile costurilor de consum.

„Cât despre creșterea fondurilor pentru burse astfel încât bursele sociale să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, așa cum prevede Legea educației naționale, nu au existat promisiuni clare că aceste creșteri vor avea loc anul următor, în ciuda faptului că ministrul delegat a promis creșteri în acest sens de la începutul anului prezent. Studiul ANOSR ‘Responsabilitate pentru Educație!’ arată că valoarea medie a bursei sociale este de 214 lei, în condițiile în care acestea ar trebui să fie de 566 de lei, conform estimărilor Consiliului Național al Finanțăii din Învățământul Superior (CNFIS)”, susține ANOSR.

ANOSR anunță că va solicita, în perioada următoare, întâlniri și cu premierul Victor Ponta, dar și cu ministrul Finanțelor Publice și ministrul delegat pentru buget, în vederea susținerii alocării a 6% din PIB pentru educație și a soluționării problemelor majore cu care se confruntă învățământul.

„Ne-am prezentat la întâlnirea cu Ministerul Educației încrezători că vom afla că Guvernul se pregătește să scoată educația din criza în care se află, însă nu am primit nicio garanție că va fi o creștere semnificativă a bugetului pentru 2014. Ni s-a spus că decizia o ia Ministerul de Finanțe și că Ministerul Educației va încerca să obțină o parte din revendicări. Problema este că încercări au fost multe și anii trecuți, însă din 2008 până în prezent finanțarea pentru educație scade aproape continuu, iar miniștrii educației și guvernele din care fac parte evită să-și asume responsabilitatea pentru investiția în pregătirea tinerei generații. Considerăm că am tolerat destul aceste eschivări în ultimii ani și nu ne mai putem baza pe „încercări”, vrem asumări clare care să ne dea certitudinea că viitorul educației reprezintă într-adevăr o prioritate pentru Guvern. În lipsa acestor certitudini, studenții sunt pregătiți să organizeze acțiuni care să atragă atenția guvernanților asupra nemulțumirilor față de modul în care este tratată educația, inclusiv proteste generale”, a mai spus președintele ANOSR.

Ministrul delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu, a declarat, vineri, că vor mai fi întâlniri cu reprezentanții studenților, pentru „anumite clarificări”.

Referitor la taxele pentru cămin, Costoiu spune că, în perioada următoare, va fi luată o decizie, în urma consultărilor cu toate federațiile de studenți. „Discuția despre subvenție a fost dacă finanțăm mai mulți studenți sau dăm o sumă mai mare unui număr mai mic de studenți. Rectorii au preferat să fie mai mulți beneficiari, o parte dintre studenți au vrut un cuantum mai mare (al subvenției – n.r.). În perioada următoare, o să luăm o decizie, în consultare cu toate federațiile studențești”, a spus ministrul.

Mihnea Costoiu a făcut precizări și despre burse: „Studenții au zis să sprijinim excelența, împreună cu rectorii, iar alte uniuni studențești au zis că vrem să sprijinim categoria de burse sociale și atunci am vrea să discutăm, în perioada următoare, și să luăm o decizie foarte rapidă ca pentru anul bugetar 2014 să avem o politică de sprijinire, după părerea mea, a copiilor cu probleme speciale deosebite, dar în același timp să nu neglijăm olimpicii”.

Pe de altă parte, Costoiu admite, la rândul său, că sistemul de învățământ are nevoie de mai mulți bani. „Nu-mi permit să neg acest lucru nici ca ministru, și nici în calitate de om care vine din școală. Avem nevoie de mai mulți bani. O finanțare mai bună duce la creșterea calității”, a spus ministrul delegat pebtru învățământ superior.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide