STUDIU. Câți metri pot parcurge particulele de coronavirus în condiții de briză ușoară. Specialiști: Distanțarea actuală nu este suficientă

STUDIU. Câți metri pot parcurge particulele de coronavirus în condiții de briză ușoară. Specialiști: Distanțarea actuală nu este suficientă
Tusea, o modalitate importantă de transmitere a coronavirusului, Foto: Pixabay
Publicat: 21/05/2020, 07:45
Actualizat: 06/04/2021, 23:09

În condiții de briză ușoară picăturile de salivă eliminate prin tuse ar putea parcurge o distanță de până la 5 metri, ceea ce înseamnă că păstrarea distanței fizice de 2 metri în spațiile exterioare nu este suficientă pentru limitrea răspândirii coronavirusului, susțin specialiștii de la Institutul American de Fizică, care îi îndeamnă pe oameni să stea acasă în cazul în care au simptome de coronavirus precum tusea. 

Studiul publicat în jurnalul ştiinţific Physics of Fluids, citat de Science Focus atrage atenția asupra faptului că o briză ușoară de aproximativ 4 km/h poate căra particule de salivă pe o distanță de 5 metri.

Cele mai predispuse persoane care ar putea fi infectate cu coronavirus în urma luării de cotact cu particule de salivă duse de briză sunt persoanele scunde și copiii.

„Norul de picături va afecta atât adulţii cât şi copiii, de diferite înălţimi”, a precizat Profesorul Dimitris Drikakis, de la Universitatea din Nicosia, Cipru, coautor al studiului

„Am constatat că în funcţie de condiţiile de mediu, distanţa socială de doi metri poate să nu fie suficientă”

Oamenii de știință au cercetat simulările computerizate ale modului în care tusea ar deterimna picăturile de salivă să circule prin aer, luând în calcul felul în care  acestea se dispersează şi de interacţiunile dintre moleculele de salivă şi aer.

Studiul cercetărorilor a avut în vedere efectele umidităţii şi temperaturii din mediul înconjurător. Specialiștii susțin că scopul studiului nu este acela de a mări liniile de distanțare, ci de a-i convinge pe oameni să stea acasă în cazul în care tușesc, pentru că tusea reprezintă o modalitate importantă de răspândire a particulelor de salivă aparținând unor persoane bolnave de COVID-19.

„În lipsa unei viteze a vântului din mediul înconjurător, picăturile vor cădea la pământ la mică distanţă de persoana care expiră sau tuşeşte. Actuala analiză demonstrează că acest interval nu ar depăşi un metru. La viteze ale vântului de la 4 km/h la 15 km/h am constatat că picăturile de salivă se pot deplasa pe distanţe de până la şase metri în direcţia vântului, cu concentraţii şi dimensiuni ale picăturilor în descreştere. Am constatat că în funcţie de condiţiile de mediu, distanţa socială de doi metri poate să nu fie suficientă. Cel mai important punct de reţinut din această lucrare nu este că trebuie să schimbăm liniile privind distanţarea socială, ci că tusea este una dintre cele mai posibile metode de a răspândi picăturile infectate în cazul în care eşti bolnav de COVID-19. Aşadar, dacă tuşeşti rămâi acasă până când te faci bine, iar dacă tuşeşti în mod neaşteptat când eşti afară, tuşeşte în cot. Apoi du-te acasă şi rămâi acolo”, au notat autorii studiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase