STUDIU ÎNGRIJORĂTOR. Peste jumătate dintre copii dau date personale pe internet și ar însoți necunoscuți pentru un cadou

STUDIU ÎNGRIJORĂTOR. Peste jumătate dintre copii dau date personale pe internet și ar însoți necunoscuți pentru un cadou
Publicat: 10/07/2012, 11:49
Actualizat: 25/06/2013, 17:39

Peste 50 la sută dintre copii ar accepta să însoțească un necunoscut în schimbul unui cadou sau pentru un suc, într-o localitate învecinată domiciliului, și cei mai mulți au conturi de messenger și au furnizat date cu caracter personal, rezultă dintr-un studiu realizat de „Telefonul Copilului”.

„Mai mult de 50 la sută dintre copii ar accepta să însoțească un necunoscut în schimbul promisiunii unei vieți mai bune, în schimbul unui cadou sau chiar pentru a servi un suc într-o localitate învecinată domiciliului lor. Majoritatea copiilor are conturi de messenger și a furnizat date cu caracter personal precum nume, prenume, adresa de domiciliu, unitatea de învățământ la care sunt înscriși”, rezultă din datele strânse în urma întâlnirii a 7.014 copii în cadrul proiectului „Traficul de minori pe înțelesul copiilor” și centralizate de Asociația „Telefonul Copilului”.

Proiectul a fost inițiat în urma creșterii numărului de cazuri de abuz sexual și trafic de minori înregistrate la numărul de telefon 116111 anul trecut față de 2010.

„Faptul că în România anului 2012 copiii încă nu sunt conștienți cu privire la pericolele sociale grave la care pot fi expuși este foarte îngrijorător. Atragem atenția părinților cu privire la faptul ca ei sunt principala sursă de informare pentru cei mici. Lumea înconjurătoare este minunată în anii copilăriei, dar nu întotdeauna sigură și este important să nu uităm acest aspect și să ne pregătim copiii pentru el”, a declarat directorul executiv de la „Telefonul Copilului”, Cătălina Florea.

În perioada aprilie – iunie, la Telefonul Copilului au fost înregistrate 92 de apeluri privind exploatarea sexuală a minorilor, cerșetorie, exploatare prin muncă sau abuz sexual, față de 60 de apeluri înregistrate în aceeași perioadă a anului 2011, creșterea fiind de 53,33 la sută, iar 67,11 la sută dintre cazuri au solicitat consiliere psihologică, informare și îndrumare, restul fiind solicitări de intervenție.

„În perioada aprilie – iunie 2012, în urma desfășurării proiectului «Traficul de minori pe înțelesul copiilor», 51,09 la sută dintre cazuri au fost înregistrate din regiunea Transilvania. În ceea ce privește distribuția urban – rural, din mediul rural a fost înregistrat un procentaj de 72,34 la sută dintre apeluri și 7,66 la sută din mediul urban. Linia telefonică gratuită 116111 a fost apelată în principal de adolescenți cu vârste cuprinse între 14 – 18 ani”, se arată într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX.

În cadrul proiectului, asistenții sociali și psihologii Asociației Telefonul Copilului, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, au desfășurat activități educative cu 7.014 copii, dar și activități de prevenire a traficului de minori cu 750 de cadre didactice, numărul de beneficiari fiind cu 55,28 la sută mai mare decât rezultatele estimate inițial.

„Noi sperăm ca această campanie de informare să continue și după încheierea proiectului. De asemenea, mai sperăm și ca activitățile de prevenire să fie diseminate și în celelalte regiuni din România”, a declarat ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București, Matthijs van Bonzel.

În urma campaniei de conștientizare, copiii au înțeles riscurile la care sunt expuși, au învățat să verifice informațiile noi pe care le primesc, dar și că pot apela la telefonul copilului 116111 pentru a se informa sau pentru a semnala situații în care viața lor este pusă în pericol. De asemenea, copiii au primit informații despre instituțiile abilitate la care se pot adresa la nivel local și la nivel central.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!