STUDIU. Majoritatea românilor dau bani sau cadouri medicilor din proprie inițiativă

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU. Majoritatea românilor dau bani sau cadouri medicilor din proprie inițiativă
Majoritatea românilor au dat bani sau cadouri personalului medical, în principal din proprie inițiativă

Majoritatea românilor au dat bani sau cadouri personalului medical, în principal din proprie inițiativă. Aceasta este concluzia unui barometrul de opinie denumit ”Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research.

Întrebați dacă au dat vreodată bani sau cadouri personalului medical, 63% dintre români răspund afirmativ, 32% negativ, iar 5% nu știu sau au preferat să nu răspundă la această întrebare.

Dintre cei care declară că au dat cadouri sau bani, 66,6% spun că au dat din proprie inițiativă, 31,4% că li s-a cerut. 2% constituie non-răspunsuri.

Datele barometrului mai arată că peste jumătate dintre respondenți (57,6%) consideră că, dacă vor tratament de calitate, trebuie să dea bani la medic, iar 42,4% resping această idee, notează Agerpres.

Totodată, 49,4% sunt de părere că sistemul medical este printre cele mai grav afectate de corupție, în timp ce 50,6% cred că situația nu este diferită de alte sisteme publice.

Românii dau bani medicilor pentru că sunt prost plătiți

Majoritatea românilor sunt nemulțumiți de sistemul sanitar, au dat bani sau cadouri personalului medical, în principal din proprie inițiativă, consideră că medicii sunt prost plătiți și că statul trebuie să asigure medicamente compensate.

Potrivit cercetării, 36,5% dintre români consideră că au o stare de sănătate bună, 45,9% răspund că sănătatea lor este nici bună, nici proastă, iar 14,5% dintre respondenți spun că au o stare de sănătate proastă. 3,1% nu știu sau nu răspund. 

În ceea ce privește sistemul de sănătate, 44,3% dintre respondenți se declară nemulțumiți, iar 15% foarte nemulțumiți. Doar 34,6% dintre români sunt mulțumiți de sistemul de sănătate, 3,9% declară că sunt foarte mulțumiți, în timp ce 2,2% nu știu sau nu răspund. 

57,6% dintre respondenți consideră că, dacă vor tratament de calitate, trebuie să dea bani la medic, iar 42,4% resping această idee. Totodată, 49,4% sunt de părere că sistemul medical este printre cele mai grav afectate de corupție, în timp ce 50,6% cred că situația nu este diferită de alte sisteme publice. 

Medicii sunt prost plătiți, dar bine pregătiți

Majoritatea românilor (87,7%) este de acord cu ideea că statul trebuie să asigure medicamente compensate și cu ideea potrivit căreia condițiile din spitalele românești sunt proaste (86,9%). 54,2% dintre respondenți consideră că deficitul de medicamente și dotările insuficiente din spitale au drept cauză lipsa banilor, iar 45,8% pun această situație pe seama faptului că se fură. Majoritatea respondenților cred că medicii sunt prost plătiți (73,5%) și bine pregătiți (64%), iar 77,1% spun că au întâlnit medici în România care își fac datoria cu seriozitate. 

În privința cauzelor care îi determină pe medici să plece în străinătate, 58,7% dintre respondenți au menționat salariile mici, 19,1% lipsa condițiilor din spitalele noastre, 10,4% dorința de a munci în altă țară și 5,7% dificultatea de a avansa în carieră în România. 1,6% au indicat altă cauză, iar 4,4% nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 28 aprilie, pe un eșantion de 1.050 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

 

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
VIDEO. O femeie și-a folosit lenjeria intimă pe post de mască de protecție
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Eveniment astrologic important azi, 27 februarie. Ce nu ai voie să faci diseară, sub nicio...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide