SUA ar transfera armele nucleare din Turcia în România. MAE neagă „ferm”, surse oficiale spun că legal nu este posibil

SUA ar transfera armele nucleare din Turcia în România. MAE neagă „ferm, surse oficiale spun că legal nu este posibil
Publicat: 18/08/2016, 17:43
Actualizat: 25/03/2019, 21:57

Conform uneia dintre sursele citate de euractiv.com, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic și politic. „Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este ușor de îndeplinit,” a declarat sursa citată, sub protecția anonimatului.

Ministerul Afacerilor Externe „respinge ferm aceste informații”, se arată într-un punct de vedere pentru gândul.

Surse oficiale au explicat pentru gândulcă „nu există nici măcar o discuție” la nivel oficial, în legătură cu informațiile prezentate de siteul menționat și că un indiciu puternic că întreaga poveste ar fi o speculație este afirmația că armele nucleare americane ar urma să ajungă la baza de la Deveselu, unde România găzduiește elementele sistemului de apărare antirachetă SUA-NATO.

Sursele gândul au explicat că Acordul SUA-România privind scutul antirachetă de la Deveselu exclude posibilitatea ca în acea bază să fie amplasate alte arme decât cele care țin de scutul antirachetă. În plus, la Deveselu nu există infrastructură necesară pentru stocarea unor bombe nucleare precum cele de la Incirlik.

Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare ar putea fi un alt impediment în calea unui transfer de arme nucleare ale SUA, din Turcia în România, pentru că poate fi interpretat ca interzicând acest lucru, la articolul I: „Statele posesoare de arme nucleare se angajează să nu transfere arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare și să nu sprijine, încurajeze sau determine orice stat neposesor de arme nucleare să le producă sau să le obțină pe orice altă cale”.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi, la Realitatea TV, că știrea potrivit căreia SUA ar fi început mutarea armelor nucleare amplasate la baza Incirlik din Turcia către baza de la Deveselu, din România, este una „fantezistă”, în condițiile în care focoasele au un regim de depozitare special și nu pot fi mutate de pe o zi pe alta, iar mutarea lor ar însemna încălcarea Acordului START. „Nici Federația Rusă, nici SUA nu pot să își ia arsenalul nuclear să îl mute cum vor fără acordul celuilalt pentru că asta înseamnă încălcarea acordului de diminuare a riscului nuclear”, a subliniat, în acest sens, fostul șef de stat.

De asemenea, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat pentru Mediafax că informația vehiculată de siteul citat „este lipsită de orice fundament” și că o astfel de decizie strategică „nu poate fi luată în afara NATO, fără consultarea Aliaților și în absența unor evaluări fundamentale”.

„Din punct de vedere al legislației interne, Legea 111/1996 republicată în 2006, prin articolul 6 se interzice pe teritoriul României cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, tranzitarea unei arme nucleare ori a oricărui dispozitiv exploziv nuclear. În plus, din 1970, România este membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare și s-a conformat tuturor prevederilor privind notificarea și controlului în domeniul nuclear, reprezentând un exemplu pentru comunitatea internațională”, a arătat Diaconescu.

Știrea Euractiv.com apare în contextul în care la Moscova au apărut declarații prin care se sugerează că Rusia ar dori să își amplaseze aeronave la baza de la Incirlik, pentru operațiunile aeriene din Siria. De asemenea, în SUA există o dezbatere cu privire la armele nucleare ale SUA din Turcia și dacă acestea ar trebui retrase de acolo sau nu. Un raport întocmit pentru Congresul SUA arată că mutarea acestor arme nucleare nu este fezabilă și că probabilitatea scenariului ca ele să ajungă în posesia unor elemente inamice este foarte scăzut.

Potrivit unui raport recent al Centrului Stimson, după Războiul Rece, la baza aeriană Incirlik din Turcia, la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Siria, au fost amplasate aproximativ 50 de arme nucleare tactice americane. Ar fi vorba despre bombe termonucleare de tip B61.

În timpul loviturii de stat eșuate din Turcia, autoritățile de la Ankara au tăiat alimentarea cu energie a bazei de la Incirlik și au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze aici. Rămâne o întrebare fără răspuns dacă Statele Unite ar fi putut menține controlul armelor nucleare în cazul unui conflict conflict civil prelungit în Turcia, se mai afirmă în raport.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relațiile dintre SUA și Turcia, în urma loviturii de stat, s-au deteriorat într-o măsură așa de mare încât Washingtonul nu ar mai avea încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele nucleare ar fi mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.

Euractiv a cerut Departamentului american de Stat, dar și autorităților turce și române, să comenteze aceste informații. Oficialii americani și turci au promis că vor oferi un răspuns în acest caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier