Subvenția la motorină: „Așteptăm fila de buget pentru a plăti diferența de trimestru II și III” (Pintea, APIA). Deja, se depun cererile pentru trim. IV 2019

Subvenția la motorină: „Așteptăm fila de buget pentru a plăti diferența de trimestru II și III (Pintea, APIA). Deja, se depun cererile pentru trim. IV 2019
Publicat: 08/01/2020, 17:50

„Cu acciza la motorină s-au depus cererile inițiale până la sfârșitul anului, iar acum intrăm în linie dreaptă. Așteptăm să vină fila de buget și se va plăti diferența aceea de trim. II și III”, a precizat directorul general al APIA, miercuri, 8 ianuarie 2020.

El a mai adăugat că, față de 2018, anul trecut, suma aferentă plăților directe rambursată României de Comisia Europeană (CE) a crescut cu peste 200 de milioane de euro.

În plus, Pintea promite că, săptămâna viitoare, Executivul Orban va aproba HG-ul privind acordarea restului sumelor destinate plăților directe și a mai spus că documentul este deja pe circuitul de avizare guvernamental.

„Am avut cea mai mare sumă rambursată de la Comisia Europeană pentru plățile pe care le-am făcut în avans – cele până în 30 noiembrie (n.r. – 2019) -, și anume de 1,024 miliarde euro. În comparație, în 2018 am avut 800 de milioane de euro”, a adăugat șeful APIA. „Noi am plătit cam 85 la sută din numărul de fermieri până la 18 decembrie 2019. Conform regulamentului european, plățile încep la 1 decembrie 2019 și se termină la 30 iunie 2020. De ieri (n.r. – 7 ianuarie 2020) le-am reluat. Hotărârea de Guvern este pe circuitul de avizare, a ieșit din Ministerul Agriculturii; sunt trei ministere avizatoare, și anume Finanțe, Externe și Justiție. Săptămâna viitoare intră în ședință de Guvern, dăm drumul și la ANT-uri și am încheiat”.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește viitorul plăților directe, Pintea se declară în favoarea plafonării voluntare a acestora, așa cum au cerut la Bruxelles atât fostul ministrul al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, cât și actualul șef MADR, Adrian Oros.

„Despre plafonări este prematur să discutăm. Poziția României a fost și în vremea domnului ministru Daea (n.r. – Petre Daea) și în vremea domnului ministru Oros (n.r. – Adrian Oros) – plafonarea, dacă va fi, să fie voluntară. Și acesta este un lucru bun că se continuă pe aceeași direcție”, a conchis oficialul APIA.

31 ianuarie 2020, ultima zi de depunere a cererilor de subvenționare a motorinei consumate de agricultori în trim. IV, 2019

Potrivit anunțului APIA de miercuri, până la data de 31 ianuarie 2020 inclusiv, se mai pot depune Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2019 (trim. IV al anului trecut).

Documentația se poate depune la Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al Municipiului București, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal și este însoțită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este de 1,8959 lei/litru.

Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnatură și vor purta sintagma „conform cu originalul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top