Subvenția la motorină: „Așteptăm fila de buget pentru a plăti diferența de trimestru II și III” (Pintea, APIA). Deja, se depun cererile pentru trim. IV 2019

Subvenția la motorină: „Așteptăm fila de buget pentru a plăti diferența de trimestru II și III (Pintea, APIA). Deja, se depun cererile pentru trim. IV 2019
Publicat: 08/01/2020, 17:50

„Cu acciza la motorină s-au depus cererile inițiale până la sfârșitul anului, iar acum intrăm în linie dreaptă. Așteptăm să vină fila de buget și se va plăti diferența aceea de trim. II și III”, a precizat directorul general al APIA, miercuri, 8 ianuarie 2020.

El a mai adăugat că, față de 2018, anul trecut, suma aferentă plăților directe rambursată României de Comisia Europeană (CE) a crescut cu peste 200 de milioane de euro.

În plus, Pintea promite că, săptămâna viitoare, Executivul Orban va aproba HG-ul privind acordarea restului sumelor destinate plăților directe și a mai spus că documentul este deja pe circuitul de avizare guvernamental.

„Am avut cea mai mare sumă rambursată de la Comisia Europeană pentru plățile pe care le-am făcut în avans – cele până în 30 noiembrie (n.r. – 2019) -, și anume de 1,024 miliarde euro. În comparație, în 2018 am avut 800 de milioane de euro”, a adăugat șeful APIA. „Noi am plătit cam 85 la sută din numărul de fermieri până la 18 decembrie 2019. Conform regulamentului european, plățile încep la 1 decembrie 2019 și se termină la 30 iunie 2020. De ieri (n.r. – 7 ianuarie 2020) le-am reluat. Hotărârea de Guvern este pe circuitul de avizare, a ieșit din Ministerul Agriculturii; sunt trei ministere avizatoare, și anume Finanțe, Externe și Justiție. Săptămâna viitoare intră în ședință de Guvern, dăm drumul și la ANT-uri și am încheiat”.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește viitorul plăților directe, Pintea se declară în favoarea plafonării voluntare a acestora, așa cum au cerut la Bruxelles atât fostul ministrul al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, cât și actualul șef MADR, Adrian Oros.

„Despre plafonări este prematur să discutăm. Poziția României a fost și în vremea domnului ministru Daea (n.r. – Petre Daea) și în vremea domnului ministru Oros (n.r. – Adrian Oros) – plafonarea, dacă va fi, să fie voluntară. Și acesta este un lucru bun că se continuă pe aceeași direcție”, a conchis oficialul APIA.

31 ianuarie 2020, ultima zi de depunere a cererilor de subvenționare a motorinei consumate de agricultori în trim. IV, 2019

Potrivit anunțului APIA de miercuri, până la data de 31 ianuarie 2020 inclusiv, se mai pot depune Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2019 (trim. IV al anului trecut).

Documentația se poate depune la Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al Municipiului București, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal și este însoțită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este de 1,8959 lei/litru.

Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnatură și vor purta sintagma „conform cu originalul”.

Prima divă a ţării şi-a pierdut minţile! Are tendinţe criminale, "influenţată de droguri şi alcool"....
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Cătălin Moroșanu intervine în forță și îl pune la punct pe Cătălin Zmărăndescu, după scandalul...
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
CÂTE proiecte cu FINANȚARE EUROPEANĂ a SEMNAT CHIȚAC anul trecut
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Suntem o forță în toată Europa! România a dat marea lovitura în Uniunea Europeană
Prințul Harry și-a ieșit din minți. Lovitură imensă pentru Regină. E șoc total îm Familia...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...