Suceava: 12,6 tone de carne de pui de la Călărași vândute în județ, 3,6 tone au fost sechestrate

Suceava: 12,6 tone de carne de pui de la Călărași vândute în județ, 3,6 tone au fost sechestrate
Publicat: 04/11/2013, 17:46
Actualizat: 06/08/2014, 02:09

Peste 16 tone de carne de pui de la Avicola Călărași au ajuns în județul Suceava, din care 12,6 tone au fost comercializate, iar 3,6 tone au fost sechestrate până când se vor finaliza analizele de laborator privind siguranța alimentară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că a dispus verificarea intrărilor de carne de pui de la Avicola Călărași în județul Suceava, fiind vizate hypermarket-urile, spitalele și cantinele liceelor.

El a arătat că la Selgros a fost adusă o cantitate de 16.061 de kilograme de carne de pui, din care s-a comercializat o cantitate de 12.589 kilograme și a fost sechestrată o cantitate de 3.472 kilograme. La Carrefour au ajuns 108,5 kilograme care au fost sechestrate în totalitate, iar la cantina Colegiului din Gura Humorului a intrat o cantitate de 120 de kilograme din care 23,2 kilograme a fost consumată și 96,8 kilograme a fost sechestrată.

„În județ a intrat o cantitate de 16.289 kilograme de carne de pui de la Călărași, din care s-a comercializat 12.589 kilograme și s-a consumat 23,2 kilograme, fiind sechestrată o cantitate de 3.677,3 kilograme”, a spus prefectul.

Sinescu a arătat că se așteaptă analizele ANSVSA și, în funcție de rezultatul acestora, se va lua o decizie privind cantitatea de carne de pui sechestrată.

„Este doar o măsură de prevenție. Nu există suspiciuni asupra cărnii comercializate întrucât marfa a fost recepționată sanitar-veterinar când a fost primită”, a mai spus prefectul.

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în București și Brașov, cu ocazia verificărilor vizând lanțul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, potrivit reprezentanților ANSVSA.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat miercuri, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce s-a autosesizat în urma informațiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călărași, la „un lanț de supermarket-uri”, destinatar fiind Selgros, conform informațiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Mănăstireanu a spus că au fost demarate verificări în toată țara în lanțul de supermarket-uri și că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călărași.

Vladimir Mănăstireanu a mai spus, referitor la Avicola Călărași, că atât abatorul, cât și ferma societății sunt „în lichidare”.

Compania Selgros a informat, în același context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călărași din cauza aspectului și calității necorespunzătoare.

„În data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călărași. Dată fiind situația furnizorului Avicola Călărași, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de către acesta din magazine și stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situației. Această măsură a fost luată pentru a garanta tuturor clienților Selgros calitatea și siguranța alimentelor comercializate”, a mai precizat compania, într-un comunicat de miercuri.

Administratorul Avicola Călărași, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susține că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci „pusă în consum”, și a adăugat că situația creată acum „provoacă pierderi care vor duce la faliment”.

Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, și funcționarul ANAF Antonio Burlacu, în urma unei decizii de miercuri a ICCJ.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale în acest dosar, rețelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăilești SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtășești SA, Avicola Călărași SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internațional SRL, Caliprix International SRL și Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpații din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantități importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călărași SA să îl ajute să găsească o soluție prin care se pot reambala cantități de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii