Suma impresionantă, plătită lunar pentru pensiile speciale

Suma impresionantă, plătită lunar pentru pensiile speciale
Publicat: 23/05/2017, 09:55
Actualizat: 24/05/2017, 11:19

Pe lângă pensiile cunoscute în general ca fiind rezultatul unor contribuții plătite de-a lungul vieții de către beneficiari, statul mai reglementează și o serie de pensii de serviciu cu regim special, numite generic „pensii speciale” . Printre instituțiile plătitoare de astfel de stipendii se regăsesc cu precădere ministerele cu atribuții specifice, cum ar fi MAI și MApN, dar și parchete, instanțe judecătorești etc. De regulă, aceste pensii speciale sunt plătite nu în urma unor contribuții anterioare, ci pentru simplul fapt că au fost reglementate și se acordă în baza unor legi speciale. O mică incursiune în acest sector financiar, realizată de MEDIAFAX, arată dimensiunea acestor plăți care sunt făcute din bugetul statului.

Într-o notă transmisă pentru MEDIAFAX de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) se arată, spre exemplu că numai în intervalul ianuarie-martie 2017, au fost înregistrate 151 de cereri pentru înscriere la pensie de serviciu în baza unor legi speciale. Potrivit CNPP, structura acestor cereri este următoarea: magistrați 44, aviatori 10, parlamentari 49, diplomați 23, auditori publici externi 9, grefieri 16. Acesta apare însă doar ca vârful unui aisberg care în profunzime conține cifre surprinzătoare. Potrivit aceleiași surse, în prezent – doar la CNPP – sunt înregistrate 8.431 de pensii de serviciu, situația pe categorii fiind următoarea:
– corpul diplomatic și consulate ale României – 804 pensii
– funcționarii publici parlamentari – 621 de pensii
– personal aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă – 1.416 pensii
– procurori și judecători – 3.325 de pensii
– personal auxiliar al instanțelor judecătorești și al parchetelor – 1.720 de pensii
– Curtea de Conturi – 545 de pensii.

CNPP precizează că plata pensiilor de serviciu se realizează „atât din bugetul asigurărilor sociale de stat, cât și din bugetul de stat”, în sensul că „diferența dintre pensia de serviciu și pensia aferentă din bugetul public de pensii se realizează din bugetul public de stat”.

Detaliat, în baza răspunsurilor primite de MEDIAFAX de la instituțiile implicate, putem nota că, spre exemplu Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în plată 76.080 de persoane, cu o pensie specială medie de 3.229 de lei, suma totală lunară plătită în contul acestora ridicându-se la 245,6 milioane de lei. Există și o pensie maximă plătită de MApN, în cuantum de 29.992 de lei lunar, dar desigur MApN nu dezvăluie identitatea beneficiarului acestei pensii, reținând doar că este vorba despre un „fost director de regie autonomă”.

Alt exemplu vine de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Aici, un număr de 10.073 de persoane câștigă o pensie specială medie de 3.047 de lei, ceea ce presupune un efort bugetar de 228,7 milioane de lei, lunar.

Alt exemplu: 204 senatori încasează pensii speciale în sumă totală de 3,9 milioane de lei, tot lunar. Ceea ce înseamnă peste 19.000 de lei lunar pe cap de parlamentar beneficiar al unei pensii speciale.

Astfel că totalul general, cumulat numai pe baza informațiilor transmise pentru MEDIAFAX de către instituțiile plătitoare, se ridică la 479,5 milioane de lei, bani de care beneficiază – sub formă de pensii speciale – aproximativ 95.000 de persoane, lună de lună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase