Surpriză la o școală din Dolj. Cine erau de fapt „elevii” din catalog / „Au descoperit că nu le ajung copiii”

Surpriză la o școală din Dolj. Cine erau de fapt „elevii din catalog / „Au descoperit că nu le ajung copiii
Publicat: 21/01/2020, 08:03

Reclamația a fost făcută de dascălii Școlii Gimnaziale Sadova în anul școlar 2017-2018, iar potrivit liderului de sindicat din această școală, conducerea Școlii „Damian” ar fi inventat elevi pentru a nu-și pierde personalitatea juridică, dar și pentru a primi mai mulți bani de la stat.

Cristina Gîrd, liderul de sindicat din Școala Gimnazială Sadova, a declarat corespondentului MEDIAFAX că aproximativ 27 de copii au fost înscriși fictiv atât în cataloagele Școlii „Damian”, cât și în cele ale grădiniței arondate acesteia.

„Ei au descoperit că nu le ajung copiii. Ca să aibă personalitate juridică, trebuie să aibă minim 300 de copii. Le mai trebuiau vreo 30 de copii. Aici intervine inventatul. De exemplu, era o fetiță care venea la grădinița Sadova, care a trecut tot în subordinea școlii Damian, iar în sistemul informatic ea figura de două ori: o dată cu CNP bun la Grădinița „Damian” și o dată cu CNP schimbat la grădinița unde venea. Avea CNP cu zero, asta însemnând că acel copil nu are acte sau că sunt niște probleme. Mai este un alt caz, al unor gemeni. Unul era trecut la o grădiniță, altul era la alta, deși părinții au dat și declarații că ei n-au făcut cerere să-i înscrie și nici nu i-au adus la grădiniță. Exemplele continuă până pe la 27 de cazuri. Școala unde lucrez eu a pierdut, din această cauză, undeva la 200 de copii. Dacă scădem toți copiii pe care i-au luat, ei ar avea pe la o sută și ceva de copii. N-au copii de personalitate juridică. Dar această personalitate juridică a generat post pentru doamna director, pentru domnul secretar și tot așa”, a declarat Cristina Gîrd.

Aceasta a mai spus că instituția pe care o reprezintă a pierdut mai multe posturi, în ultimii ani, după ce numărul de copii a scăzut din cauza școlii concurente din localitate. Aceasta acuză autoritățile locale că sunt părtașe la aceste nereguli.

„Totul s-a făcut cu aprobarea primarului și a Consiliului Local. Vă dați seama, din Damian e domnul primar. Unde bate pentru voturi? În 2011 au luat prima grădiniță. Primele sesizări le-am făcut în 2017. (…) Știți cum funcționează învățământul, cu costuri standard per elev. Iar în momentul în care iei de la o școală niște elevi, se creează deficit bugetar. Ca să nu mai spun că și catedrele dispar, că se împart în două.(…) S-au pierdut posturi la școala noastră și în fiecare an va fi așa”, a mai spus Gîrd.

În replică, primarul comunei Sadova, Eugen Safta, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că a decis să mențină și cea de-a doua școală cu personalitate juridică pentru că la „Damian” rezultatele școlare ar fi mult mai bune și totul s-a făcut legal.

„Din punctul acesta de vedere, al CNP-urilor, au fost făcute verificări de către Inspectoratul Școlar și de către Poliția Bechet și, din câte știu eu, nu au existat astfel de probleme.(…) Locațiile sunt aceleași ca și înainte, dar fiind tăvălugul prea mare pentru un director să se deplaseze în șase locuri să urmărească activitatea și calitatea actului de învățământ și ce se întâmplă din punct de vedere administrativ, e foarte greu. Mai ales când faci naveta. Și atunci, ca să se poată ocupa mai bine și de elevi și de problemele administrative, am zis să fie doi directori. (…) Am solicitat asta datorită faptului că la Școala „Damian” sunt performanțele mult mai mari decât la Școala Sadova. Așa s-a hotărât în Consiliu, așa mi-au cerut și cadrele didactice atunci”, a spus Safta.

Polițiștii doljeni și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj fac cercetări în acest caz, fiind ridicate mai multe documente de la școala unde există acuzații că s-a fi „inventat” elevi pentru a/și păstra personalitatea juridică.

„Pe rolul Parchetului a fost înregistrat un dosar în care se fac cercetări pentru fals, uz de fals, obținere ilegală de fonduri și deturnare de fonduri. A fost depusă o plângere semnată de 24 de cadre didactice”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Magda Bădescu, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că așteaptă rezultatul anchetei pentru a putea trage o concluzie și afirmă că responsabilitatea încărcării datelor în sistemul informatic aparține comisiei constituite la nivelul fiecărei unități de învățământ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât