Susținerea CANDIDATURII lui Kovesi: PE a cerut Consiliului UE să NU cedeze presiunilor Guvernului român

Susținerea CANDIDATURII lui Kovesi: PE a cerut Consiliului UE să NU cedeze presiunilor Guvernului român
Publicat: 04/04/2019, 18:34
Actualizat: 12/04/2019, 12:44

„Parlamentul a reafirmat că Laura Codruța Kövesi rămâne candidatul preferat al instituției pentru a deveni primul procuror-șef al noului Parchet European. În urma declarației de susținere din plen a președintelui Tajani și după trei runde de negocieri cu Consiliul, echipa de negociere a Parlamentului și-a reiterat sprijinul continuu acordat doamnei Kövesi, fost procuror anti-corupție în România, a cărei candidatură s-a lovit de opoziția guvernului român. De asemenea, echipa a cerut Consiliului să își reconsidere poziția. Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO) trebuie să fie selectat de comun acord între Parlament și Consiliul UE”, a transmis Parlamentul European, printr-un comunicat de presă.

Președintele Comisiei de libertăți civile (LIBE), Claude Moraes, membru social-democrat din Parlamentul European, regretă blocajul actual din negocierile cu Consiliul UE pentru numirea procurorului-șef european.

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegația Consiliului, regretăm profund situația actuală de blocaj, care împiedică cele două instituții să numească procurorul-șef al Parchetului European. Procurorul-șef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituție care va contribui la combaterea infracțiunilor împotriva bugetului UE”, a declarat Claude Moraes.

Vicepreședinta Comisiei LIBE Judith Sargentini a declarat că „opoziția cu care se confruntă” Laura Codruța Kövesi din partea autorităților române scot în evidență „curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European”.

„Hărțuirea din partea guvernului român a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a mai spus aceasta.

Președintele Comisie CONT a PE o consideră pe Kovesi „cel mai puternic și mai promițător candidat” pentru funcția de procuro-șef european.

„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidați selectați. Doamna Kövesi este de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esențial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituția puternică și credibilă. Vorbim și despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deține în prezent niciun post cheie în UE”, a declarat joi Ingeborg Gräßle, membră PPE din Germania, după cea de-a treia rundă de negocieri.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din președintele și vicepreședintele Comisiei LIBE, Claude Moraes și Judith Sargentini, președintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruța Kövesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european. Rezultatul a fost: Laura Codruța Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franța) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior și în Comisia CONT.

În schimb, în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-șef european, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruța Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcția de procuror-șef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru șefia Parchetului UE, mai multe runde de negocieri au loc între Parlament și Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

În contextul controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților, președintele PE, Antonio Tajani,a făcut miercuri o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi. El a spus că va trimite o scrisoare autorităților române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea fostei șefe a DNA la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror-șef european.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis admiterea contestației depuse de Laura Codruța Kovesi și a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secția de anchetă a magistraților în cazul fostei șefe DNA, în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa. Decizia judecătorilor este definitivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Horoscop, 4 mai 2024. Bani și reușite pentru Berbeci. Zodia care trebuie să fie atentă...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple