Târgu Mureș: Primăria ar putea introduce taxa de înmormântare, de 30 de lei

Târgu Mureș: Primăria ar putea introduce taxa de înmormântare, de 30 de lei
Publicat: 25/11/2013, 15:49
Actualizat: 26/03/2019, 02:57

Primăria Târgu Mureș ar putea introduce o nouă taxă, cea de înmormântare, în valoare de 30 de lei, și ia în calcul majorarea altor tarife legate de funeralii, precum taxa de păstrare a sicriului sau cea pentru utilizarea apei la executarea de lucrări funerare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Viceprimarul PNL din Târgu Mureș, Ionela Ciotlăuș, a prezentat, luni, într-o conferință de presă, propunerile de taxe și impozite pe anul 2014, susținând că Primăria propune introducerea unei taxe noi, de înmormântare, în valoare de 30 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, Primăria Târgu Mureș propune majorarea taxei de păstrare a sicriului – în cele trei zile cât stă în capelă – de la 28 de lei la 50 de lei.

Potrivit sursei citate, printre propuneri mai figurează majorarea taxelor „pentru utilizarea apei la executarea de lucrări funerare” și de ocupare parțială a domeniului public, pentru depozitarea materialelor de construcție necesare plăcilor funerare.

„Consumăm niște apă – pentru execuție ramă mormânt, de la 12 lei la 20 de lei și pentru execuție criptă, de la 15 lei la 30 de lei. Pe bucată, de data aceasta nu e pe metri cubi, nu-i contorizează nimeni. Taxă ocupare parțială a domeniului public, pentru depozitarea materialelor de construcție – deci dacă-mi aduc doi saci de ciment, că cineva vrea să toarne acolo placa respectivă funerară, de la șase lei la 60 de lei pe metru pătrat pe zi”, a afirmat viceprimarul.

În plus, Ciotlăuș a adăugat că Primăria propune și majorarea taxelor de intrare la complexul de agrement și sport „Mureșul”, de la 5 lei la 11 lei pentru adulți și de la 2 lei la 5,5 lei pentru copii.

În opinia Ionelei Ciotlăuș, gestionarea eficientă a banului public, fără majorările de taxe și impozite, ar presupune renunțarea la o serie de „cheltuieli inutile”, precum „chermeze publice de patru milioane de lei pe an, beculețe ornamentale de două milioane de lei pe an și finanțarea unor cluburi sportive private cu 15 milioane de lei pe an”.

Viceprimarul a spus că liberalii nu vor vota, la ședința de joi a Consiliului Local, aceste propuneri de majorare a taxelor.

În Consiliul Locat Târgu Mureș, PNL deține trei din cele 23 de locuri, PSD tot trei, în timp ce UDMR are zece reprezentanți, iar Alianța pentru Mureș (PDL) șapte.

La rândul său, primarul municipiului, Dorin Florea, a declarat că majorările de taxe sunt doar propuneri primite de la direcțiile de specialitate din Primărie, care vor fi analizate de Consiliul Local.

Directorul Serviciului Public de Utilități Municipale din cadrul Primăriei Târgu Mureș, Mircea Moldovan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că el a făcut propunerile menționate de viceprimar, spunând că, în cazul în care vor fi aprobate, noua taxă de înmormântare și majorările la celelalte tarife vor fi plătite de firmele cu activități în domeniul funerar.

În octombrie, Dorin Florea (PDL) spunea despre proiectul de ordonanță de urgență care dădea posibilitatea majorării suplimentare a impozitelor și taxelor locale pentru persoanele fizice cu mai mult de 20% că acesta reprezintă „o șmecherie” de care el nu se va folosi.

„Este o șmecherie. (…) Sunt niște localități care, într-un mod haotic, entuziast-prostesc, și-au extins cheltuielile, neținând cont de faptul că pot ajunge în situația de faliment. Li se dă posibilitatea prin această OUG să le majoreze cu încă 20 la sută. Sigur că depinde de responsabilitatea fiecărui primar, pentru că pentru noi nu e o plăcere să mărim taxele populației, având în vedere că problemele sociale sunt foarte mari și nu acestea sunt principalele surse de venit. Toate aceste măsuri cu creșterea de 20 la sută, care împovărează o masă mare a populației, îți aduc o creștere de maxim trei-cinci la sută”, afirma atunci Florea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația