TAXA COVID-19. Exces de aproximativ 14.000 de decese nediagnosticate și posibil cauzate direct sau indirect de coronavirus în Marea Britanie. Ce dezvăluie decesele ratate

Redactor:
Gandul
TAXA COVID-19. Exces de aproximativ 14.000 de decese nediagnosticate și posibil cauzate direct sau indirect de coronavirus în Marea Britanie. Ce dezvăluie decesele ratate
Sursă FOTO Pixabay.com

Numărul de persoane care au murit din cauza Covid-19 este aproape de două ori mai mare decât cifradeclarată de guvernul Reatului Unit. Deși  Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială (DHSC) raportează numărul de decese cauzate de coronavirus, acesta include doar moartea persoanelor care au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Trei sferturi dintre decese au fost validate de certificatul de deces – totalul acesta a fost puțin peste 36.000.

Numărul deceselor declarate de guvernul Regatului Unit includea moartea persoanelor care au fost testate pozitiv pentru coronavirus

Până la 1 mai, numărul de decese coronavirus anunțate de guvernul Regatului Unit a fost de peste 28.000, potrivit BBC. Dar include doar moartea persoanelor care au fost testate pozitiv pentru coronavirus.

Privind înapoi la înregistrările de deces înregistrate până la acel moment, cifra este mai mare: puțin sub 36.000 de certificate de deces menționau cauza ca fiind Covid-19. Măsura preferată de statisticieni, care numără toate decesele peste ceea ce s-ar fi așteptat, a fost chiar mai mare: peste 50.000.

Cifra zilnică a guvernului

În fiecare zi, Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială (DHSC) raportează numărul de decese cauzate de coronavirus care au fost raportate în Marea Britanie.

Dar include doar moartea persoanelor care au fost testate pozitiv pentru coronavirus.

Acest lucru este util pentru oamenii de știință care doresc să monitorizeze tiparele în creșterea epidemiei cu exactitate: rata creșterii și timpul petrecut în vârf sunt măsuri utile, spune prof. Sylvia Richardson, care este președintele ales al Royal Statistical Society și care are sediul la Universitatea din Cambridge.

Dar este o măsură slabă a numărului total de decese, deoarece lipsesc persoanele care nu au fost niciodată testate.

Când testarea se realiza în mare parte în spitalele din Marea Britanie, aceste cifre zilnice lipseau de cele mai multe din decese declarate.

În plus, diferite țări folosesc definiții diferite.

Ce anume a produs o lacună în rândul deceselor înregistrate

De exemplu, Anglia excludea decesele din afara spitalelor din numărul zilnic declarat până în urmă cu câteva săptămâni. Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord nu.

Iar Belgia include cazuri suspecte de coronavirus în numărul său zilnic, ceea ce face ca cifrele lor să pară neobișnuit de mari în comparație cu alte țări.

Acest lucru face dificil să se facă comparații exacte similare între țări, iar oamenii de știință avertizează cu rpivire la diferențele absolute în aceste statistici zilnice.

Când fiecare țară contorizează  diferit, statisticienii apelează la o măsură diferită – cu o definiție mai simplă.

Numărul deceselor în ansamblu

Observate, toate decesele dintr-o țară, indiferent de cauză, vor surprinde decesele ratate din cauza lipsei testele de laborator, deceselor diagnosticate greșit și deceselor cauzate de tulpina coronavirusului.

Vor fi surprinse atacurile de cord și accidentele auto care s-ar fi putut întâmpla oricum.

Numărul total al deceselor înregistrate într-o săptămână urmărește în mod normal un model previzibil.

Deși numărul deceselor a scăzut în ultimele săptămâni, dar încă vedem mai multe decese decât s-ar fi așteptat în acest moment al anului.

 

 

Decese înregistrate în perioada ianuarie-aprilie 2020. Sursă FOTO BBC

 

Aceste decese „în exces”, diferența dintre numărul pe care îl vedem în mod normal, în anii anteriori, și ceea ce vedem în acest moment, statisticienii le folosesc pentru a surprinde adevărata taxă a coronavirusului.

Taxa coronavirusului- ce ne spune?

Adăugarea excesului săptămânal de-a lungul săptămânilor epidemiei și se ajunge la puțin peste 50.000 până la 1 mai, mai mare decât numărul înregistrărilor de decese care menționează Covid-19 sau numărul zilnic declarat de guvernului britanic.

Aproximativ trei sferturi din acest exces pot fi contabilizate  deceselor cauzate de Covid-19 validate de certificatul de deces – totalul acesta a fost puțin peste 36.000.

Exces de decese. Sursă FOO BBC

 

Dar există încă aproape 14.000 de decese, în sine un vârf semnificativ, care ar putea fi decese nediagnosticate și posibil cauzate direct de coronavirus sau cele cauzate de acesta indirect. Aceasta oferă o imagine mai clară a costului total al virusului.

De asemenea, poate fi o măsură mai bună pentru compararea țărilor, deoarece nu depinde de numărul de decese.

Prof. Richardson spune că tot „trebuie pus în perspectivă”

Marea Britanie eliberează date despre decese în fiecare săptămână, dar nu este cazul în toate țările.

Unele țări publică date zilnic, altele lunar sau trimestrial, ceea ce face dificilă compararea de la un punct de plecare similar.

Lucrurile  fac ca coronavirusul să arate diferit în fiecare țără.

Ar fi de așteptat să existe mai multe decese în exces în Italia, unde vârsta medie este de 47 de ani, decât în ​​Irlanda, unde este 40.

Acest lucru se plasează înainte de a acțiunile pe care guvernele le iau pentru a aborda virusul: cât de rapid și cât de greu se blochează sau cât de eficient testează și urmăresc cazurile de carantină ale virusului și modul în care sistemul de sănătate face față.

Inchide