DRAMATIC. Aproape 6.400 de bătrâni au murit de Covid-19 în azilurile din Anglia, în doar trei săptămâni

Redactor:
Gândul
DRAMATIC. Aproape 6.400 de bătrâni au murit de Covid-19 în azilurile din Anglia, în doar trei săptămâni
Aproape 6.400 de bătrâni au murit de Covid-19 în azilurile din Anglia, în doar trei săptămâni (FOTO - ilustrativ / Mediafax FOTO)

Situaţia „dramatică” din azilele britanice pentru persoane vârstnice continuă să se degradeze, în pofida diminuării răspândirii epidemiei de coronavirus în Regatul Unit, a anunţat marţi Biroul Naţional de Statistici (ONS). Aproape 6.400 de bătrâni au murit de Covid-19, în doar trei săptămâni.

În total, 6.391 de morţi legate de virus au fost înregistrate în azilurile de bătrâni, între 10 aprilie şi 1 mai, dintre care 2.044 s-au produs în ultima săptămână din aprilie potrivit acestor statistici care nu se referă decât la Anglia.

Până recent, guvernul britanic anunţa doar decesele persoanelor infectate cu COVID-19 care se produceau în spitale, dar după ce a fost acuzat că minimalizează impactul pandemiei, acesta include acum în bilanţurile sale cotidiene şi decesele din azilurile de bătrâni.

Numărul de morţi se diminuează lent, ceea ce este „liniştitor”, a subliniat Nick Stripe, analist în cadrul ONS, în cadrul unui interviu pentru BBC, citat de Agerpres.

El a remarcat totuşi că spitalele înregistrează în jur de 75% de decese în plus faţă de perioada obişnuită a anului.

„În azilele de bătrâni, situaţia este încă şi mai dramatică”, a comentat el. „Aproape de patru ori mai multe decese decât ne aşteptam în această perioadă a anului au fost înregistrate în cursul ultimei săptămâni, respectiv cu 280% mai multe decese înregistrate în azilurile de bătrâni faţă de media ultimilor cinci ani, iar acest număr creşte. Dintre acestea, „35% menţionau COVID-19 pe certificatul de deces”, a adăugat el.

În total potrivit ONS, 8.828 de persoane au murit de COVID-19 în afara spitalelor între începutul epidemiei şi 24 aprilie în Anglia şi Ţara Galilor.

Marea Britanie a depășit Italia în ceea ce privește numărul de decese înregistrate din cauza COVID-19, astfel că a devenit țara europeană cu cele mai multe victime, arată datele oficiale publicate marți.

Astfel, numărul de decese cauzate de COVID-19 a depășit 32.000 în Marea Britanie, informează Reuters.

Potrivit Oficiului Național de Statistică, au fost înregistrate încă 7.000 de decese în Anglia și Țara Galilor în ultima săptămână, ceea ce a dus bilanțul victimelor la nivel național la 32.313, comparativ cu cele puțin peste 29.000 de decese raportate de Italia.

Inchide